Je baby bij 31 weken zwanger
Je kleintje stopt niet met groeien en is nu bijna zo groot als een kokosnoot! Hij oefent volop met ademen, slikken en het trekken van gekke gezichten. Hij kan ook al op zijn vingers zuigen. Je kindje is bijna klaar om de wereld te verkennen en bereidt zich voor op zijn eerste ontmoeting met jou. Toch is het belangrijk dat hij nog eventjes in de baarmoeder blijft, want zijn temperatuurregeling is nog niet ontwikkeld, dat wil zeggen dat hij buiten de baarmoeder zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet kan regelen. Als je baby nu geboren zou worden, moet hij daarom meteen in de couveuse. Bovendien is hij vatbaarder voor infecties, omdat zijn weerstand nog niet volledig ontwikkeld is. Laat hem dus nog maar eventjes in mama’s veilige en warme buik wonen! 😉
Zo groot als een kokosnoot
GEWICHT
1500 gr
LENGTE
39 cm
Wat gebeurt er bij jou in week 31 van je zwangerschap
Doordat je baby’s hoofdje tegen je bekkenbodemspieren begint te drukken, kan je weer bandenpijn ervaren. Een ander ongemak waarvan je mogelijks last kan beginnen te krijgen zijn lekkende borsten. Je borsten bereiden zich alvast voor op de komst van je baby door de productie van moedermelk. Broze nagels zijn ook geen uitzondering. Een ander kwaaltje dat kan optreden is het Carpaal Tunnel Syndroom. Ongelooflijk wat je als mama niet allemaal moet doorstaan voor dat kleine wondertje!
31 weken zwanger: wat voel je in je buik?
Je baby beweegt volop in de buik, maar hij doet nu ook vaker dutjes, omdat zijn hersenverbindingen zich supersnel ontwikkelen. Dit vraagt veel energie van je baby. Je kan hem altijd proberen wakker te maken door iets gesuikerd te eten of te drinken of zachtjes in je buik te porren. Aan de andere kant kan je baby zo actief zijn dat hij ook je nachtrust verstoort. Rust daarom ook zeker voldoende overdag of drink een glaasje warme melk of eet een banaan voor het slapengaan, dit zou helpen bij het inslapen. Maak je dus zeker geen zorgen als je je baby even niet voelt bewegen, hij is vast aan het uitrusten voor zijn avontuur in de grote wereld binnenkort. 😉
Zwangerschapssymptomen
Carpaal Tunnel Syndroom
Onder hormonale invloed en door het extra vocht dat je lichaam vasthoudt tijdens de zwangerschap kan je last krijgen van een geknelde zenuw in je pols. Dit noemen we het Carpaal Tunnel Syndroom. Je ervaart een tintelend, pijnlijk of verdoofd gevoel in je vingers of handen en je hebt last van een verminderde grijpkracht, waardoor je makkelijker objecten op de grond laat vallen. Vaak word je hiervan ’s nachts wakker. Je kan dit gevoel laten verdwijnen door in je handen te wrijven of ze stevig los te schudden. Vermijd ook best activiteiten waarbij je je polsen overbelast. Als het gevoel hiermee niet overgaat, contacteer dan zeker je huisarts.
Broze nagels
Onder invloed van hormonale veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap kunnen je nagels brozer worden en sneller scheuren. Bovendien groeien je nagels ook sneller. Je kan je nagels beschermen door handschoenen te dragen tijdens het schoonmaken en ze kort en proper te houden. Vermijd echter nagelbijten. Smeer je handen regelmatig in met een verzorgende handcrème of speciale nagelriemolie. Vergeet ook niet dat dit slechts tijdelijk is en je nagels na de bevalling terug hun natuurlijke structuur zullen krijgen. Alles voor de goede zaak. 😊
Ligging van je baby in de buik
Rond 32 weken zwangerschap gaan de meeste baby’s met hun hoofdje naar beneden liggen. Als je baby bovendien met zijn achterhoofd in je bekken ligt met zijn knieën en kin richting de borst opgekruld, ligt hij in de achterhoofdsligging, die als meest voordelige ligging voor de bevalling wordt beschouwd. De meeste baby’s zullen automatisch in deze ligging gaan.
Echter is dit bij ongeveer 5 % van de baby’s niet het geval en kiezen zij voor een andere ligging. Hiermee maken ze het mama niet makkelijk tijdens de bevalling. Als je baby in stuitligging ligt, ligt hij met zijn stuitje naar beneden. Hij zit als het ware in kleermakerszit in mama’s buik. De gynaecoloog kan vanaf 36 weken proberen je baby te draaien, dat heet een uitwendige versie. Een stuitligging hoeft niet per se te betekenen dat je niet vaginaal kunt bevallen. Echter is er meer risico op een spoedkeizersnede tijdens een vaginale stuitbevalling. Bespreek de mogelijkheden op voorhand met je gynaecoloog.
Je baby kan ook in dwarsligging liggen waarbij hij dwars in de buik ligt in plaats van in de lengte. Dit komt zelden voor en ook hier kan de gynaecoloog proberen je baby te draaien. Als dit niet lukt, is een vaginale bevalling niet mogelijk en wordt er een keizersnede gepland.
Tenslotte kan hij een afwijkende hoofdligging hebben, zoals de aangezichts-, kruin- of voorhoofdsligging. Of je baby kan een sterrenkijker zijn. Hierbij ligt hij in de achterhoofds- of kruinligging, maar met zijn gezicht naar voren in plaats van naar achteren. Hierdoor gaat zijn hoofdje minder makkelijk door het geboortekanaal. Daardoor kan de bevalling bij een sterrenkijkertje iets langer duren en iets moeilijker zijn. Het hangt onder andere af van de omtrek van zijn hoofdje of een keizersnede eventueel nodig is.
Vergeet ook niet dat je baby ook tijdens de bevalling nog kan draaien en gunstiger kan gaan liggen. Dit kan bevorderd worden door de bevallingshouding van de mama, bijvoorbeeld niet in rugligging, maar op de zij of op handen en voeten.
De voordelen van wasbare luiers
Heb je al nagedacht over welke luiers je wilt gebruiken voor je kleintje: wegwerpluiers of wasbare luiers? Als je kiest voor herbruikbare luiers verklein je aanzienlijk jouw afvalberg. Bij wegwerpluiers zit je makkelijk aan 300 kg afval per jaar voor 1 kindje!
Bovendien hebben ze nog andere voordelen die we graag beknopt voor je opsommen:
- Zachte billetjes: wasbare luiers zijn gemaakt uit natuurlijke materialen, waardoor je baby minder luieruitslag zal hebben.
- Sneller zindelijk: kindjes die wasbare luiers dragen zouden zich sneller bewust zijn dat ze hebben geplast doordat hun luier nat aanvoelt, in tegenstelling tot wegwerpluiers.
- Economisch: je hoeft herbruikbare luiers maar één keer aan te schaffen en je kan ze eventueel ook nog gebruiken bij een volgend kindje. Ze zijn dus niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je portemonnee!
- Gebruiksgemak en hygiëne: je kan ze makkelijk wassen in de wasmachine, samen met ander wasgoed of eventueel apart.
Tenslotte hebben ze vaak ook een mooi en schattig design. Hou er wel rekening mee dat wasbare luiers dikker zijn dan wegwerpluiers, waardoor je je kindje soms beter kledij in een maatje groter aandoet. 😊