Vanaf wanneer onder de douche?
Veiligheid primeert! Je wacht het beste tot je baby zijn hoofdje al wat rechtop kan houden en hij meer controle heeft over z’n spieren, kan hij zich gemakkelijker aan jou vasthouden. Zo is het risico dat hij wegglipt kleiner.
Bereid je goed voor
- De eerste keer douche je best niet alleen met je baby. De kraamhulp kan je helpen in het hospitaal. Thuis kan je jouw partner of een goede vriendin om hulp vragen.
- Zorg dat alles klaarligt voor je de douche instapt. Handdoeken en kleding voor jou en je baby, maar ook het verzorgingskussen en eventueel hydrofiele handschoenen en plastic slippers. Hydrofiele handschoenen kan je gebruiken om je baby beter vast te houden. Plastic slippers zorgen voor een betere grip op de grond.
- Zet de verwarming in de badkamer al aan voor je gaat douchen. De beste temperatuur is minimaal 20 graden. Zo is het contrast tussen het warme water en de omgeving niet al te groot.
Stap voor stap
- Zet de douche aan en laat je kindje even wennen aan het geluid. Alles is immers nieuw voor hem.
- Test het water. De ideale temperatuur is 37 graden. Zorg ook dat de straal niet te hard is.
- Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat.
- Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is.
- Was je baby met water. Gebruik geen zeep, want zo wordt je kindje glibberig en kan hij uit je handen glijden. Een pasgeboren baby hoef je trouwens niet te wassen met zeep, water is voldoende.
- Pas op dat je niet uitglijdt wanneer je uit de douchecel stapt. Als je hulp krijgt van een vriendin of je partner, nemen zij best eerst de baby van je over.
- Afgedroogd? Dan kan het knuffelen beginnen.
Samen met
je kindje douchen is fijn, maar let op voor slippertjes! Dankzij onze antislipmatten in
de webshop, blijf je met de voeten stevig op de grond.