24 weken zwanger: je baby is vanaf nu levensvatbaar!

Een kindje krijgen is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 24? Dit kan je verwachten.
24 weken zwanger: je baby is vanaf nu levensvatbaar! 2024-03-19 16:10:17.986045

Je baby bij 24 weken zwanger

Alweer een mijlpaal! Je kindje is vanaf deze week levensvatbaar! Bij baby’s die geboren worden tussen de 24 en 26 weken zijn de overlevingskansen ongeveer 60 %. De levenskwaliteit van premature baby’s is echter heel verschillend en moeilijk voorspelbaar. Bij extreme vroeggeboorte zijn de longen van je kindje namelijk nog niet volledig uitgerijpt en zal zelfstandig ademen nog niet lukken. Daarom zal je baby bij vroeggeboorte ook meteen in een couveuse worden gelegd en bewaakt worden op de dienst neonatologie, zo kunnen jullie gerust zijn dat hij meteen de beste zorgen krijgt.

Je kindje heeft rond 24 weken een gezond vetlaagje opgebouwd, zodat hij beschermd is tegen de koude bij de geboorte. Natuurlijk is het beter voor jullie beiden als hij nog even veilig in jouw baarmoeder kan blijven tot hij volledig klaar is voor het leven buiten jouw lichaam.
Verder is deze week ook het deel van de hersenen dat bewegingen waarneemt ontwikkeld. Vanaf nu kan je kindje jouw bewegingen ook volgen!

Zo groot als een maïskolf

GEWICHT
560 gr

LENGTE
32 cm

Wat gebeurt er bij jou in week 24 van je zwangerschap

Je bent intussen 24 weken of 6 maanden zwanger! Tussen week 24 en 28 van de zwangerschap worden alle vrouwen getest op zwangerschapsdiabetes, via de zogenaamde suikertest. Zwangerschapsdiabetes kan als gevolg hebben dat je kindje te groot wordt in je buik, wat de bevalling moeilijker kan maken. Het kan er ook voor zorgen dat de rijping van de longen trager verloopt. Ook na de bevalling kan je baby last krijgen van een te lage bloedsuikerspiegel, wat gevaarlijk kan zijn. Daarom dat zwangerschapsdiabetes goed wordt opgevolgd door je gynaecoloog en diëtiste. Volgens cijfers van de UGent krijgt jaarlijks zo’n 9 % van de zwangere vrouwen de diagnose zwangerschapsdiabetes.


24 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Je baby is rond deze periode heel actief, hij geeft nu al echte schopjes en trapjes. Waarschijnlijk voel je nu al goed het verschil tussen gerommel in je darmen of je kindje die van zich laat horen. De kans dat je partner de bewegingen van jullie kindje kan voelen op je buik wordt met de dag groter.

Zwangerschapssymptomen

Je buik heeft nu ongeveer de grootte van een voetbal en dat brengt wat ongemakken met zich mee. Klusjes die enkele weken geleden nog vanzelf gingen blijken nu plots een uitdaging te zijn. Ook je schoenen aandoen of iets van de grond rapen is niet zo eenvoudig meer doordat die buik in de weg zit. Laat die bewegingsbeperking echter zeker geen rem zijn om dagelijks te blijven bewegen, want hoe meer je in beweging blijft, hoe soepeler je spieren blijven. Maak geregeld een wandeling of probeer zwangerschapsyoga, ideaal om te ontspannen! Wist je trouwens dat blijven bewegen tijdens de zwangerschap helpt tegen veel kwaaltjes? Je wordt er niet alleen lichamelijk sterker van, ook mentaal helpt het je om je beter in je vel te voelen.

Je baarmoeder is nu zo gegroeid dat haar bovenkant tot aan je navel komt. Daardoor kan het zijn dat je navel naar buiten is geduwd en dat je nu een knopje hebt. Meestal heb je hier geen last van. Door de groei van je baarmoeder kan het zijn dat ze af en toe tegen je maag duwt of dat je kindje in je maag zit te porren, hierdoor kan je misselijk zijn of buikpijn krijgen.

Als je recent bij de gynaecoloog bent geweest heeft ze waarschijnlijk ook je buik en fundushoogte gemeten. De fundushoogte geeft aan hoe hoog de baarmoeder komt in je buik, dat geeft ook meteen een goed beeld van de groei van je baby.

Babymoon

Tijd om nog eens te genieten van elkaar en er eens op uit te trekken met z’n tweetjes. Als je nog een vliegreis wil maken kan je die best nu boeken, want veel vliegtuigmaatschappijen vragen vanaf week 28 een medisch attest waarin staat dat er geen risico is voor de zwangerschap of voor een vroegtijdige geboorte. Vliegen vanaf week 36 is sowieso niet meer toegestaan bij de meeste vliegmaatschappijen, omdat de kans dan steeds groter wordt dat je moet bevallen. De reden dat je niet meer mag vliegen is eenvoudig: in een vliegtuig zijn er niet voldoende middelen of correct opgeleide zorgverleners aan boord om de bevalling vlot te kunnen laten verlopen en dat brengt natuurlijk risico’s met zich mee.

Autostoel

Nog even en jullie mogen jullie kleine wondertje mee naar huis nemen. De eerste keer in de auto kan best spannend zijn en je wil natuurlijk dat je kindje zo veilig mogelijk vervoerd kan worden. Met onze keuzehulp kies je aan de hand van enkele factoren, zoals de grootte van je kindje, bevestigingsmethode in de wagen en persoonlijke voorkeuren, makkelijk de autostoel die het best bij je kindje past.

TIP
Kijk zeker na of je auto beschikt over Isofix. Normaal zijn alle moderne auto’s (gebouwd na 2014) uitgerust met Isofix-bevestigingspunten.


Naast de autostoel zelf zijn er accessoires die de autoritten voor je kindje comfortabeler kunnen maken, denk bijvoorbeeld maar aan een verkleinkussenzonnescherm of een hoes voor de autostoel.


I-size

I-Size is een Europese veiligheidsnorm voor autostoelen die in juli 2013 van kracht werd (onderdeel van de ECE R129-verordening). i-Size-autostoelen voldoen aan volgende 4 criteria:

  • Ze hebben extra zijdelingse bescherming.
  • Ze worden tot 15 maanden verplicht tegen de rijrichting in geplaatst.
  • Ze zijn uitgerust met een IsoFix-systeem.
  • De indeling van de autostoelen gebeurt op basis van de grootte van je kindje (in plaats van het gewicht).


 

Deel dit artikel

​Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

​Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance