Je baby bij 27 weken zwanger
27 weken zwangerschap, bijna 7 maanden: de ontwikkeling van je baby gaat heel snel! Hoewel zijn organen en ledematen bijna volledig ontwikkeld zijn, zijn de longen nog niet helemaal rijp. De longen zijn in dit stadium nog niet volgroeid en hebben nog tijd nodig om zich verder te ontwikkelen voordat je baby zelfstandig kan ademen. Met 27 weken zwangerschap is je baby al levensvatbaar en heeft hij, mits de juiste medische hulp, een goede kans om te overleven als hij te vroeg wordt geboren.
Je baby wordt steeds actiever en hij kan zijn armen en benen meer gecoördineerd bewegen. Hij begint zuigbewegingen te maken en bereidt zich zo voor op het zuigen na de geboorte.
Zo groot als een bloemkool
GEWICHT
800 gr
LENGTE
34 cm
Wat gebeurt er bij jou in week 27 van je zwangerschap
Het tweede trimester komt geleidelijk aan ten einde en je komt in het 3e trimester terecht, wat voor veel mama’s het zwaarste trimester is. Je ervaart nu meer vermoeidheid en pijn tijdens de zwangerschap. Je begint je ook ongemakkelijk te voelen en het wordt steeds moeilijker om het extra gewicht te dragen. Hou echter vol, naarmate de dagen vorderen, hoe dichter je ook bij de grote dag komt! 😊
27 weken zwanger: wat voel je in je buik?
De bewegingen van je baby zijn nu beter voelbaar in je buik. Zijn schopjes en bewegingen zijn sterker en regelmatiger, zodat je ze beter herkent en bepaalde patronen begint te voelen. De positie van je kleintje in de baarmoeder kan ook invloed hebben op wat je in je buik voelt. Als je baby draait, voel je een draaiend en drukkend gevoel. Als de baby zich uitrekt, kun je een tintelend of kietelend gevoel hebben. Hoewel deze bewegingen soms onaangenaam kunnen aanvoelen, zijn de meeste mama’s gerustgesteld als ze hun baby voelen bewegen.
Zwangerschapssymptomen
Spataders
Verschijnen er blauwe aders op je benen? Dan kan je last hebben van spataderen. Tijdens de zwangerschap ontstaat er meer druk op de aderen in het bekkengebied en de benen, waardoor de aderen kunnen verwijden en de wanden verzwakken. Het gewicht van je groeiende baby zet bovendien ook druk op je aders. Zo ontstaan spataders. Hoewel spataderen pijnlijk en ongemakkelijk kunnen zijn, zijn ze meestal goedaardig en vereisen ze doorgaans geen medische behandeling. Toch is het aan te raden om je spataders in de gaten te houden, want in zeldzame gevallen kunnen ze tot complicaties leiden. Als je twijfels hebt of bezorgd bent, aarzel dan zeker niet om je gynaecoloog of verloskundige te contacteren.
TIP
Als je spataders wilt vermijden, blijf dan zeker voldoende bewegen en vermijd lang rechtstaan of zitten. Drukkledij, zoals een zwangerschapslegging, kan ook helpen.
Pijnlijke benen en vermoeidheid
Het is heel normaal dat je in deze fase van je zwangerschap last hebt van vermoeidheid en pijnlijke benen. Hormonale veranderingen kunnen leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar je benen, met pijn en zwelling als gevolg. Je moet ook meer gewicht met je meedragen, wat je benen niet gewend zijn. Om deze pijn te verlichten is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen om rechtop te zitten en je benen op te tillen. Lichte lichaamsbeweging, zoals wandelen en zwemmen, kan ook de bloedsomloop stimuleren en zo de pijn in je benen verminderen.
Als je 's nachts niet goed slaapt, kan een positioneringskussen ook helpen. Las zeker ook overdag voldoende rustmomenten in. Een kort dutje, van zelfs maar 15 minuten, zal je helpen om de laatste weken door te komen. 😉
Bezoek op voorhand de materniteit
Veel ziekenhuizen bieden de mogelijkheid om tijdens je zwangerschap al eens de materniteit en het verloskwartier te bezoeken. Zo geraak je alvast vertrouwd met de omgeving en kan je alle voorzieningen bekijken. Je kan kiezen voor een rondleiding en vragen stellen over de beschikbare diensten, het geboortebeleid, de mogelijkheden voor pijnbestrijding, enz. Je krijgt de gelegenheid om de vroedvrouwen die je zullen verzorgen te ontmoeten en vragen te stellen over hun ervaring en opleiding. Dit is ook een goed moment om je voorkeuren voor de bevalling en je geboorteplan te bespreken. Zo ben je helemaal voorbereid en zal je minder stress ervaren wanneer het zover is om naar het ziekenhuis te vertrekken.
De voordelen van inbakeren
Heb je al gehoord van inbakeren? Bij deze techniek, die steeds vaker wordt toegepast bij pasgeborenen, wordt je baby strak in een deken gewikkeld om het gevoel van veiligheid en geborgenheid na te bootsen dat hij tijdens zijn tijd in de baarmoeder heeft ervaren. Een inbakerdoek kan je baby helpen kalmeren en het huilen verminderen door hevige arm- en beenbewegingen te beperken die je kleintje kunnen storen en wakker houden.
Hoewel inbakeren veel voordelen heeft, is het heel belangrijk dat het correct wordt toegepast om oververhitting, onveilige positionering of beperkte ademhaling bij je baby te voorkomen. Onze Dreambaby-specialisten helpen en begeleiden je graag verder in de winkel.
Nog meer lezen over inbakeren? Lees dan zeker onze aparte blog hierover.