28 weken zwanger: start van het laatste trimester!

Een kindje krijgen is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 28? Dit kan je verwachten.
28 weken zwanger: start van het laatste trimester! 2024-03-04 14:39:59.079538

Je baby bij 28 weken zwanger

De overlevingskansen van je kindje worden nu met de week groter wanneer hij te vroeg geboren zou worden. Op 28 weken is je baby levensvatbaar en maakt hij een grote kans om het te redden, onder deskundige begeleiding uiteraard.
De belangrijkste bezigheid van je kindje op dit moment is nog steeds het oefenen op ademen en slikken, want dit heeft hij nodig om te kunnen overleven buiten de baarmoeder. Bij het oefenen verslikt hij zich soms eens of krijgt hij de hik, dat kan jij ook voelen!
Het zijn ook de laatste weken dat je baby voldoende plaats heeft om zich te draaien. Ligt hij nu dus nog met zijn hoofdje naar boven, dan is dat geen probleem, de kans dat hij uit zichzelf nog met zijn hoofdje naar beneden draait is vrij groot. Wanneer hij rond 36 weken nog steeds in stuit ligt, zal de gynaecoloog proberen om je kindje te draaien, zodat hij in de goede houding ligt voor de bevalling.

Zo groot als een aubergine

GEWICHT
900 gr

LENGTE
35 m

Wat gebeurt er bij jou in week 28 van je zwangerschap

Het aftellen kan nu echt beginnen: 7 maanden zwanger en de start van het laatste trimester! Het derde trimester is voor de meeste zwangere vrouwen terug wat lastiger. De zwangerschapskwaaltjes worden terug wat erger en fysiek wordt het er ook niet makkelijker op. Tijd dus om nog snel de laatste praktische zaken in orde te brengen.


28 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Vanaf deze week is de kans heel groot dat je partner jullie baby ook kan voelen. Hoe sterker en groter je kindje wordt, hoe makkelijker het zal zijn om hem van buiten je buik te voelen of je buik zelfs te zien bewegen.
Je kindje oefent volop met ademen en slikken, dat doet hij door vruchtwater in te slikken. Wanneer je plots kleine schokkende bewegingen opmerkt in je buik, kan het zijn dat je kindje zich verslikt of de hik heeft.

TIP
Je buikje is iets om trots op te zijn. Wil je hem graag met ons en onze volgers delen? Gebruik dan de hashtag #lovedreambaby en wie weet zie je je binnenkort verschijnen op onze sociale mediakanalen!


Zwangerschapssymptomen

Het 3de trimester brengt doorgaans terug nieuwe kwaaltjes met zich mee. Je buik is al mooi gegroeid en gaat steeds meer in de weg zitten. Daarnaast heb je nu ook het extra gewicht dat je met je meedraagt. Dat zorgt ervoor dat het er voor jou fysiek niet makkelijker op wordt.

Daarnaast zorgt het zwangerschapshormoon relaxine ervoor dat de banden en gewrichten rondom je bekken verslappen. Zo wordt je bekken heel flexibel, waardoor je kindje er makkelijker door kan tijdens de bevalling. Dat is op zich goed nieuws, maar het kan in sommige gevallen ook leiden tot bekkeninstabiliteit. Zwangere vrouwen die last hebben van bekkeninstabiliteit hebben voornamelijk een zeurende, scherpe pijn in het bekken en de onderrug die kan uitstralen tot het schaambeen en het stuitje. Je voelt de pijn meestal wanneer je begint met bewegen of wanneer je vermoeid begint te raken. Een echte oplossing is er niet, maar je kan de symptomen wel verlichten:

  • Tijdens het slapen kan je best op je zij liggen met de knieën licht gebogen. Leg een zwangerschapskussen tussen je knieën om zo comfortabel mogelijk te slapen.
  • Probeer bij het rechtstaan steeds je gewicht goed te verdelen op beide benen.
  • Probeer trappenlopen te vermijden.
  • Maak kleine pasjes tijdens het stappen, dat is minder belastend voor je bekken. Bekkeninstabiliteit gaat in de meeste gevallen na de bevalling vanzelf terug over.

In het laatste trimester kan je ook last krijgen van lekkende borsten. De kans is groot dat je borsten al in volume zijn toegenomen, ze bereiden zich immers vanaf de 3de maand van je zwangerschap al voor op het voeden van je kindje door melk te produceren. Nu kan het dus ook gebeuren dat er melk begint te lekken. In dat geval kan je borstkompressen gebruiken om vlekken te vermijden.
Geen nood als er bij jou nog geen melk lekt, niet elke zwangere vrouw heeft hier last van.

Het laatste trimester: praktisch

Het 3de en laatste trimester is aangebroken, tijd om die laatste praktische zaken te regelen.

Heb je al nagedacht over hoe je je zwangerschapsrust wilt regelen?
In België heb je als zwangere vrouw recht op 15 weken moederschapsrust (19 weken bij een tweelingzwangerschap). Van die 15 weken mag je max. 6 weken en moet je min. 1 week voor de bevalling opnemen. Daarnaast heb je ook 4 maanden ouderschapsverlof die je voltijds of deeltijds (1/5 of 1/10) kan opnemen voor je kind 12 jaar wordt. Als je aanvullend op je zwangerschapsverlof nog ouderschapsverlof wilt opnemen, bespreek je dit best tijdig met je werkgever.

Kijk ook je hospitalisatieverzekering nog eens na. Heb je graag een eenpersoonskamer, stem dan zeker nog eens af of alle kosten hiervoor gedekt worden, zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

TIP
In onze zwangerschapschecklist vind je een volledig overzicht van wat je best allemaal in orde brengt tijdens het 3de trimester.



Borst- of flesvoeding?

Borstvoeding versus flesvoeding: een moeilijke, maar vooral persoonlijke keuze. Je moet je er vooral als mama goed bij voelen. Beide vormen van voeden hebben hun voor- en nadelen. Wat je uiteindelijk ook kiest, je maakt sowieso de beste keuze voor je kindje.

Borstvoeding wordt aanbevolen als de beste voeding voor pasgeborenen, omdat het veel antilichamen en andere stoffen bevat die de gezondheid van je baby ondersteunen. De stoffen in moedermelk zouden je kindje ook beter beschermen tegen infecties en ziektes en er zijn aanwijzingen dat de neurologische ontwikkeling gemiddeld beter is bij baby’s die enkel moedermelk krijgen.
Tegenwoordig is melkpoeder echter ook al erg geoptimaliseerd en zitten er in flesvoeding dus ook alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een normale ontwikkeling en groei van je baby.


Wat heb je nodig als je borst- of flesvoeding wil geven?

In beide gevallen is een borstvoedingskussen een grote hulp. Het kussen geeft zowel steun aan jou als aan je kindje.

Handig om in huis te hebben wanneer je borstvoeding geeft zijn o.a.:

Voor flesvoeding zien de basisbenodigdheden er zo uit:

  • Eerst en vooral een 4-tal flesjes. Je kindje drinkt in het begin ongeveer 8 flesjes per dag, daarom is het handig dat je er enkele in reserve hebt. Kijk hiervoor zeker ook naar startersets! Koop zeker ook enkele spenen op reserve.
  • Een goede flessenborstel heb je ook best in huis. Zo was je de flesjes snel en grondig af na gebruik. Daarna volstaat het om ze te laten uitdruppen op een droogrek.
  • Sommige baby’s drinken hun melk graag op kamertemperatuur, maar sommigen hebben ze liever warm. In dat laatste geval kan je opteren voor een flesverwarmer, daarmee warm je de melk op een veilige manier op. Sommige flessenwarmers kan je ook meenemen als je op stap gaat, dubbel voordeel!
  • Ga je op stap met je kindje? Dan zijn poedermelkdoosjes superhandig. De poedermelk zit per flesje gedoseerd en zo hoef je de volledige doos melkpoeder niet mee te nemen.

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance