25 weken zwanger: baby’s huid wordt roze, welkom kuitkrampen

Een kindje krijgen is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 25? Dit kan je verwachten.
25 weken zwanger: baby’s huid wordt roze, welkom kuitkrampen 2024-03-04 14:35:48.308627

Je baby bij 25 weken zwanger

Al 25 weken! Je baby is nu ongeveer zo groot als een koolraap. De oortjes van je baby zijn ondertussen volledig ontwikkeld. Hij kan ondertussen jouw stem en die van je partner al goed horen. De kans is groot dat hij begint te bewegen als hij jullie hoort praten. Als je een favoriet liedje hebt dat je vaak laat afspelen, is de kans ook groot dat hij dit herkent na de geboorte en dat hij even grote fan wordt als jij 😊.

Verder ontwikkelt je baby vanaf nu verder zijn schrikreflex, ook wel Moro-reflex genoemd. Je herkent dit na de geboorte wanneer je baby plots zijn vingers opent en de armen en benen spreidt en vervolgens zijn armpjes terug sluit, zoals bij een omhelzing. Meestal begint hij hierna te huilen. Deze reflex verdwijnt meestal 2 à 4 maanden na de geboorte.

Bovendien is zijn huid vanaf nu niet meer doorzichtig, maar krijgt hij een roze kleur, doordat de haarvaatjes langzaamaan gevuld worden met bloed. Hij blijft ook onderhuids vet opslaan, waardoor zijn huid gladder begint te worden. Hij wordt iedere week sterker en sterker, waardoor zijn bewegingen in de buik ook veel heviger zijn. Vanaf 25 weken kan je een stevige trap van je kleintje ook aan de buitenkant van je buik waarnemen.

Zo groot als een koolraap

GEWICHT
650 gr

LENGTE
32,5 cm

Wat gebeurt er bij jou in week 25 van je zwangerschap

Je baarmoeder komt ondertussen boven je navel uit. Waar je eerst nog kleine plofjes voelde in je buik, ga je vanaf nu stevige schopjes en stompjes beginnen te voelen. Vanaf 25 weken zwangerschap zijn deze bewegingen van je baby ook voelbaar en zichtbaar aan de buitenkant van je buik. Je partner gaat vanaf nu dus ook kunnen meegenieten 😊. Jammer genoeg lokt een bolle buik soms ook andere, eerder ongewenste, aanrakingen uit. Sommige mensen kunnen zich amper inhouden om over je buikje te wrijven of onbeschaamd te vragen of ze eens mogen voelen. Geef zeker aan wanneer je je hierbij niet comfortabel voelt, je blijft baas over je eigen buik 😉.


25 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Het is moeilijk te zeggen hoe vaak je je baby ongeveer moet voelen bewegen. Soms is het normaal dat je hem uren aan een stuk niet voelt, hij doet dan bijvoorbeeld net een dutje. Door te bewegen sus je jouw kleintje in slaap. Als je op je werk bent of bezig bent, let je automatisch ook al minder op deze bewegingen. Bovendien raak je ondertussen ook al een beetje gewoon aan de bewegingen van je kleintje in de buik, dus herken je ze misschien niet meer altijd. Je kan tijdens een rustmoment altijd proberen je kleintje wakker te maken door zachtjes te porren in je buik. Als je je toch zorgen maakt, neem dan zeker contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Zwangerschapssymptomen

Kuitkrampen

Vanaf het tweede trimester beginnen de meeste mama’s last te krijgen van kuitkrampen. Deze treden voornamelijk ’s nachts op en zijn niet alleen vervelend, maar meestal ook erg pijnlijk. Overdag resulteert dit soms in een stevige spierpijn. Er is niet echt een eenduidige verklaring voor deze krampen. Een zwangerschap is sowieso een zware belasting voor het lichaam, vandaar is vermoeidheid één van de meest aangehaalde oorzaken hiervoor. Daarnaast draag je ook extra gewicht met je mee, waardoor je kuitspieren sneller moe worden. Een tekort aan vitamines en mineralen wordt ook vaak aangehaald, met name een tekort aan calcium en magnesium. Daarom wordt er dus vaak gezegd dat een banaan eten voor het slapengaan helpt, omdat bananen veel magnesium bevatten. Ook onvoldoende bewegen en te weinig drinken kan kuitkrampen veroorzaken. Krampen volledig uitsluiten is helaas niet mogelijk, maar je kan ze wel verminderen door dagelijks een halfuurtje te wandelen, lang rechtstaan te vermijden, voldoende te drinken en cafeïne te vermijden. Ook een warm bad of massage kunnen helpen. Schakel hiervoor de hulp van je partner in, hij of zij is immers flexibeler dan jou op dit moment.

Witverlies

Witverlies of vaginale afscheiding is iets heel normaals dat je altijd hebt, niet alleen tijdens de zwangerschap. Een normale afscheiding heeft een melkachtige, witte kleur en is waterig van structuur. Deze afscheiding heeft bijna geen geur en wordt ook wel leucorrhea genoemd. Deze witte afscheiding zorgt voor een juiste pH-waarde in je vagina, wat bescherming biedt tegen mogelijke infecties. Het is wel normaal dat je tijdens de zwangerschap meer witverlies hebt. Als de afscheiding echter een onaangename geur heeft, witte brokkelige vlokken bevat of een gele tot groene kleur heeft, is het aan te raden je huisarts te contacteren, omdat je dan last zou kunnen hebben van een vaginale schimmelinfectie.

Erkenning van je kindje

Als jij en je partner nog niet getrouwd zijn, maar je partner jullie kindje voor de geboorte al wilt erkennen, kunnen jullie op voorhand samen naar de burgerlijke stand van je gemeente gaan. Hiervoor dien je een attest met de vermoedelijke bevallingsdatum, ondertekend door je gynaecoloog, mee te nemen. Vaak wordt dit attest pas vanaf 26 weken zwangerschap aanvaard. Door jullie kindje te erkennen wordt jouw partner de wettelijke vader of moeder en heeft hij of zij dus dezelfde rechten en plichten als jou ten opzichte van jullie kindje.

Een erkenning kan ook altijd na de geboorte, maar het voordeel bij een erkenning vóór de geboorte is dat je partner na de bevalling alleen de geboorteaangifte van jullie kleine spruit bij de gemeente kan doen. Zo hoef jij je daar na de bevalling geen zorgen over te maken en kan jij je volop focussen op jullie wondertje.

Als jullie wel al getrouwd zijn, wordt jouw partner automatisch de wettelijke vader of moeder en hoeft deze erkenning dus niet te gebeuren.

Voorbereiding op de geboorte

De bevalling is misschien op dit moment nog een ver-van-mijn-bedshow en veel mama’s willen hier nog niet te veel aan denken. Bevallingsangst is iets waarmee iedere mama vroeg of laat tijdens de zwangerschap wel eens te kampen krijgt. Toch is het goed om op voorhand al eens na te denken over de manier waarop je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis, met of zonder pijnbestrijding, in welke houding, eventueel in bad? Bespreek dit zeker al eens met je verloskundige of gynaecoloog.

Je kan daarnaast ook al nadenken of je na de geboorte beroep gaat doen op een vroedvrouw aan huis of kraamzorg. De eerste dagen alleen thuis met je baby zijn heel spannend, zeker bij een eerste kindje. Daarom geeft een vroedvrouw aan huis wel een geruststellend gevoel. Ze volgt jou en je baby nauw op. Zo controleert ze onder andere je (eventuele) hechtingen en algemeen welzijn en helpt ze je ook bij de voeding van je kindje, via de borst of de fles. Ze weegt ook iedere keer je baby en doet eventueel de hielprik bij je kindje (als dit in het ziekenhuis nog niet gebeurd is).

Daarnaast kan je het jezelf iets makkelijker maken in huis door een kraamhulp in te schakelen. Zij helpt je met de dagelijkse verzorging van je kindje, zoals bijvoorbeeld het badje of de voeding, maar ze doet ook lichte huishoudelijke taken, zoals koken, strijken, de was vouwen of je beddengoed verversen. Zo heb jij alle tijd om volop te genieten van je baby of om zelf eens een dutje te doen of een uitgebreide douche te nemen 😉. Bovendien wordt er vaak een tegemoetkoming gegeven vanuit je ziekenfonds of hospitalisatieverzekering. Het is dus zeker de moeite waard om je hier op voorhand al eens over te informeren.

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance