Je baby bij 37 weken zwanger
Ook al is je baby bij 37 weken zwangerschap al 'volgroeid', toch blijft hij elke dag nog in gewicht groeien - tot wel 20 à 30 gram per dag! Je kleintje is al helemaal klaar om de wereld buiten de baarmoeder te ontdekken en heeft bij een geboorte vanaf nu een zeer laag risico op gezondheidsproblemen. Hij oefent al met ademen door vruchtwater in en uit te ademen en hij is ook al vertrouwd met het zuigen op de duim. Bij de bevalling wordt je baby geboren met een natuurlijke zuigreflex, zo kan hij makkelijk je tepels terugvinden en zichzelf voeden.
En zelfs als je baby besluit nog wat langer in mama’s buik te vertoeven, blijft hij zich actief voorbereiden op zijn komst in de grote wereld en zichzelf ontwikkelen, zeker op het gebied van behendigheid en reflexen. Het lange wachten is dus zeker de moeite waard. 😊
Zo groot als een wintermeloen
GEWICHT
3100 gr
LENGTE
46,5 cm
Wat gebeurt er bij jou in week 37 van je zwangerschap
Tijdens deze periode is rust van groot belang, want na de geboorte van je kleintje zullen gebroken nachten jammer genoeg geen uitzondering zijn. 😉 Helaas kan slapen nu net moeilijk worden vanwege je groeiende buik en eventuele nachtmerries over de naderende bevalling. Probeer daarom overdag voldoende te rusten om dit slaapgebrek te compenseren. Rugpijn komt ook vaak voor vanwege het gewicht van je buik dat je lichaam uit balans brengt. Vermijd het tillen van zware voorwerpen, maar als het echt moet, zorg dan voor een goede houding: buig door je knieën, breng het object dichterbij en gebruik de spieren in je benen om op te staan, zo kan je je rug een beetje ontzien.
37 weken zwanger: wat voel je in je buik?
Hoewel de bewegingsruimte voor je baby inmiddels beperkter is geworden, voel je nog steeds goed de schopjes en duwtjes van je kleintje. Deze bewegingen, hoewel misschien minder sterk de laatste dagen, getuigen van de kracht en vitaliteit van je kleine wondertje. Elk gevoel is een teken dat je steeds dichter bij de langverwachte ontmoeting met je baby komt. Geniet nog volop van deze magische momenten!
Zwangerschapssymptomen
Voortekenen van de bevalling
Het is belangrijk om de eerste tekenen van de bevalling te herkennen, omdat de grote dag nu snel nadert. Hier zijn enkele tekenen om op te letten:
- Regelmatige en pijnlijke weeën: als de weeën frequenter, intenser en langer worden, kan dit duiden op het begin van de bevalling.
- Verlies van de slijmprop: dit verlies lijkt op een dikke, slijmerige afscheiding, soms met een beetje bloed erin. Het verlies van de slijmprop geeft aan dat de baarmoederhals begint te openen.
- Vruchtwater dat lekt of breekt: vruchtwaterverlies kan optreden voor of na de bevalling. Als je vliezen gebroken zijn, dien je sowieso naar het ziekenhuis te gaan en zal de bevalling niet meer lang op zich laten wachten.
- Drukkend gevoel in het bekken: een gevoel van druk of zwaarte in het bekken kan erop wijzen dat je baby zich in het bekken begint te positioneren om zich voor te bereiden op de bevalling.
- Misselijkheid en diarree: sommige vrouwen kunnen misselijkheid, braken of diarree ervaren bij de naderende bevalling.
Als je denkt dat de bevalling begonnen is, neem dan zeker contact op met je gynaecoloog of verloskundige. Zij kunnen je advies geven over hoe je de pijn onder controle kunt houden en wanneer je best naar het ziekenhuis vertrekt. Zorg er in de tussentijd voor dat je kraamvalies klaar staat (indien dat nog niet het geval is) en probeer nog zo veel mogelijk te rusten. Onthoud dat elke bevalling uniek is en probeer om kalm te blijven, zelfs als dat niet helemaal niet evident is. 😊
Enkele ontspanningsoefeningen
Je voelt je op dit moment waarschijnlijk erg ongeduldig en moe. Er bestaan hiervoor enkele ontspannende oefeningen:
- Lichte wandeling: Maak een wandeling op een rustig tempo om de bloedsomloop te stimuleren en pijn te verlichten.
- Stretchen: Stretch zachtjes je spieren om spierspanning te verlichten en te ontspannen.
- Diepe ademhaling: Doe ademhalingsoefeningen om stress te verminderen. Deze oefeningen komen ook van pas tijdens de bevalling.
- Kegel-oefeningen: Versterk je bekkenbodem door de bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen.
Neem je baby mee naar huis met behulp van een draagbare autostoel
Een draagbare autostoel is essentieel om je baby veilig naar huis te kunnen vervoeren wanneer jullie het ziekenhuis verlaten. Bovendien maakt het je leven gemakkelijker en stelt het je in staat om volop te genieten van elk moment met je baby. Naast praktisch zijn (je kunt snel van de auto naar de wandelwagen gaan zonder je baby wakker te maken), zijn draagbare autostoelen ontworpen om te voldoen aan de strengste veiligheidsnormen. Hierdoor is je baby goed beschermd tijdens autoritten, wat essentieel is voor de eerste rit naar huis. Draagbare autostoelen passen op de meeste kinderwagens (meestal met behulp van adapters) en zijn compatibel met de meeste auto’s. Als je niet goed weet welke draagbare autostoel je moet kiezen, zal ons Dreambaby-team je graag verder helpen in onze winkels.