Black Friday! Krijg nu 10 % korting op alles!

Wat als je baby veel huilt? En hoeveel is te veel?

Wat als je baby veel huilt? En hoeveel is te veel? 2024-03-08 12:47:25.464711

Waarom huilt je baby?

Dat je baby huilt, is de normaalste zaak van de wereld. Hij wil namelijk met zijn mama en papa communiceren, en zoveel andere manieren heeft hij nog niet. Je baby’s gehuil lokt bij jou zorggedrag uit. Hij heeft een behoefte, en die wil jij vervullen. In het begin is dat vaak even zoeken. Maar hoe beter je elkaar kent, hoe sneller je weet wat er aan de hand is.Veel baby’s huilen tijdens de zogenaamde huiluurtjes tussen 16 en 22 uur. Het lijkt alsof ze hun gehuil ‘bundelen’. Huilt je baby erg veel? Dan heeft hij misschien last van darmkrampjes, reflux, een allergie of voedselintolerantie...


Hoeveel huilt een baby gemiddeld?

Hoeveel je kleintje per dag huilt, hangt samen met zijn leeftijd. Als hij geboren wordt, zijn z’n hersenen namelijk nog niet helemaal ontwikkeld. Daardoor hebben zijn brein en zenuwstelsel nog geen volledige controle over bijvoorbeeld huilen.
Gelijk met de rijpingscurve van zijn hersenen verandert het gemiddelde aantal huiluren. Dat betekent dat je baby een huilpiek heeft aan 6 weken, en dat het aantal huiluurtjes daalt na 3 maanden.

Deze tabel is een indicatie van wat je kan verwachten. Natuurlijk wil een gemiddelde nog niks over jouw kind zeggen. Elke baby is uniek, en zolang je kindje goed eet en groeit, hoef je je niet meteen zorgen te maken.

Leeftijd

Wakker

Slapen

Voedingen

Huilen

0 - 2 weken

30 - 45 min./keer

2 - 3 uur/keer

6 - 8/dag

1 - 1,5 uur/dag

2 - 6 weken

45 - 60 min./keer

2 - 3 uur/keer

6 - 8/dag

2 - 2,5 uur/dag

7 - 12 weken

60 - 75 min./keer

2 - 3 uur/keer

5 - 6/dag

2 uur/dag

3 - 5 maanden

90 min./keer

2 uur/keer

5/dag

1 - 1,5 uur/dag


De 2 à 3 uur slaap zijn telkens een veelvoud van een slaapcyclus. Bij een baby duurt die maar 45 à 50 minuten. Bovendien slaapt je baby in zijn eerste 3 maanden heel ondiep, omdat zijn hersens actief blijven.

Het is dus niet vreemd als je kindje na een cyclus even wakker wordt. Belangrijk is dat hij leert om zelf weer in slaap te vallen. Daarvoor hou je zijn kamer het best rustig en donker.


Wat houdt 'rust en regelmaat' in?

Je baby wil zich veilig en geborgen voelen. Daarvoor heeft hij duidelijkheid nodig. Rust en regelmaat invoeren betekent dat je jullie dagen voorspelbaar maakt. Je doet alles in een vaste volgorde en introduceert bepaalde rituelen.

Een vast slaapritueel bijvoorbeeld helpt je baby’s lichaam om zich voor te bereiden op het slapengaan. Een verhaaltje vertellen, even wat knuffelen, in bad gaan en dan een verse luier: door de vaste volgorde weet je kindje dat het bedtijd is. Maak jullie slaapritueel niet te tijdrovend, want je zal het bij elk slaapje herhalen.

Rust betekent ook de hoeveelheid prikkels verminderen, als je baby daar gevoelig voor is. Je baby zat 9 maanden in je buik, waar jouw lichaam alle geluiden filterde. Na zijn geboorte krijgt hij onophoudelijk nieuwe indrukken. Sommige baby’s houden van die stimulansen. Voor andere kindjes zijn er te veel prikkels. Je baby kan al die indrukken namelijk nog niet filteren.

Vermoeide baby’s krijgen sowieso beter minder prikkels. Vaak worden huilende vermoeidheidssignalen verkeerd geïnterpreteerd en zorg je, met de beste bedoelingen, voor afleiding en entertainment. Daardoor gaat je baby over zijn vermoeidheidsgrens heen en wordt hij door hormonen extra alert. Zo kom je terecht in een negatieve onrustspiraal.


Wat met inbakeren of babymassage?

Deze woorden vallen zeker eens als vrienden en familie je proberen te helpen met goeie raad.

  • Inbakeren is het strak inwikkelen van je kindje in doeken. Samen met rust en regelmaat kan het helpen bij kindjes vanaf 3 maanden. Om het effect van inbakeren te ondervinden, is het aangeraden de techniek 8 weken uit te proberen. Let erop dat je afbouwt voor je kindje 6 maanden oud is: zodra je baby leert draaien, is inbakeren niet meer veilig.. Echt grondig wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van inbakeren is er evenwel (nog) niet. Dreambaby heeft meer of minder kant-en-klare inbakerdoeken, zodat je makkelijk en veilig kunt inbakeren. Geef jezelf eerst tijd om je baby’s signalen te leren kennen voor je gaat inbakeren. Als je kindje (meer kans op) heupproblemen heeft, koorts heeft of net gevaccineerd is, een ernstige luchtweginfectie of structurele scoliose heeft, is inbakeren geen goed idee. Ben je niet overtuigd? Of is het tijd om het inbakeren af te bouwen? Dan is het Nunki-lakentje misschien wel iets voor jou. Met dit alternatief voor inbakeren maak je het bedje strak op, zodat je kindje hetzelfde geborgen gevoel krijgt als in de baarmoeder. In tegenstelling tot inbakeren, hoef je het gebruik van het Nunki-lakentje niet af te bouwen.
  • Babymassage is bij ons niet zo gebruikelijk als in andere culturen. Het kan je baby helpen bij bijvoorbeeld buikkrampjes, maar het is ook een hele leuke manier om nauw contact met je baby te hebben en samen iets leuks te doen. Benieuwd naar meer? Probeer het zelf in onze workshop in samenwerking met Colruyt Group Academy.


Naar het assortiment Helpen slapen

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.


Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Dreambee, ons eigen merk