Niet te moeilijk, niet te gemakkelijk
Speelgoed dat niet aansluit bij de behoeftes van je kindje vormt geen uitdaging om ermee te spelen. Te moeilijk speelgoed draagt weinig of niets bij aan de ontwikkeling en speeltjes die te gemakkelijk zijn interesseren je ukje niet. Kijk dus zeker altijd naar de leeftijdsindicatie op de verpakkingen. Zo vind je snel iets leuks dat ook leerrijk is.
Veiligheid boven alles
In de Europese Unie bestaan er strenge regels voor producenten van speelgoed. Gelukkig maar. Je mag er niet aan denken dat je kindje een speeltje in zijn mond steekt en daarvan ziek wordt, bijvoorbeeld. Als je speelgoed koopt, check dan altijd het CE-label (Conformité Européenne). Dan weet je zeker dat het materiaal voldoet aan o.a. deze veiligheids- en kwaliteitseisen:
- Het speelgoed bevat geen onderdelen die uitsteken, makkelijk breekbaar of brandbaar zijn.
- Het gebruikte materiaal kan geen brand of ontploffing veroorzaken.
- De speeltjes bevatten geen stoffen die schadelijk zijn bij het aanraken, inslikken of inademen.
Als speelgoed niet geschikt is voor kinderen onder de drie jaar (36 maanden) moet er een logo staan op de verpakking. Onuitwisbaar en aanwezig op een duidelijk zichtbare plaats. Ook als je een speeltje best gebruikt onder ouderlijk toezicht staat dit aangegeven. Let er dus altijd op dat je kleintje niet het verkeerde speelgoed in handen krijgt.
Tip! Heb je meer dan één kindje? Zorg ervoor dat het speelgoed van je oudere kind(eren) niet blijft rondslingeren. Laat het oudste kind zijn speelgoed meteen opruimen en controleer zelf geregeld of alles nog intact is en of er geen onderdelen zijn losgekomen.
Leren, spelen en groeien met Playgro
Je kindje ontwikkelt zich razendsnel in zijn eerste levensjaar. Van hulpeloos wezentje groeit hij uit tot een mobiele peuter die steeds meer kan en begrijpt. Hij is geboeid door speeltjes die hem prikkelen en stimuleren. Playgro helpt je snel op weg naar het juiste speelgoed met de leeftijds- en ontwikkelingsicoontjes op zijn verpakkingen. Leert je baby weer iets bij? Dan zie je snel en makkelijk of het Playgro-speeltje is aangepast aan deze nieuwe vaardigheden.
0m+: kleuren, patronen en muziek
Je baby wordt zich bewust van de wereld en kijkt, luistert, voelt … met al zijn zintuigen. Een bollensnoer met de basiskleuren (rood, blauw, geel, groen), bewegende mobielen met muziek of zachte speelbogen zijn aangepast speelgoed in deze fase.
Je baby’s zintuigen stimuleren? Ontdek onze Playgro- en andere mobielen, speeltapijten en speelbogen in de webshop.
3m+: texturen, vormen en beweging
Je kleintje zoekt meer contact met de omgeving en wordt actiever. Hij begint te genieten van bewegend speelgoed. Kleurrijke speeltjes met verschillende texturen en geluiden trekken zijn aandacht. Rammelaars, bijtringen, een pluchen balletje … Als hij het maar kan grijpen, voelen en in het mondje steken.
Hop, in het mondje! Ontdek onze Playgro- en andere bijtringen en rammelaars in de webshop.
6m+: actie, interactie en ontdekken
Rond zes maanden kan je baby stilaan zelfstandig rechtop zitten. Hij heeft dus de handjes vrij om actie te ondernemen. Niets leuker dan gooien, schudden, trekken, rollen of zelf op een knopje duwen. Activiteitenspeeltjes of speelballen die deze handelingen stimuleren zijn bijzonder populair. Ook voelboekjes met tekeningen en heldere kleuren zijn leuk in deze fase.
Samen boekjes kijken? Ontdek ons assortiment Babyboekjes in de webshop.
9m+: denken, doen en exploreren
Blokken stapelen, vormpjes passen, een eerste loophulpje … Tussen negen en twaalf maanden neemt de grove en fijne motoriek sterk toe. Je kleintje wordt mobieler en doet nu dingen die meer denkwerk en verbeelding vereisen.
Kijk wat ik al kan! Ontdek onze activiteitenspeeltjes in de webshop.
De eerste stapjes? Ontdek onze loophulpjes in de webshop.
12m+: imiteren, fantaseren en manipuleren
Vanaf 12 maanden krijgt je peuter een steeds betere coördinatie. Hij wil nieuwe dingen uitproberen en speelgoed manipuleren. Open en dicht, op en onder, in en uit … Interactieve speeltjes staan hoog op het verlanglijstje. Je kindje begint ook te imiteren. Koken zoals mama, doktertje spelen, pop eten geven … Die rollenspellen zijn belangrijk en stimuleren de fantasie.