Darmkrampjes
Heeft je baby last van darmkrampjes? Dan huilt hij tijdens en na de voeding en is hij bijna ontroostbaar. De krampjes worden in de loop van de dag erger. Zijn buik is gespannen en hij verkrampt. Je baby laat meer windjes en trekt zijn beentjes op.
Oorzaak
Darmkrampjes worden veroorzaakt door pijnlijke samentrekkingen van je baby’s darmen, door te veel lucht. Dat teveel aan lucht happen baby’s binnen tijdens de voeding, maar ook als ze huilen. Dat komt doordat baby’s een onrijp maag- en darmstelsel hebben. Er is niet veel dat je daaraan kan doen. De darmpjes rijpen verder, waardoor darmkrampen na 3 tot 6 maanden tot het verleden zullen behoren.
Wat kan je doen?
- Geef je flesvoeding? Dan kan je kiezen voor een speciale speen of een flesje met een antikoliek ventiel. Daarmee voorkom je dat melk en lucht zich met elkaar vermengen. Zo blijft de speen altijd gevuld met melk, en niet met lucht.
- Geef je borstvoeding? Probeer dan goed aan te leggen, te voeden op verzoek en een rustige omgeving kiezen. Let ook op wat je zelf eet. Koolsoorten en pittige kruiden laat je bijvoorbeeld beter achterwege.
Andere tips & tricks:
- meerdere kleine voedingen i.p.v. 1 grote om je baby’s maag niet te overbelasten.
- Vermijd strakke kledij of spannende luiers die de druk op de maag verhogen.
- Gebruik een inbakerdoek om je baby te helpen kalmeren.
- Je baby met zijn buik op je arm laten rusten, vindt hij misschien prettig.
- Plaats een warmtekussentje op zijn buik.
Reflux
Ook reflux kan je baby erg onrustig maken. Baby’s met reflux geven vaak over of kokhalzen veel. Tijdens en na het eten is je kindje heel onrustig en zelfs bijna ontroostbaar. Toch wil hij kort na de voeding nog drinken om het zurige, branderige gevoel kwijt te raken.
Oorzaak
Reflux wordt veroorzaakt door je baby’s maagklep die nog niet helemaal werkt. Er zijn twee vormen van reflux: gewone reflux en verborgen reflux. Bij gewone reflux braakt je kindje, bij verborgen reflux nauwelijks. De verzuurde melk in zijn maag komt wel naar boven, maar zakt opnieuw. Dat geeft een branderig gevoel. Daardoor huilt hij, en zie je hem veel slikken en hikken.
Reflux vermindert als je met vaste voeding start. En meestal is het na een jaar achter de rug. De maagklep werkt dan beter, en je kindje leeft meer rechtop. Reflux is een medisch probleem: ga dus zeker naar de kinderarts als je deze symptomen herkent.
Wat kan je doen?
Zorg er in eerste instantie voor dat je baby goed slaapt. Zet je baby’s bedje schuin met bedblokken of kies voor een hellend kussen zodat zijn hoofd iets hoger ligt dan zijn lijfje. Er bestaan ook matrassen die je kan omvormen tot een hellend vlak, zoals de Evolution Premium van Aerosleep. Zo’n matras is ideaal om de symptomen van reflux te verminderen. Ook aangepaste reflux-flesjes kunnen reflux voorkomen.
Andere tips & tricks:
- Voed je kindje op tijd: veel huilen voor de voeding en gulzig eten kan ervoor zorgen dat er veel lucht in de maag terechtkomt, waardoor de kans op reflux toeneemt.
- Gebruik een aangepast antireflux-flesje of een aangepaste speen: als de opening te groot is, zal je baby te snel drinken en extra lucht binnenkrijgen.
- Neem voldoende tijd voor elke voeding (15 tot 20 minuten is ideaal).
- Vermijd strakke kledij of spannende luiers die de druk op de maag verhogen.
Allergie of voedselintolerantie
Heeft je kindje geen darmkrampjes of reflux? Dan kan het zijn dat je baby een voedselallergie of intolerantie heeft. Denk je in die richting, heb je vragen of bezorgdheden? Dan kan je natuurlijk altijd terecht bij je vroedvrouw en kinderarts.