Black Deals! Tot 25 % korting op kinderwagens, borstkolven en nog veel meer!

Kies je flesje: tips om makkelijker te kiezen

Flesjes en spenen vind je in allerlei vormen en maten. Ontdek hier welk flesje het best bij jouw kindje past.
Kies je flesje: tips om makkelijker te kiezen 2024-03-12 10:56:04.949559

Grote keuze


Welke flesjes en spenen het best bij jullie zullen passen, hangt in grote mate van je kindje af. Je start daarom het best met een tweetal flesjes. Lijkt je baby die te aanvaarden? Dan kan je de set verder uitbreiden. Zo niet, kan je natuurlijk nog gemakkelijk overstappen naar een ander merk. 


Kies voor een fles en een speen van hetzelfde merk. Zo ben je zeker dat ze perfect op elkaar zullen aansluiten en dat de fles niet gaat lekken. Maar hoe kies je nu tussen al die soorten flessen en spenen? En zijn er flessen en spenen die de moederborst en het principe van borstvoeding benaderen? Of die reflux tegengaan?


Kiezen voor een kunststof of een glazen fles?


Kunststof flessen


Dreambaby = 100 % Bisfenol A vrij
Bisfenol A of BPA is een stof in polycarbonaat, een sterke en onbreekbare soort kunststof. Daarom kozen producenten vroeger polycarbonaat voor zuigflessen.


Wetenschappers stelden nadien vast dat BPA schadelijk is, en dat het kan vrijkomen, bijvoorbeeld bij opwarmen of steriliseren van flesjes. In de eerste helft van 2011 verbood de Europese Commissie flesjes met BPA, maar Dreambaby heeft al in januari 2010 beslist om enkel nog producten zonder BPA aan te bieden.


Glazen flessen

Glazen flessen zijn natuurlijk ook BPA-vrij. Glas is een natuurlijk, duurzaam materiaal dat ook langer doorzichtig blijft. Wil je toch liever een fles die minder makkelijk breekt, dan belooft Dreambaby Bisfenol-vrij drinkplezier!


Siliconen of rubberen spenen?


Bij de keuze voor een fles kan je even stilstaan bij het materiaal van de spenen. Silicone heeft als voordelen dat het geur- en kleurloos en iets beter te reinigen is. Deze spenen zijn ook steviger en gaan langer mee. Latex of natuurrubber daarentegen geeft een specifieke smaak en geur af, maar is erg zacht en soepel, waardoor deze spenen natuurlijker aanvoelen.


Melktoevoer regelen


De verschillende spenen en merken hebben nog hun eigen varianten. Je keuze wordt bepaald door de melktoevoer die voor jouw baby het meest geschikt is. Die wordt bepaald door het aantal gaatjes in de speen of door de grootte en de vorm van het gaatje.


Een pasgeboren baby heeft een langzame melktoevoer nodig, net zoals kindjes die ook borstvoeding krijgen. Je baby is dan namelijk gewoon om meer moeite te doen voor de melk stroomt, en kan zich bij een snelle melktoevoer verslikken. Geef je dikkere voeding, dan vind je in ons assortiment ook hiervoor aangepaste spenen


Grotere kindjes raken dan weer gefrustreerd door een te trage melktoevoer en willen sneller drinken. Voor hen kies je dus beter een speen voor snelle melktoevoer.


Waar jouw baby zich het best bij voelt, ontdek je gaandeweg. Daarom kan je ook kiezen voor spenen met een variabele melktoevoer. Zo kan je altijd meteen inspelen op wat je baby wil.


Tips & tricks voor het kiezen van de ideale speen:


  • Duurt de voeding erg lang, lijkt het te vermoeiend voor je baby en heeft hij snel weer honger? Dan kan je een speen met snellere toevoer uitproberen
  • Verslikt je baby zich snel of lekt er melk langs zijn mondje? Probeer dan een speen met lagere toevoer

Net als bij mama!


Producenten van flesjes en spenen willen met hun producten het gevoel en het principe van borstvoeding benaderen. Zo willen ze het makkelijker maken om over te stappen op flesvoeding of om fles- en borstvoeding te combineren. 


Spenen worden daarom zo zacht en buigzaam mogelijk gemaakt. Spenen met een brede basis zijn ideaal voor je baby om zich aan vast te klampen, zoals hij zou doen aan de borst. Sommige spenen worden net zoals de tepel van mama langer door de zuigkracht van de baby. Wil je meer info over de verschillende soorten spenen? Onze winkelmedewerkers helpen je graag verder! 


Tips voor een vlotte omschakeling van borst naar fles


  • Papa geeft het flesje, mama moet uit de kamer. 
  • Begin tijdig: lactatiedeskundigen raden aan om vanaf 1 maand 1 à 2 keer per week een flesje (afgekolfde) melk te geven. Probeer maximaal 1 voeding per 24 uur in een flesje te geven. 
  • Neem dezelfde houding aan als tijdens de borstvoeding. 
  • Duw de speen niet naar beneden tegen de tong, maar naar boven (imiteert het drinken aan de borst)

Reflux en krampjes verminderen


Verder letten heel wat producenten er ook op dat je kindje minder last heeft van krampjes of reflux. Ze hebben hiervoor 2 technologieën bedacht:


Antikoliekspeen


De meeste flesjes zijn voorzien van een antikoliekspeen. In zo’n speen zit een klein gaatje dat ervoor zorgt dat je baby enkel melk drinkt, zonder lucht binnen te krijgen.


Antikoliekzuigflessen


We hebben verschillende soorten antikoliekzuigflessen in ons assortiment, die elk met een verschillende technologie hetzelfde doel vervullen: vermijden dat lucht en melk met elkaar vermengen. Zo verminderen ze de kans op krampjes en reflux.


  • Antikoliekventiel in de bodem 
    In ons assortiment vind je zo’n flessen van Difrax en MAM.
  • Antikoliekbuis
    Flesjes met een speciaal antikoliekbuisje zijn beschikbaar van het merk Tommee Tippee. 
  • AirFree-ventiel 
    Het lepelvormige AirFree-ventiel komt voor in flesjes van Philips AVENT. 
  • Antikoliek zakje 
    De Zero.Zero-zuigfles van Suavinex bevat een antikoliek zakje dat samentrekt volgens het ritme waarop je baby zuigt. Zo slikt je kindje minder lucht in. 


Naar het assortiment Flesvoeding




Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Dreambee, ons eigen merk