Black Deals! Tot 25 % korting op kinderwagens, borstkolven en nog veel meer!

30 weken zwanger: vaarwel donshaartjes, welkom nesteldrang!

Een kindje krijgen is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 30? Dit kan je verwachten.
30 weken zwanger: vaarwel donshaartjes, welkom nesteldrang! 2024-03-04 14:46:46.841953

Je baby bij 30 weken zwanger

Je baby groeit nu als kool, letterlijk en figuurlijk, want deze week is hij ongeveer zo groot als een kool. De zintuigen van je baby worden verder verfijnd. Hij ziet nu goed het verschil tussen licht en donker, hij neemt al af en toe de navelstreng vast of probeert naar iets anders te grijpen en hij hoort het geluid van je rommelende darmen en hartslag ook al scherper. Ook zijn smaak is al goed ontwikkeld, hij slikt vruchtwater binnen waarin hij nu heel licht kan proeven wat jij gegeten hebt. Zo ontdekt hij stilletjes aan zijn eigen kleine leefwereld.

De donshaartjes die hij had beginnen rond week 30 uit te vallen, hij heeft namelijk voldoende onderhuids vet opgeslagen. Die donsharen slikt je baby samen met het vruchtwater in, waardoor zijn darmen ook stilaan aan het werk worden gezet voor de vertering.

Zo groot als een kool

GEWICHT
1300gr

LENGTE
38 cm

Wat gebeurt er bij jou in week 30 van je zwangerschap

Het einde van maand 7 is in zicht. De laatste loodjes wegen meestal het zwaarst en dat is bij een zwangerschap jammer genoeg niet anders. Waar je in het 2de trimester vol zat met energie, voel je je tijdens het 3de trimester eerder moe en zelfs futloos. Daarentegen ben je wel druk bezig om alles voor te bereiden voor je kleintje, met dank aan de gekende nesteldrang.


30 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Wist je dat je kindje tussen week 30 en 36 start aan de indaling? Bij sommige vrouwen gebeurt de indaling echter pas vlak voor of tijdens de bevalling.

Bij de indaling zakt je baby langzaam met zijn hoofd naar beneden, waardoor hij eerst extra druk op de blaas zet, waardoor jij terug vaker naar het toilet moet. Daarna zakt hij verder tot achter het schaambeen. Het kan zijn dat je niets merkt van het indalen, omdat het meestal heel geleidelijk aan gebeurt. Het kan ook zijn dat je er harde buiken door krijgt, in dat geval kan het gepaard gaan met een trekkende of stekende pijn in je liezen of met krampen in je onderbuik.

Zwangerschapssymptomen

Nesteldrang

Vanaf 30 weken kan je nesteldrang ervaren. Nestelen of nesteldrang is een oerinstinct dat ervoor zorgt dat jullie nest klaar is voor de komst van jullie baby. Dit kan van alles betekenen, van grondige schoonmaak tot (re)organisatie en alles daartussenin. Nesteldrang is heel normaal, maar probeer er ook niet mee te overdrijven. Maak bijvoorbeeld een lijstje met alles wat je zou willen doen voor je kindje geboren wordt. Blijf realistisch en probeer niet te veel ineens te doen. Breek het op in behapbare taken en stel realistische doelen voor elke taak. Vraag ook om hulp bij familie en vrienden als er zwaardere werkjes moeten gebeuren.

Vermoeidheid en futloosheid

Als je in de 30e week van je zwangerschap bent, voel je je misschien vermoeider en lustelozer dan gewoonlijk. Maak je geen zorgen, dit is volkomen normaal! Je lichaam doet namelijk haar uiterste best om je kindje nog verder te laten groeien en je neemt ook dagelijks al veel extra gewicht mee, wat het fysiek ook niet makkelijker maakt. Je buik zorgt er ook voor dat slapen niet altijd een evidentie is, probeer daarom overdag toch ook voldoende te rusten.
Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt, kan lichaamsbeweging helpen je energieniveau te verbeteren door endorfine vrij te maken die je stemming verbetert en je helpt te ontspannen. Een matige hoeveelheid lichaamsbeweging is prima, overdrijf het echter niet. Probeer ook gezond te blijven eten. Het helpt je lichaam optimaal te functioneren en geeft je de energie die je nodig hebt om de dag door te komen. Vooral fruit, groenten en volle granen kunnen je hierbij helpen.

Doopsuiker en geboortekaartjes

Voorbereiding is het halve werk. Als je geboortekaartjes wilt versturen is het een goed idee om de adressen of e-mailadressen voldoende op voorhand te verzamelen. Je kan nog een stap verder gaan en de namen/adressen al op de enveloppen schrijven en een postzegel plakken, zo hoef je na de geboorte enkel nog de kaartjes erin te steken. Ook als je ervoor gekozen hebt om je doopsuiker zelf samen te stellen is nu het ideale moment om alles klaar te maken. Zo ben je zeker dat alles in orde is tegen de grote dag en hoef je je daarover ook geen zorgen meer te maken.

De babykamer inrichten

Of je kindje nu eerst bij jullie op de kamer slaapt of meteen in zijn of haar eigen kamer, het is een geruststellende gedachte dat het slaapplekje in orde is.
Grote meubels, zoals een babybedje of cosleepercommodekleerkast, hebben jullie misschien al, nu komt het leuke gedeelte: de aankleding!
De meeste grote merken, zoals bijvoorbeeld Little Dutch, Noukies, Nattou, enzovoorts, hebben uitgebreide collecties waarbij je alles van knuffel tot dekentje in hetzelfde thema kan kopen.
Vind je dat wat ‘veel’, dan kan je de leuke prints of thema’s ook combineren met meer neutrale basisstukken. In deze blog vind je meer inspiratie om het slaapplekje van je kindje leuk in te richten. Ook in onze winkels kan je inspiratie opdoen, daar staan telkens enkele van onze babykamers uitgestald, volledig aangekleed in één of meerdere thema’s.

TIP
Ons eigen huismerk Dreambee heeft steeds een hoofdcollectie die draait rond een themafiguurtje met daarnaast een Essentials-collectie met leuke basics: kwalitatieve babyspullen aan betaalbare prijzen.


Naast het beddengoed kan je het bedje of de kamer aankleden met praktisch decoratiemateriaal, denk maar aan handige opbergmanden voor dekentjes of speelgoed.
Of denk aan muurdecoratie om de ruimte extra gezellig te maken!

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Dreambee, ons eigen merk

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance