Je baby bij 29 weken zwanger
Het zenuwstelsel van je baby ontwikkelt zich nu sneller, doordat de zenuwen worden bedekt met een laagje myeline. Hierdoor kunnen signalen via de zenuwen sneller naar de hersenen worden doorgegeven. Ook zijn de zintuigen van je kleintje (gehoor, zicht, reuk, smaak en tast) ondertussen goed ontwikkeld. Hij kan bijvoorbeeld al het verschil tussen zoet en zuur proeven, waardoor hij misschien ook al eens een gekke bek trekt in de buik als hij iets minder lekkers proeft 😊. Je kleintje heeft al een eigen gezichtsuitdrukking en oefent volop met grimassen trekken. Het skelet van je baby verandert van kraakbeen naar bot. Hij ontwikkelt ook al een eigen dag- en nachtritme, dus als je goed oplet, weet je nu misschien al of hij eerder een vroege vogel of een nachtraaf gaat zijn 😉.
Zo groot als een eikelpompoen
GEWICHT
1100 gr
LENGTE
36,5 cm
Wat gebeurt er bij jou in week 29 van je zwangerschap
Je baarmoeder komt ondertussen tot halfweg je borstbeen. Hierdoor kan je baarmoeder tegen je ribben drukken, wat kan zorgen voor kortademigheid. Vanaf 36 weken zwangerschap begint je baby echter aan de indaling, hierdoor zal je automatisch terug meer ruimte en lucht krijgen. Nog even volhouden dus! 😉
29 weken zwanger: wat voel je in je buik?
Je baby heeft nu steeds minder plaats in de buik, waardoor zijn bewegingen nogal hevig kunnen aanvoelen. Af en toe een stevige por die je ook aan de buitenkant van je buik voelt en ziet is niet ongewoon. Maak je ook zeker nog geen zorgen als je baby nog niet naar beneden ligt, hij heeft nog even de tijd om zich te draaien. Je baby kan ook nog steeds last hebben van de hik, dan voel je een reeks van korte, opeenvolgende plofjes. Dit is niet ongemakkelijk voor je kleintje.
Zwangerschapssymptomen
Diastase
Vanaf het tweede trimester van je zwangerschap ontstaat meestal diastase, oftewel het uiteenwijken van de rechte buikspieren. Door de zwangerschapshormonen en je groeiende buik kunnen deze buikspieren wel tot 2,5 cm uit elkaar gaan om plaats te maken voor je baby. Als je in verwachting bent van een tweeling of grote baby of als je al eerder zwanger geweest bent, kan deze wijking groter zijn.
Diastase zorgt meestal niet voor fysieke klachten en herstelt zich geleidelijk aan na de bevalling. Toch kunnen deze verslapte buikspieren soms voor problemen zorgen tijdens de zwangerschap, zoals bijvoorbeeld rug- en bekkenbodemklachten, constipatie of moeite hebben met bukken/buigen.
Na de bevalling is het vooral belangrijk om je lichaam tijd en rust te geven om te herstellen. Als je na twee maanden echter nog geen verbetering merkt of fysieke klachten ervaart, is het aan te raden om je te laten begeleiden door een kinesist. Hij of zij kan je helpen met het trainen van de dwarse en schuine buikspieren om de diastase te verbeteren.
Zwangerschapsfotoshoot
Vergeet je mooie ronde buikje niet te vereeuwigen op beeld, zodat je die mooie herinneringen kunt blijven koesteren als je straks bevallen bent. Plan daarom op tijd een zwangerschapsfotoshoot in. Idealiter doe je dit rond 30 à 34 weken zwangerschap, omdat je baby dan nog niet is ingedaald en je je meestal nog fit genoeg voelt. Je wilt natuurlijk ook niet het risico lopen dat je al bevallen bent tegen dat de shoot plaatsvindt 😉.
Je kan kiezen voor een professionele fotograaf, maar je kan ook aan je partner of iemand anders vragen om de foto’s te maken. Een leuke tip als je zelf aan de slag wilt gaan is bijvoorbeeld om een foto te maken in de babykamer. Je kan dezelfde foto nog eens overdoen als je kindje geboren is, een leuke voor & na! 😉 Als je al kindjes hebt, vergeet dan ook zeker geen foto te nemen van je zwangere buikje met grote broer of zus erbij. Hetzelfde geldt als je een trouwe viervoeter in huis hebt.
Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om iedere maand een selfie te maken van jezelf met je groeiende buikje, zo heb je later mooie herinneringen aan het groeiende wondertje in je buik! 😉 Er bestaan tegenwoordig ook verschillende gratis apps, zoals Baby Pics, waarmee je je foto kunt bewerken en eventueel tekst en foto props kunt toevoegen. Zo creëer je een mooie tijdslijn om al de mijlpalen van je zwangerschap vast te leggen.
Eerste speelgoed voor je baby
Een pasgeboren baby denkt natuurlijk nog niet aan spelen en spendeert het grootse gedeelte van zijn dag met slapen, eten en geknuffeld worden door zijn ouders. Toch is het misschien al leuk om voor de geboorte van je kleintje te kijken voor een lief knuffeltje of knuffeldoekje. Vanaf de leeftijd van 6 maanden kan een knuffeltje al een gevoel van geborgenheid geven aan je baby. Bovendien kan hij mee op de eerste foto’s van jullie wondertje voor een nog hoger schattigheidsgehalte. 😉
Daarnaast is je kleintje zijn eerste levensmaanden vooral bezig met zien, horen en voelen. Je kan zijn kijk- en luistervaardigheid vanaf de geboorte stimuleren met een muzikale mobiel, hangspeeltjes of speelspiralen. Daarnaast blijven mama en papa natuurlijk het interessantste speelgoed voor je kleine kapoen. 😉