Allergie ≠ intolerantie
Een allergie is een abnormale reactie van je immuunsysteem op prikkels uit je omgeving. Die prikkels hoeven op zich helemaal niet schadelijk te zijn. Maar de allergische reactie is er vrijwel direct.
Bij een intolerantie reageert het lichaam ongewoon op een bepaalde stof, zonder dat het immuunsysteem erbij betrokken is. Intoleranties komen veel minder vaak voor dan allergieën. Bovendien treden de reacties veel minder snel op.
Waar komen allergieën vandaan?
Als het om allergieën gaat, is er altijd erfelijke aanleg. Heeft 1 van beide ouders een allergie, dan heeft een kindje tot 30 % kans. En bij 2 allergische ouders verdubbelt dat risico zich.
In Europa ontwikkelt 1 kind op 4 allergische reacties. Voedselallergieën en inhalatieallergie (vooral aan pollen) stijgen. Waarom weten we nog niet. We kunnen het namelijk niet alleen wijten aan luchtvervuiling, meer antibioticagebruik of betere hygiëne.
Diagnose: allergie
Een allergietest ondergaan kan op elke leeftijd, ook al hoor je soms dat dat pas later kan. Bij een eenmalige, heftige reactie op bijvoorbeeld een bepaald voedingsmiddel is een test nodig. Ook bij alarmerende signalen: moeilijk onder controle te krijgen eczeemaanvallen, hardnekkige diarree, piepende luchtwegen …
Allergieën kan je bij baby’s op 2 manieren testen:
- De huidtest, waarbij de dokter met waterige extracten waarin allergenen zitten krasjes op de voorarm zet. En dan is het afwachten of de huid al dan niet rood kleurt.
- Bij de bloedtest kan de dokter de allergie meer in detail volgen.
- Soms combineren ze beide testen.
Opgelet: een allergie kan evolueren. Negatieve testen kunnen dus positief worden.
Voedselallergie staat op 1
Deze vorm van allergie komt het meest voor bij kinderen jonger dan 2 jaar. Gelukkig evolueert dit type ook het meest. Sommige klassieke voedselallergieën die ontstaan op heel jonge leeftijd groeien er vaak spontaan uit. Andere, ernstigere allergieën, blijven langer.
Eczeem, een echte plaag!
Eczeem gaat vaak gepaard met hevige jeuk, waardoor levenskwaliteit en slaap eronder lijden. Het is dus belangrijk om het zo snel mogelijk te behandelen.
Nestelende huisstofmijt
Huisstofmijten zijn microscopisch kleine beestjes die zich nestelen in beddengoed, knuffels, gordijnen, tapijten enz. Geen huis is er vrij van, zelfs de properste woningen niet. Bij wie allergisch is kunnen ze, hoe klein ze ook zijn, ernstige allergische reacties uitlokken.