Black Deals! Tot 25 % korting op kinderwagens, borstkolven en nog veel meer!

Baby 3 maanden oud: leren omgaan met groeisprongen

Het eerste levensjaar van je baby is een bijzondere tijd vol mijlpalen op het gebied van groei en ontwikkeling. In ons artikel nemen we je mee op reis doorheen de belangrijkste aspecten van je baby’s derde levensmaand, waarbij we speciale aandacht besteden aan zijn ontwikkeling, slaapritme, voedingsschema en welzijn.
Baby 3 maanden oud: leren omgaan met groeisprongen 2024-08-23 12:09:32.591215

Ontwikkeling van je baby

De ontwikkeling van je baby in de eerste drie maanden is ongelooflijk. Tijdens deze periode begint je kleintje de wereld om zich heen te ontdekken. Hij wordt steeds alerter en begint met het ontwikkelen van zijn zintuigen. Het is normaal dat je baby nu eenkennig wordt en een sterke band met jou als ouder opbouwt. Hij begint gezichten te herkennen. Dit is een belangrijke mijlpaal in zijn emotionele ontwikkeling. Hij ontdekt ook zijn eigen handjes en voetjes.

meisje

GEWICHT 5,8 kg

GROOTTE 59,5 cm

jongen

GEWICHT 6,4 kg

GROOTTE 61,2 cm

Op deze leeftijd wordt je baby’s zicht scherper en hij kan al beter kleuren onderscheiden. Ook de coördinatie van zijn oogjes loopt vlotter. Je kleintje kan al makkelijker zijn blik focussen en een object volgen zonder zijn hoofdje te bewegen.

Vanaf de leeftijd van 3 maanden kan je baby ook met zijn beentjes en armpjes beginnen te spartelen wanneer je hem op zijn buik legt. Nadien kan dit overgaan in ‘tijgeren’, ook wel het voorstadium van kruipen genoemd. Bij tijgeren beweegt je kleintje zich nog voort met zijn buikje op de grond, bij kruipen zal hij zijn buikje volledig van de grond kunnen heffen. Dit is echter nog lang niet aan de orde, laat je baby voorlopig nog maar volop ‘spartelen’.

Slaapritme van je baby

PER DAG
14 à 17 uur


Op deze leeftijd slaapt je kindje nog 14 à 17 uur per dag. Het aantal uren slaap begint dus stilletjes aan af te nemen. Je baby begint een duidelijker dag- en nachtpatroon te ontwikkelen en gaat ’s nachts langzaamaan steeds langer achter elkaar slapen. Als je geluk hebt, kan je baby vanaf nu al eens een hele nacht doorslapen. Meestal doet hij nu overdag een 3 à 4 dutjes van telkens 3,5 tot 5 uur. ’s Nachts slaapt hij dan best 11 à 12 uur.

Het slaapritme van je baby blijft op deze leeftijd een uitdaging, vooral tijdens zogenaamde regeldagen. Regeldagen zijn periodes waarin je baby onverwachts vaker wil eten en moeite kan hebben met slapen. Vaak is dit te wijten aan een groeispurt of nieuwe ontwikkelingsfase bij je kleintje. Als je borstvoeding geeft, kan ook een mindere melkproductie de oorzaak zijn. Door deze regeldagen komt je productie weer op peil. Wees gerust, dit is normaal en zal na een à twee dagen weer voorbijgaan. Het is belangrijk om een rustige en comfortabele slaapomgeving te creëren en een vaste bedtijdroutine te volgen. Door een consistent slaapschema aan te houden, kun je je baby helpen beter te slapen en uitgerust wakker te worden.

Voedingsschema van je baby

PER DAG
6 voedingen

van 110 à 150 ml melk


Het voedingsschema van je baby evolueert naarmate hij groeit. Op de leeftijd van 3 maanden is je baby nog steeds afhankelijk van borst- en/of flesvoeding. Hij drinkt nu gemiddeld 6 flesjes van 110 à 150 ml poedermelk of 6 voedingen bij borstvoeding per dag. Dit zijn echter gemiddeldes. Het is altijd mogelijk dat je baby meer of minder, vaker of minder vaak wilt drinken. Het is belangrijk om de voedingsbehoeften van je kleintje te begrijpen en zijn hongersignalen te herkennen, zoals gebalde vuistjes, handjes in de mond steken en huilen. Tijdens regeldagen kan hij bijvoorbeeld vaker willen eten, omdat hij een groeisprong doormaakt.

Vanaf deze leeftijd zal je kleintje ook minder last hebben van kolieken. Onthoud dat elke baby uniek is, dus vertrouw op je moederinstinct en raadpleeg een kinderarts als je vragen of zorgen hebt.

Welzijn van je baby

Het welzijn van je baby is van het grootste belang. Naast het voeden en het bieden van een goede slaapomgeving, kun je de ontwikkeling van je baby stimuleren door middel van spel en interactie.

Plan voldoende tummy time, waarbij je baby op zijn buik ligt en zijn nek- en rugspieren traint. Op deze leeftijd kan hij zijn hoofdje al vrij hooghouden om de wereld rondom hem te verkennen. Je kunt ook speelgoed introduceren dat zijn zintuigen prikkelt en zijn motorische vaardigheden bevordert.

Denk bijvoorbeeld aan een spiegeltje: je kleine spruit vindt het al heerlijk om zijn eigen spiegelbeeld te ontdekken en na te bootsen. Ook vindt hij het heerlijk om in de buitenlucht te vertoeven en de omgeving te verkennen. Hiervoor is een draagzak ideaal, want dan kan je kleintje goed rondkijken.

Houd er echter rekening mee dat sommige baby's meer moeite kunnen hebben met bepaalde mijlpalen. Dit kan te wijten zijn aan het KISS-syndroom (Kopgewrichten Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie), wat in sommige gevallen fysiotherapie vereist. Het gaat om een symmetriestoornis in de nekwervels, wat resulteert in een voorkeurshouding of bijzonder veel huilen. Raadpleeg altijd een arts als je je zorgen maakt over de ontwikkeling van je baby.

Op de leeftijd van 12 weken zal je baby ook zijn tweede vaccin krijgen tegen polio, difterie-tetanus-kinkhoest, hersenvliesontsteking en hepatitis B, evenals een tweede dosis van het vaccin tegen het rotavirus dat oraal wordt toegediend aan je kleintje. Zijn eerste vaccin kreeg je baby op de leeftijd van 8 weken. Op 12 weken volgt er een vervolgdosis en dit gebeurt nog eens op de leeftijd van 16 weken. Je kan voor deze vaccins terecht in een consultatiebureau van Kind & Gezin of bij je pediater.

Laat je niet ontmoedigen door regeldagen of moeilijke groeisprongen. Elk kindje ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en jij bent er om hem te begeleiden op zijn reis. Blijf de ontwikkeling van je baby stimuleren, zorg voor een goede slaaproutine en geniet van elk kostbaar moment met je kleintje. Voor verdere ondersteuning en advies, kun je altijd terecht bij Dreambaby.


Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Dreambee, ons eigen merk

Edit link

Your tag

Dreambee, ons eigen merk