Black Deals! Tot 25 % korting op kinderwagens, borstkolven en nog veel meer!

Tijd voor de eerste hapjes? Dit moet je weten over vaste voeding

Je kindje voor het eerst vaste voeding geven is een grote stap. Wanneer kan je starten met de eerste hapjes? Welke voedingsmiddelen mag je kindje eten? Mag hij gewoon hetzelfde eten als jou? Het antwoord op al je vragen lees je in dit blogartikel.
Tijd voor de eerste hapjes? Dit moet je weten over vaste voeding 2024-03-13 12:27:00.569831



Wanneer is je baby klaar voor vaste voeding?

Vanaf 4 à 6 maanden kan je starten met vaste voeding. Je kindje heeft nu meer energie en ijzer nodig dan melk hem kan geven. Geef je borstvoeding? Wacht dan tot je baby 6 maanden oud is. Zo verminder je de kans op allergische reacties.

Hoe weet je of je baby klaar  is voor de eerste hapjes? Op deze veranderingen kan je letten:

  • Je baby maakt smakkende geluiden;
  • Hij leert rechtop zitten;
  • Hij heeft plots veel belangstelling voor jouw bord;
  • Hij stopt alles wat hij te pakken krijgt in zijn mond;
  • Hij wordt ’s nachts opnieuw wakker terwijl hij eigenlijk al doorsliep.

Bij elke motorische stap vooruit is je baby ook klaar voor een nieuwe stap in zijn eetproces. Zijn maag- en darmstelsel kan meer verteren en ook in zijn mond verandert er veel: hij beweegt eten naar achteren in zijn mond, begint te kauwen, kan misschien al zelf eten naar zijn mond brengen...

Tip: Je kindje moet vooral klaar zijn om aan zijn eerste hapjes te beginnen. Kies een rustig moment om te starten. Lukken de eerste hapjes moeilijk? In dit blogartikel lees je tips voor een vlotte start.



Hoe starten met vaste voeding


Als je start met vaste voeding, helpt het om fruit- en groentepapjes goed fijn te mixen of malen. Zo kan je kindje de pap makkelijker inslikken en verteren. Zijn maag en darmen kunnen dan meer voedingsstoffen opnemen.

Stap per stap kan je evolueren van gemixte papjes naar geprakte voeding en nadien kleine stukjes. Ook hier geldt: volg het ritme van je kindje.


Je kan je baby ook meteen stukjes voedsel aanbieden en hem hiermee laten experimenteren en spelen. Dit wordt de Rapley-methode genoemd.


De ene baby kan snel van een lepel eten, bij de andere duurt het wat langer. Maak je daar geen zorgen over, maar volg het ritme van je kindje. Het is ook normaal dat je baby in het begin maar een paar hapjes eet. Fruit- of groentepapjes zijn eerst bijvoeding: geef je kindje zeker nog voldoende melk.

Eerst groentepap of eerst fruitpap?

Meestal krijgen baby’s eerst fruitpap, maar je kan gerust ook met groentepapjes beginnen. Die bevatten namelijk meer ijzer. Fruit en groenten kunnen elkaar niet vervangen: ze leveren andere voedingsstoffen die je baby allemaal nodig heeft om goed te groeien. Om zoveel mogelijk vitamines te behouden, kan je de groenten stomen.

Weet je niet goed wanneer je baby wat mag eten? Dan kunnen voedingsschema’s je daarbij helpen.

Is potjesvoeding even goed als verse voeding?

Potjesvoeding is duurder dan zelfgemaakte papjes, maar zeker minstens even goed voor je baby. Een potje is steriel en gehomogeniseerd, wat betekent dat het erg fijn gemaakt is – fijner dan jij het thuis kan maken. Je baby merkt dat, en dus is het belangrijk om voldoende af te wisselen. Anders wil je baby misschien geen zelfbereid eten meer.

Potjesvoeding kan je verwarmen in de microgolfoven. Roer wel even goed door voor je het eten aan je kindje geeft. Een microgolfoven verwarmt niet gelijkmatig; door vooraf te roeren kan je de warmte goed verdelen.


En na de eerste hapjes?

Wanneer kan je baby zelf drinken?

De meeste kindjes leren uit een beker drinken als ze 6 à 8 maanden oud zijn. Als ze 8 à 9 maanden oud zijn, kunnen ze de beker ook zelf vasthouden. Tot je kindje 1 jaar oud is, kan je naast bekers zeker nog zuigflessen gebruiken. Sommige bekers en flessen hebben handvatten zodat je kindje zelf kan drinken zonder morsen. Pas vanaf 14 maanden leert je kindje met een rietje drinken. De drinktechniek die hij hiervoor nodig heeft, is moeilijker onder de knie te krijgen. 

Als je baby leert drinken uit een open beker, dan leert hij zuigen en doseren. Zo ontwikkelt hij zijn mond- en tongspieren. Drinken uit een open beker is ook goed voor zijn taalontwikkeling, omdat hij zijn lippen leert sluiten rond de bekerrand.

Wanneer kan je kindje met jullie mee eten?

Vanaf 1 jaar kunnen jullie stap voor stap hetzelfde eten. Let er wel op dat je het eten niet te pikant maakt en dat je voldoende varieert. Je kindje moet namelijk genoeg van alle voedingsstoffen krijgen. Vitaminen en mineralen haalt je kindje uit onder meer groenten, fruit, zuivel en graanproducten.

Ook genoeg drinken is belangrijk. Kindjes eten vaak te weinig groenten en fruit als het niet meer gemixt wordt. Ook een tekort aan gezonde onverzadigde vetten en ijzer komt veel voor. Hou je kindjes eetpatroon dus zeker goed in de gaten.

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Dreambee, ons eigen merk