Ontwikkeling van je baby
De ontwikkeling van je 1 maand oude baby is echt verbazingwekkend. Je kleintje begint steeds meer de wereld om zich heen te ontdekken. Hij kan echter overprikkeld raken door fel licht, harde geluiden of te veel drukte. Daarom is het belangrijk om een rustige en kalme omgeving te creëren, bijvoorbeeld door een parkkuip of parkomranding in het park te gebruiken, weliswaar enkel overdag wanneer je kindje onder toezicht is. Hou het park sereen en sober, want aan speelgoed of knuffels heeft je baby op deze leeftijd nog niet zoveel. Je kleintje slaapt namelijk vooral veel en heeft nog niet echt nood aan entertainment. 😉
meisje
GEWICHT 3,2 kg
GROOTTE 49,4 cm
jongen
GEWICHT 3,4 kg
GROOTTE 50 cm
Bovendien is je baby’s zicht nog niet volledig ontwikkeld. Een pasgeborene ziet de wereld in zwart-wit. Hij kan wel al licht, bewegingen en vormen zien, maar alles op een afstand van meer dan 20 à 25 cm is nog wazig voor hem. Hij kan zijn oogjes bovendien ook nog niet specifiek richten op iets.
Je baby gaat, naast huilen, ook andere geluidjes beginnen te maken. Bovendien ontdekt hij zijn eigen handjes en kan hij deze al open en dicht doen. Tussen 4 à 6 weken verschijnt ook de eerste glimlach op je baby’s snoet. Deze schattige tandeloze lach doet je de gebroken nachten meteen vergeten.
Wanneer je je baby in zijn bedje legt of wanneer hij wakker schrikt, kan hij soms zijn armpjes spreiden, vervolgens terug naar zijn borst brengen en hierop hevig beginnen te wenen. Dit wordt ook wel de Moro- of schrikreflex genoemd. Soms kan je baby hierdoor meerdere keren ‘s nachts wakker schrikken, wat ook niet bevorderlijk is voor jouw eigen nachtrust. Inbakeren kan dan helpen om je kleintje een gevoel van veiligheid en geborgenheid te geven. Dit fenomeen komt meestal in de eerste vijf levensmaanden van je baby voor en verdwijnt daarna spontaan.
Slaapritme van je baby
PER DAG
16 tot 20 uur
Je baby slaapt gemiddeld 16 tot 20 uur per dag en wordt enkel wakker om te eten en vervolgens weer in slaap te vallen. Slaap is dan ook heel belangrijk voor de ontwikkeling en groei van je kindje. Doorgaans slaapt hij 3 uurtjes aan een stuk door en blijft dan wakker voor een klein uur. Het slaapschema van een 1 maand oude baby kan echter een heuse uitdaging zijn.
Oververmoeidheid kan optreden als je baby te veel prikkels krijgt of niet voldoende slaapt. Om je baby te helpen kalmeren en in slaap te vallen, is het belangrijk om een rustige slaapomgeving te creëren. Je kan bijvoorbeeld een babynestje in het park leggen om een knus en geborgen slaapplekje te creëren voor je wondertje. ’s Nachts slaapt je baby idealiter in een co-sleeper of wiegje in jullie slaapkamer. Dit is bovendien makkelijk voor jou voor de nachtelijke voedingen. Hou deze voedingsmomenten ook rustig en voed je baby met een klein lampje aan, zo kan hij nadien ook makkelijker wennen aan het dag- en nachtritme. Tot de leeftijd van 6 maanden wordt aangeraden om je baby in dezelfde kamer te laten slapen, als preventie tegen wiegendood. Nadien mag hij in een babybedje in de babykamer slapen.
Het is ook goed om te weten dat je je baby best niet onder de armen optilt tijdens het slapen. In plaats daarvan kun je je handen onder de billetjes en het hoofdje van je baby leggen om hem voorzichtig op te tillen. Dit helpt om zijn hoofdje en nek goed te ondersteunen, wat erg belangrijk is op deze jonge leeftijd.
Voedingsschema van je baby
BORSTMELK
om de 3 uur
FLESVOEDING
gemiddeld 90 ml
Het voedingsritme van je baby van 1 maand oud is nog steeds gericht op borst- of flesvoeding of een combinatie van beiden. Je baby heeft nog steeds kleine, frequente voedingen nodig. Doorgaans gaat het om een hoeveelheid van gemiddeld 90 ml flesvoeding of borstmelk om de 3 uur. Dit is echter een gemiddelde, iedere baby is anders. Het kan zijn dat je kindje minder vaak of net vaker, een kleinere of net een grotere hoeveelheid melk drinkt. Als je twijfelt of je baby voldoende of te veel drinkt, kan je vroedvrouw of pediater je altijd het nodige advies geven.
Het kan voorkomen dat je baby zijn handjes in zijn mondje steekt, wat een normale ontwikkelingsfase is waarbij hij zijn tastzin verkent. Dit betekent echter niet altijd dat je baby honger heeft. Probeer andere tekenen van honger te herkennen, zoals smakkende geluiden of zuigreflexen of gebalde vuistjes, voordat je besluit je baby te voeden.
Tijdens of na de voeding kan je baby last hebben van darmkrampjes of reflux. Het maagdarmstelsel van je kleintje is nog niet volledig ontwikkeld, waardoor hij last kan krijgen van krampjes. Meestal gaat dit gepaard met hard gehuil, hevig getrappel van de beentjes en winderigheid. De kringspier op de overgang van de slokdarm naar de maag is ook nog niet volledig ontwikkeld, waardoor melk terug de slokdarm kan instromen. Dit heet reflux en gaat meestal gepaard met overgeven, overstrekken en kokhalzen.
Er bestaan anti-koliekzuigflessen die soelaas bieden wanneer je kleintje last heeft van krampjes of reflux.
Welzijn van je baby
Onmiddellijk na de geboorte wordt je wondertje al medisch onderzocht in de verloskamer. Met behulp van de Apgar-test wordt je baby getest op de volgende onderdelen: ademhaling, spierspanning, reflexen, huidskleur en hartslag. Op basis van deze test krijgt hij een Apgar-score tussen 0 en 10. Deze test wordt in totaal 3 keer gedaan: 1 minuut, 5 minuten en 10 minuten na de geboorte.
Wanneer je kindje tussen 3 en 5 dagen oud is wordt hij met de hielprik getest op enkele zeldzame ziekten die goed behandeld kunnen worden als ze vroegtijdig worden opgespoord. Afhankelijk of je nog in het ziekenhuis verblijft of niet, gebeurt deze test nog in het ziekenhuis, ofwel thuis door de vroedvrouw, ofwel bij de pediater.
Als je baby 7 dagen oud is, is het belangrijk om nog eens op controle te gaan bij je pediater of huisarts. Je kleintje wordt dan nog eens van top tot teen onderzocht, zodat je daarna met een gerust hart kunt genieten van je wondertje.
Onthoud dat elke baby uniek is en zich ontwikkelt op zijn eigen tempo. Geniet van de kostbare momenten met je baby en wees trots op de liefde en zorg die je iedere dag aan je kleine spruit geeft.