Fruit- en groentepap
Rond 4 à 6 maanden zal je baby aangeven dat hij klaar is voor de eerste hapjes. Met fruit- en groentepapjes ontdekt je kleintje verschillende smaken. Of je nu start met fruit- of groentepap maakt niet uit. Je begint met één type voeding en van zodra dit goed gaat, start je met de andere voeding. Is je baby geen fan van fruit? Bekijk dan snel deze tips.
Tip
Stribbelt je baby wat tegen bij de eerste lepeltjes? Dat is normaal. Hij leert nu happen in plaats van zuigen. Daarmee help je je kindje het best als je de lepel horizontaal in zijn mond steekt. Strijk het niet af aan zijn gehemelte. Laat je kindje het eten er zelf van af happen. Zo leert hij optimaal zijn mondspieren gebruiken en bepaalt hij zelf het tempo waarin hij eet.
Wat met vlees?
Vanaf 6 maanden mag je al een stukje vlees in het groentepapje mengen. Start met 1 eetlepel of 15 tot 20 gram vlees en bouw dit geleidelijk aan op tot 25 à 30 gram.
Wil je je kind vegetarisch opvoeden? Dan is een lacto-(ovo)-vegetarische voeding aanbevolen. Dit wil zeggen dat je kindje wel nog voedingsmiddelen op basis van melk en eieren eet. Eiwitten, vitamines en ijzer haalt je kindje dan uit eieren, peulvruchten (witte bonen, linzen, kikkererwten), sojakaas of tofoe, bepaalde paddenstoelen, jonge kaas of plattekaas. Melk is een belangrijke bron van eiwitten en calcium en schrap je best niet uit het babymenu. Tempé en seitan bevatten dan weer een hoog zout- en vezelgehalte en geef je daarom beter niet onder de 1 jaar. Informeer je goed vooraf en let erop dat je kindje nog genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt.
Voedingsschema’s als richtlijn, niet als waarheid
Voedingsschema’s zijn schema’s die bepalen wanneer je baby wat mag eten, inclusief de aanbevolen hoeveelheden. Maar wat als die portie voor je kindje veel te veel is of net te weinig? Ieder kindje is anders en elke dag is anders. Voedingsschema’s zijn heel handig als richtlijn, maar zijn niet de regel. Let op de signalen van je kindje en geef gerust meer of minder als hij aangeeft dat hij nog honger heeft of net al voldaan is.
Er zit natuurlijk wel een grond van waarheid in voedselschema’s. Paprika kan bijvoorbeeld iets prikkelender zijn voor de darmen. Maar weet dat er geen wetenschappelijke consensus over is. Je kan voedselschema’s uiteraard wel als leidraad gebruiken om van licht verteerbaar naar zwaarder verteerbaar te gaan. De belangrijkste regel is echter: groenten en fruit zijn altijd goed. Belangrijk om te weten is ook dat melkvoeding de belangrijkste voedingsbron blijft tot je kindje 1 jaar oud is.
Voorbeeld van een evenwichtig dagmenu voor baby’s vanaf 4 maanden
- 4 tot 5 maanden: 800 ml borst- of flesvoeding en 1 vast voedingsmoment (125 g groenten of fruit) per dag.
- 5 tot 6 maanden: 700 ml melk en 2 vaste voedingsmomenten (125 g) per dag.
- 6 tot 12 maanden: 500 à 750 ml melk en 2 vaste voedingsmomenten (200 g) per dag.
- Vanaf 6 maanden:
- Voeg 15 à 20 g vlees, vis of een vegetarisch alternatief toe. Kook of stoom het en mix door een groentepapje. Vanaf 12 maanden mag dat al 25 à 30 g zijn.
- Geef al eens een tussendoortje (fruit, melkdessert, rijstwafel), maar sla geen enkele hoofdmaaltijd over.
Lijkt het alsof je kindje nooit verzadigd raakt? Dan kan je het eten zeker wat rijker maken:
- Voeg vetstof toe aan groentepap.
- Introduceer calorierijker voedsel zoals pompoen en avocado.
- Kies voor calorierijker fruit zoals een banaan.
- Voeg ongezoet meel toe aan fruitpapjes.
Tip
Probeer koekjes bij fruitpap te vermijden omwille van de vele suikers.
Een evenwichtig dagmenu vanaf 1 jaar:
- 1,5 stuk fruit 150 g
- 1 tot 2 porties groenten 50 à 100 g
- 1 à 2 porties aardappelen, rijst of pasta 50 à 100 g
- 2 à 3 sneetjes brood 70 à 105 g
- ½ sneetje kaas 10 g
- vlees, vis, gevogelte, eieren of vleesvervanger 60 g
- melkproducten 300 ml
- 1 eetlepel boter of olie 15 g
- 3 glazen water of melk 750 ml
Producten om in huis te hebben