Black Deals! Tot 25 % korting op kinderwagens, borstkolven en nog veel meer!

Kuitkrampen tijdens de zwangerschap: symptomen, oorzaken en remedies

Tijdens je zwangerschap is het niet abnormaal dat er hier en daar eens een kwaaltje opduikt. Eén daarvan kunnen kuitkrampen zijn. Ze zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook heel pijnlijk zijn. We vertellen je graag wat de mogelijke oorzaken zijn en geven je enkele praktische tips om kuitkrampen te verlichten én te voorkomen.
Kuitkrampen tijdens de zwangerschap: symptomen, oorzaken en remedies 2024-03-11 16:28:15.995225

Hoe herken je kuitkrampen?

Kuitkrampen zijn plotselinge, onvrijwillige samentrekkingen van de spieren in de kuit. Ze gaan vaak gepaard met een ongemakkelijk gevoel of met een scherpe pijn die enkele seconden tot enkele minuten kan aanhouden. Ze komen meestal ’s nachts voor, maar je kan er de dag nadien nog spierpijn van hebben.

Veel vrouwen hebben last van krampen in de kuiten tijdens de zwangerschap. Het is een kwaaltje dat doorgaans opduikt in het 2de trimester en waar je tot het einde van de zwangerschap last van kan hebben.

Oorzaken van krampen in de kuiten

De oorzaak van kuitkrampen is volgens de medische wereld een combinatie van één of meerdere van volgende factoren:


Verstoorde doorbloeding of verandering in de bloedcirculatie

Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam toe om je kindje van voldoende zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Daarbij kan er door je groeiende baarmoeder ook druk komen te staan op de bloedvaten naar je benen, wat de doorbloeding verstoort. Het kan helpen om ’s nachts op je linkerzij te slapen of je benen omhoog te leggen, dat bevordert de bloedcirculatie.


Te weinig beweging

Gebrek aan beweging kan zorgen voor zwakke, verkorte en stijve spieren, waardoor de kans op krampen toeneemt. Spieren die minder actief zijn kunnen ook de bloedcirculatie belemmeren, omdat ze minder efficiënt werken bij het pompen van bloed door de bloedvaten. Daardoor krijgen afvalstoffen de kans om zich op te hopen in de spieren, wat de kans op kuitkrampen vergroot.


Te weinig vocht

Voldoende vocht is essentieel voor het goed functioneren van je lichaam en ook van je spieren (en niet enkel als je zwanger bent). Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam nog meer vocht nodig dan normaal, omdat je een groter bloedvolume hebt, wat maakt dat je meer vocht verliest. Te weinig vocht kan leiden tot een tekort aan mineralen, waaronder onder andere magnesium. Deze mineralen of elektrolyten zijn belangrijk voor het goed functioneren van je spieren.


Wat kan je doen om kuitkrampen te voorkomen?

Gelukkig bestaan er ook manieren waarmee je kuitkrampen (deels) kan verminderen en misschien zelfs voorkomen. We sommen ze even op:


Hydratatie!

Zorg ervoor dat je voldoende (water) drinkt om de spieren soepel te houden en de elektrolytenbalans op peil te houden.


Beweeg regelmatig

Zwemmen, wandelen, yoga, … Allemaal activiteiten met een vrij lage belasting, maar die er wel voor zorgen dat je in beweging blijft. Beweging zorgt voor een betere bloedcirculatie en kan kuitkrampen verminderen.


Stretchen

Eenvoudige stretchoefeningen helpen om je spieren soepel te houden en te strekken.


Pijnlijke kuitkrampen verlichten

We delen graag wat nuttig advies met je als je midden in de nacht wordt gewekt door ernstige kuitkrampen.

  • De eerste (natuurlijke) reactie is meestal om de spier te rekken. Strek je been en trek je tenen naar je toe. Soms kan het zijn dat de kramp zo pijnlijk is dat je er zelf niet toe komt. Maak in dat geval je partner wakker en vraag hem of haar om je voet richting jouw neus te duwen, terwijl jij je been gestrekt op bed houdt.
  • Probeer je kuitspier te masseren. Duw hiervoor goed op de spier richting je voet. Ook hier: als het niet alleen lukt, vraag dan zeker hulp aan je partner.
  • Hou je kuitspier warm. Gebruik hiervoor een warmwaterkruik of kersenpitkussen. De warmte zal ervoor zorgen dat de spier terug ontspant en kan opkomende spierpijn verzachten.


Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Dreambee, ons eigen merk

Edit link

Your tag

Zwangerschapskalender