Vliegvakantie
Vanaf wanneer mag je baby in het vliegtuig?
Officieel mag je baby vliegen van zodra hij 7 dagen oud is, tenzij hij prematuur geboren is of er bij de bevalling complicaties waren. Toch wordt het aanbevolen om te wachten tot je baby 3 maanden oud is, omdat zijn longen hiervoor nog erg pril zijn en een lange vliegreis nadelig effect kan hebben. Twijfel je over je reisplannen? Vraag dan zeker advies aan je kinderarts.
Top reisbestemmingen met het vliegtuig
Ga je met je baby op vliegvakantie? Superleuk! Er zijn heel wat babyvriendelijke bestemmingen waar je naartoe kan reizen, dichtbij of net wat verder weg. Zie je een lange vliegreis niet zitten? Dan zijn dit jouw top reisbestemmingen (max. 4 uur vliegen):
- Menorca/Mallorca
- Antalya
- Denemarken
- Zweden
- Portugal
- Griekse eilanden
Verre reis met baby
Wil je graag een verre reis maken? Ook dat kan met een jonge baby. Zolang je baby tijdig kan eten, verluierd kan worden en voldoende kan slapen in de hotelkamer of kinderwagen, dan maakt het je baby eigenlijk niet uit of hij op een tropische bestemming zit, of gewoon thuis. Populaire verre bestemmingen zijn bijvoorbeeld Thailand, Amerika en Curaçao.
Wat moet je zeker meenemen op vakantie? Bekijk onze handige checklist en vertrek onbezorgd op reis.
Check voor je vertrekt of jouw reisbestemming een speciaal paspoort en/of vaccinaties vereist.
Tips voor in het vliegtuig
De beste tip voor een vliegreis met kinderen? Probeer vooral te ontspannen. Kinderen voelen jouw gedrag sterk aan. Dus hoe rustiger jij bent, hoe groter de kans dat je kindje dat ook zal zijn. Ook een goeie voorbereiding is essentieel. Vertrek ruim op tijd naar de luchthaven of verblijf de nacht voor je vlucht op hotel als het vliegtuig erg vroeg vertrekt. Prioritair instappen kan ook handig zijn, zo kan je je alvast op je gemak installeren.
Tijdens de vlucht:
- Laat je kindje drinken tijdens het opstijgen en landen of geef zijn tutje. Slikken vermindert de druk en de pijn in de oren.
- Neem 3 of 4 extra luiers mee in je handbagage. Heel handig in geval van vertraging. Ook een buggy die mee mag in het vliegtuig als handbagage is erg praktisch.
- Voorzie een nieuw speeltje om de aandacht af te leiden indien nodig. Zorg dat het niet te klein is, zodat je het niet kwijt bent als je het laat vallen.
- Huilt je baby? Negeer dan vooral eventuele boze blikken van medereizigers.
Goed aangekomen? Zo bescherm je je baby tegen de zon.
Autovakantie
Ga je op autovakantie met je baby? Ook dat vergt een heuse organisatie. Met deze tips zorg je voor een vlotte reis:
- Rijd eerder 's avonds of 's nachts, of toch best op het moment dat je kleintje klaar is om te gaan slapen. Je kindje zal veel rustiger zijn en jij zal minder last hebben van de stress die zo'n reis meebrengt.
- Doe je kindje lichte kleertjes aan: de temperatuur in de wagen kan snel oplopen. Zorg ook voor een zonnescherm om de zon buiten te houden en voorzie een antitranspiratiematje om je baby koel en droog te houden in de autostoel. Zet de airconditioning ook niet te hoog.
- Neem regelmatig een pauze om je baby's rugje niet te overbelasten en zorg ervoor dat je kleintje voldoende drinkt.
- Installeer je kindje in een aangepast autozitje.
Wintervakantie
Hou je van de bergen en wil je graag met je kindje op wintervakantie? Dan hou je hier best rekening mee:
- Ga niet op reis naar de bergen met een baby jonger dan 6 weken.
- Blijf indien mogelijk onder 2.800 meter. Vanaf 2.800 meter is de kans op hoogteziekte voor jonge kinderen groter.
- Hou altijd zoute neusdruppeltjes bij de hand: op grote hoogte is de luchtdruk anders dan op zeeniveau (vandaar oorpijn) en virussen zoals verkoudheden zijn er hardnekkiger.
- Speciale zonnecrème voor de winter, een zonnebrilletje en een zonnehoed zijn onmisbaar: de oogjes en huid van je baby zijn hypergevoelig voor de felle winterzon en de intense uv-stralen.
- De 'uitstekende' lichaamsdelen (handjes, voetjes, oortjes) worden best extra beschermd. Je kindje beweegt namelijk minder en krijgt het dus sneller koud. Denk dus aan dikke kousjes, handschoenen en een warme muts.
- De 'uitstekende' lichaamsdelen (handjes, voetjes, oortjes) worden best extra beschermd. Je kindje beweegt namelijk minder en krijgt het dus sneller koud. Denk dus aan dikke kousjes, handschoenen en een warme muts.
- Laat je kindje regelmatig drinken en smeer zijn lippen in met lippenbalsem. De koude, droge lucht versnelt namelijk uitdroging.
All-in, vakantiepark of vakantiehuis
Vakantiebestemming gekozen? Check! Nu nog de accommodatie 😉. Wat kies je best, een all-in-vakantie, vakantiepark of vakantiehuis? Dat hangt eigenlijk volledig van jouw voorkeur af:
- België en Nederland tellen heel wat vakantieparken. Daar geniet je van een deugddoende vakantie met tal van faciliteiten voor het hele gezin. Verschillende restaurantjes, mooie natuur, zwemparadijs, binnenspeeltuin, kinderanimatie. Alles voor een heerlijke familievakantie.
- Trek je wat verder weg? Dan kan je ook voor een all-in-vakantie kiezen. Deze resorts bieden vaak ook kinderanimatie aan en zijn voorzien van alle comfort voor ouders. Een potje tennissen, even de natuur in of ontspannen aan het zwembad. Het kan allemaal.
- Ook een vakantiehuis is een goed idee, zeker als je met een grotere groep op reis gaat. Daar geniet je van alle gemakken van thuis, maar dan wat verder weg. Gaan oma en opa mee? Dan kan je misschien ook wat extra tijd voor jezelf maken op reis.
Zon, zee, strand! Dat betekent ook zwemmen. Van zodra je kindje 1 jaar oud is, kan je alvast beginnen aan watergewenning.