22 weken zwanger: tips voor een goede nachtrust

Een kindje krijgen is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 22? Dit kan je verwachten.
22 weken zwanger: tips voor een goede nachtrust 2024-03-19 15:54:05.710917

Je baby bij 22 weken zwanger

Je baby blijft flink doorgroeien. Je bent inmiddels al over de helft van je zwangerschap en je begint ongetwijfeld al af te tellen naar de komst van jullie wondertje. Hij is intussen druk bezig met het aanmaken van een vetlaagje, zodat hij bij de geboorte goed beschermd is. Wanneer die laag binnen enkele weken dik genoeg is, zullen zijn donshaartjes uitvallen, want die heeft hij dan niet meer nodig om zich te beschermen.

Naast de donshaartjes die hij nu al heeft begint ook zijn hoofdhaar te groeien. De haren op zijn hoofdhuid worden langer dan de donsharen die hij al had. Ook de haren van zijn wenkbrauwen en wimpers zijn inmiddels al gegroeid.

Ook zijn smaakpapillen zijn zo goed als af. Wist je dat je al invloed kan hebben op de smaak van je baby? Dat komt doordat de voedingstoffen die je eet via jouw bloed in het vruchtwater terechtkomen. Een goede reden dus om gezond en gevarieerd te blijven eten. 

Zo groot als een papaja

GEWICHT
440 gr

LENGTE
28,5 cm

Wat gebeurt er bij jou in week 22 van je zwangerschap

Je bent al over de helft, maar je hebt toch het gevoel dat de bevalling nog mijlenver af is. Je kan ongetwijfeld niet wachten om je kindje in je armen te nemen en hem of haar beter te leren kennen. Alles gaat traag en snel tegelijk. Het is normaal dat je je soms angstig of onzeker voelt, er komt namelijk veel op je af in korte tijd, maar probeer ook te genieten en elk moment van je zwangerschap te koesteren.



22 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Nu je 22 weken zwanger bent is de kans groot dat je je baby soms al voelt bewegen in je buik. Deze bewegingen voelen nu nog als bubbels of plopjes, maar zullen in de komende weken in sterkte en frequentie toenemen. Het is niet erg als je je kindje nu nog niet iedere dag voelt. Hij is nog klein en heeft nog veel plaats in de baarmoeder. Zijn bewegingen zijn ook nog lang niet zo krachtig als ze binnen enkele weken zullen zijn. Enkel wanneer zijn bewegingen de baarmoederwand raken zal jij dat ook voelen. Ook door een voorliggende placenta worden de bewegingen gedempt. Het is pas vanaf 28 weken dat je je baby dagelijks zal kunnen voelen bewegen. Vanaf dan herken je hier ook vaak een patroon in wanneer hij wakker is en wanneer hij slaapt.

Je kan je kindje het best voelen wanneer jij rustig neerligt. Wanneer je druk bezig bent wordt je kleintje als het ware in slaap gewiegd. Een ander trucje: je kan proberen om je buik vast te nemen en zachtjes te duwen, met een beetje geluk zal je je kindje voelen terugduwen.

Zwangerschapssymptomen

Als zwangere vrouw voel je heel wat. Je hebt de typische zwangerschapskwalen, maar daarnaast kan je natuurlijk ook eens last hebben van andere ‘normale’ kwaaltjes, zoals bijvoorbeeld maagpijn of buikkrampen. Als je zwanger bent is het moeilijk om deze twee van elkaar te scheiden en maak je je dus ook iets sneller zorgen, wat volledig normaal is, zeker als het gaat om pijn in de buikstreek.

Buikpijn tijdens de zwangerschap is niet abnormaal en is meestal onschuldig. Je hormonen werken overuren en je baarmoeder neemt steeds meer plaats in. Dat kan leiden tot een opgeblazen gevoel, winderigheid, obstipatie, enz. Ook bandenpijn en harde buiken situeren zich in de buikstreek. Deze klachten zijn draaglijk, hoewel ze wel vervelend kunnen zijn. Van zodra je hevige buikpijn krijgt of wanneer de buikpijn lang aanhoudt, bel je best naar je huisarts of verloskundige. Zij kunnen je verder adviseren.

Tijdens de zwangerschap kan je onder andere volgende soorten buikpijn herkennen:

Buikpijn door de groeiende baarmoeder

Tijdens de zwangerschap zet de baarmoeder uit om plaats te maken voor je kindje en dat kan druk uitoefenen op de organen in de buikholte, wat leidt tot pijn of ongemak. Deze pijn kan voelen als een stekende buikpijn in de onderbuik of langs de zijkanten van de buik. Sommige vrouwen beschrijven ook een gevoel van druk in de bekkenregio. Deze pijn is meestal niet ernstig en gaat vaak gepaard met andere symptomen van de zwangerschap, zoals misselijkheid, maagpijn, vermoeidheid en vaker naar het toilet moeten.

Bandenpijn

Bandenpijn is een veelvoorkomend symptoom tijdens de zwangerschap. Het komt het vaakst voor vanaf het tweede trimester, omdat de baarmoeder dan het meest groeit en er dan meer druk komt te staan op de banden waarmee de baarmoeder vasthangt in het bekken. Het kan voelen als een trekkerige pijn in de onderbuik of in de liesstreek en kan uitstralen naar de benen. Blijven bewegen kan helpen om stijfheid te voorkomen. Een warm bad of warme douche kan helpen om de pijn te verlichten.

Harde buiken

Harde buiken tijdens de zwangerschap zijn doorgaans onschuldig. Je buik voelt hard aan en dat kan voor een onaangenaam gevoel zorgen. Harde buiken worden veroorzaakt door de baarmoeder die zich samentrekt om te oefenen voor de bevalling, vandaar dat ze ook oefenweeën worden genoemd. Harde buiken kunnen o.a. worden veroorzaakt door bewegingen van je baby, stress, een volle blaas of door de snelle groei van je baarmoeder. Harde buiken zijn niet pijnlijk en gaan meestal vanzelf over als je rust neemt en ze houden nooit lang aan. Als ze niet overgaan na een paar uur of ze komen regelmatig en worden pijnlijk, neem je best contact op met je verloskundige.

Obstipatie en opgeblazen gevoel

De verandering in hormonen tijdens de zwangerschap kan leiden tot een tragere darmwerking met een opgeblazen gevoel en/of obstipatie tot gevolg. Sommige vrouwen zullen hier meer of sneller last van hebben dan andere. Met deze tips kan je de klachten proberen te verminderen:

  • Drink voldoende water.
  • Probeer stress te vermijden. Stress kan leiden tot spierspanning en constipatie.
  • Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volkorenbrood, fruit en groenten.


Goede nachtrust voor mama

Hoe groter die baby in je buik, hoe moeilijker het wordt om een comfortabele slaaphouding te vinden. Een zwangerschapskussen of borstvoedingskussen kan je helpen bij het vinden van een goede slaappositie. Dankzij het kussen is je buik goed ondersteund tijdens het zitten en liggen. Leg in je bed het kussen recht naast je. Steek een deel tussen je enkels en knieën en knuffel het bovenste deel. Zo heb je meer steun en wordt de pijn in je bekken verlicht. Sommige mama’s slapen er na de bevalling nog jaren mee, omdat ze de ondersteuning voor de wervelkolom, heupen en hoofd niet meer kunnen missen. 

WIST JE DAT
de meest ideale slaappositie slapen op je linkerzij is? Dat stimuleert namelijk de bloedtoevoer naar de placenta.
Wanneer je op je rechterzij slaapt komt er een lichte druk op je aorta en vena cava. Dat zijn belangrijke grote aders waar veel bloed doorheen stroomt. Wanneer deze een beetje dichtgedrukt worden kan het zijn dat je er misselijk of duizelig van wordt. Wanneer je je dan op je linkerzij draait zouden die klachten snel moeten verdwijnen.

Goede nachtrust voor je baby

De combinatie baby en slapen is misschien niet de meest voor de hand liggende. Je kan als ouder alleen maar je best doen om de slaapomgeving van je kindje zo ideaal mogelijk te maken om jullie beiden een goede nachtrust te garanderen. Enkele tips:

De juiste matras

Kies een goede matras voor het babybedje dankzij onze keuzehulp. Een matras moet perfect in het bedje, park of wiegje passen, zodat er zeker geen gleuven zijn tussen de matras en het kader van het bedje. Hou ook rekening met allergieën. Hebben jij of je partner een allergie? Dan is er 50 % kans dat je kindje dat ook zal hebben. In dat geval kies je best voor een matras met antiallergische eigenschappen.

Slaaphulpjes

Er bestaan verschillende slaaphulpjes om je kindje beter te laten slapen. Een babynestje bijvoorbeeld geeft je kindje een veilig en geborgen gevoel en is ideaal voor korte dutjes.

Er bestaan bovendien speciale ligkussens die het hem extra comfortabel maken om te slapen en die daarbij ook de kans op een afgeplat hoofdje verminderen. Een zijligkussen dient dan weer om te voorkomen dat je baby ’s nachts op zijn buikje rolt. 

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance