Black Deals! Tot 25 % korting op kinderwagens, borstkolven en nog veel meer!

13 weken zwanger, gezond eten blijft belangrijk

Een kindje krijgen is een van de meest bijzondere momenten in je leven. Je baby groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 13? Dit kan je verwachten.
13 weken zwanger, gezond eten blijft belangrijk 2024-03-04 14:03:00.848737

Je baby bij 13 weken zwanger

Je bent nu 13 weken zwanger, en er gebeurt zoveel met je baby! Je baby is nu al zo groot als een perzik en zijn hoofdje is meer in verhouding tot zijn lichaam gegroeid. De nieren zijn begonnen met het maken van urine. De plas van je kindje komt nu rechtstreeks in het vruchtwater terecht en bij 14 weken gaat je baby die urine ook zelf terug opdrinken. De maag maakt spijsverteringssappen aan en de spieren van de maagwand oefenen al volop op samentrekkingen. Dit is allemaal nodig zodat je baby straks voedsel kan verteren. Het beenmerg maakt nu ook witte bloedcellen aan. Die zijn belangrijk om infecties te bestrijden en het lichaam gezond te houden.

Zo groot als een perzik

GEWICHT
30 gr

LENGTE
7,5 cm

Het geslacht van je baby

Het geslacht van je kindje kan pas vanaf 16 weken duidelijk op de echo worden waargenomen. Toch zijn er een aantal manieren waarmee je op 13 weken zwangerschap het geslacht te weten kan komen:

  • Echo: de kans bestaat dat de gynaecoloog door ervaring op de 12-weken echo al kan zien wat het geslacht van je kindje zal worden.
  • Nub-theorie: kan je niet meer wachten tot je volgende echo om het geslacht te weten? Dan kan je aan de hand van de nub-theorie het geslacht van je baby zelf proberen raden.
  • NIP-test: Wil je het geslacht echt zeker weten? Dan moet je de resultaten van de NIP-test afwachten. De niet-invasieve prenatale test (NIP-test) is een bloedonderzoek dat ten vroegste op 11 weken maar bij voorkeur rond 12 weken zwangerschap wordt uitgevoerd. De test wordt hoofdzakelijk uitgevoerd om na te gaan of er een verhoogd risico is op het syndroom van Down, het syndroom van Edwards of het syndroom van Patau maar het biedt dus ook uitsluitsel bij het bepalen van het geslacht en is 100 % zeker.

TIP
Als je het geslacht liever niet van tevoren wil weten, geef je dat best zo snel mogelijk door aan de vroedvrouw of gynaecoloog.

Wat gebeurt er bij jou in week 13 van de zwangerschap?

Welkom in de eerste week van het 2de trimester! De eerste 12 weken van je zwangerschap zijn achter de rug en veel vrouwen voelen zich opgelucht als ze op dit punt zijn gekomen. Het risico op een miskraam neemt in dit stadium aanzienlijk af, en je hebt doorgaans ook minder last van vervelende kwaaltjes zoals ochtendmisselijkheid of vermoeidheid. In het 2de trimester krijg je terug meer energie en ben je minder snel moe.

De start van het 2de trimester betekent tijd voor nieuwe symptomen. Je baby groeit flink en daardoor zet je baarmoeder meer uit. Zo ontstaat er meer druk op je blaas waardoor het kan zijn dat je vaker moet plassen. Wanneer je baarmoeder uitzet, groeit ook je buik verder. Dat kan gepaard gaan met de zogenaamde ‘bandenpijn’. Bandenpijn is een zeurende, soms stekende pijn die je vooral voelt in de liesstreek. Een steunband die je buik ondersteunt kan hierbij verlichting bieden. Wanneer de kwaaltjes te hevig worden of je er te veel last van ervaart, bespreek je dit best met je gynaecoloog of vroedvrouw. Zij kunnen je hier het best in ondersteunen.


13 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Je buik blijft hard groeien en als je op je rug ligt, kan je een paar centimeter onder je navel de bovenkant van je baarmoeder voelen. Dat voelt als een harde rand. Om je baby te voelen bewegen is het wellicht nog iets te vroeg. De meeste mama’s voelen hun kindje voor het eerst tussen de 14 en 20 weken. Veel hangt af van de ligging van je placenta, je lichaamsbouw en of je al eerder zwanger bent geweest. Bij de eerste zwangerschap kan het wat langer duren voor je je baby voor het eerst voelt.

De meest voorkomende zwangerschapssymptomen in week 13

Elke zwangerschap is anders en iedereen heeft in bepaalde mate last van zwangerschapsklachten. Dat kan gaan van extreme misselijkheid tot koorts of duizeligheid. Tijdens de zwangerschap komt hoofdpijn ook vaak voor. Die kan ontstaan door spanning of door schommelende hormonen. Heb je langer dan vier opeenvolgende uren last van hoofdpijn of komt ze plots hevig opzetten? Laat dit dan zeker even weten aan je vroedvrouw of gynaecoloog. Doe dat ook wanneer je naast hoofdpijn nog last hebt van andere klachten zoals duizeligheid, misselijkheid, koorts of sufheid, dat kan namelijk wijzen op zwangerschapsvergiftiging.

Naast hoofdpijn is buikpijn een vaak voorkomende klacht. Dat kan te wijten zijn aan bandenpijn, obstipatie of harde buiken. Heb je ook pijn bij het plassen, dan kan buikpijn wijzen op een blaasontsteking. Buikpijn kan eng zijn; als je er zelf niet gerust in bent, contacteer dan zeker je vroedvrouw of gynaecoloog.

Gezond zwanger

Evenwichtig eten tijdens de zwangerschap is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je baby. Gevarieerd eten tijdens de zwangerschap zorgt voor een goede smaakontwikkeling bij je kindje. Dat zal je merken als hij op 4 à 6 maanden zijn eerste vaste hapjes eet. Een gezond eetpatroon is dus belangrijk vanaf het prille begin om je kindje een goede start te geven.

Dreambaby-community

In onze Facebook-community kan je tips en ervaringen uitwisselen met andere toekomstige ouders rond alles wat met zwangerschap en baby’s te maken heeft. Ook wij staan voor je klaar; je kan rekenen op een team van experten (vroedvrouw, slaapcoach, diëtist, etc.) die waardevolle tips en inspiratie delen. En af en toe krijg je een leuk extraatje!

Babyuitzet

Nu de 4de maand van je zwangerschap ingaat, begin je waarschijnlijk na te denken over welke babyspullen je allemaal in huis moet halen. Met onze handige checklists ben je altijd goed voorbereid. Wil je een geboortelijst leggen, dan start je die best ten laatste 3 maanden voor je vermoedelijke geboortedatum.

Kom langs in je Dreambaby-winkel voor persoonlijk advies of boek een videocall via WhatsApp. Of ga alvast zelf aan de slag! Je geboortelijst start je in slechts enkele minuten makkelijk online. Je kan op elk moment artikelen toevoegen, schrappen of vervangen.

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Dreambee, ons eigen merk

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance