Black Deals! Tot 25 % korting op kinderwagens, borstkolven en nog veel meer!

Babygebaren: communicatie voor de eerste woordjes

Ook voor de eerste woordjes wil je graag weten wat er zich in het hoofd van je baby afspeelt. Babygebaren helpen je te communiceren met je kindje vanaf 6 maanden. En dat is handig om driftbuien te voorkomen. Agnes Konings, docent babygebaren, zet de vele voordelen op een rij.
Babygebaren: communicatie voor de eerste woordjes 2024-10-24 12:57:31.751303

Wat is het?

Agnes: “Als ouder maak je een gebaar, terwijl je een woord uitspreekt: ‘drinken’, ‘honger’, ‘bal’, ‘boek’ of ‘opruimen’. En je kan ook bepaalde herkenningspunten uitbeelden om familieleden te benoemen, zoals ‘Opa Snor’. Indien je dezelfde gebaren consequent gebruikt en ze voldoende herhaalt, maakt je kindje de verbinding met een bepaald begrip of woord. Het zal de gebaren zelf nabootsen en zich makkelijker kunnen uitdrukken. Zo begrijp je veel sneller wat er in het hoofdje van je baby omgaat en voorkom je frustraties en huilbuien.”

Vanaf welke leeftijd?

Agnes: “Je kan met babygebaren starten wanneer je kindje 6 tot 7 maanden oud is en de handjes begint te gebruiken om te zwaaien, te wijzen en vuistjes te maken. Twee maanden later, op de leeftijd van 8 maanden, zal je uk al gebaren gebruiken om jou dingen duidelijk te maken. Als het bijvoorbeeld ‘nog’ drinken wil. Omdat kindjes pas beginnen praten wanneer ze 1 jaar oud zijn, is zo’n extra communicatiemiddel bijzonder handig.”

Voor wie?

Agnes: “Iedereen kan een workshop babygebaren volgen. Uiteraard ouders met jonge kinderen, maar ook grootouders, kleuterjuffen, logopedisten en verzorgers uit kinderdagverblijven. Dankzij babygebaren kunnen kinderen in een crèche bijvoorbeeld het woord ‘stop’ uitbeelden en zo weten hun vriendjes dat ze een speelgoedje niet mogen afpakken. Sommige introverte kinderen of kinderen met autisme hebben ook baat bij deze methode op oudere leeftijd. Wanneer zij het moeilijker hebben om hun gevoelens te uiten, gebruiken ze bijvoorbeeld liever een gebaar dan woorden om te vertellen dat ze hun ‘mama missen’ of ‘bang zijn’.”

Sneller praten dankzij babygebaren?

Agnes: “Inderdaad! Onderzoek wijst uit dat het gebruik van gebaren de twee hersenhelften stimuleert om samen te werken. Alles wat met taal te maken heeft, gebeurt in de linkerhersenhelft. Terwijl alle beelden en dus ook gebaren, zijn gestuurd vanuit de rechterhersenhelft. Doordat beide hersenhelften communiceren met elkaar, kunnen kinderen die gebaren leren veel eerder woordjes opslaan en ze ook sneller in spraak omzetten.”

Ook voor het plezier!

Agnes: “Los van alle voordelen voor de taalontwikkeling en communicatie van je baby, is samen gebaren leren ook gewoon heel erg leuk. Zeker als je met gebaren werkt bij het voorlezen of zingen en ziet hoe je kindje ervan geniet om nieuwe woordjes te leren!”

Aan de slag!

Zin gekregen om te communiceren via babygebaren met jouw kleintje? In onze webshop vind je aangepaste boekjes voor elke leeftijd in het assortiment Boeken!

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Dreambee, ons eigen merk