Black Deals! Tot 25 % korting op kinderwagens, borstkolven en nog veel meer!

Creëer de ideale slaapomgeving voor je baby: 6 handige tips van onze babyslaapcoach

De ideale slaapomgeving voor je baby creëren, het is geen kinderspel. Of wel? Met de tips van onze babyslaapcoach Lise Dullaerts maak jij iedere ruimte droom-proof!
Creëer de ideale slaapomgeving voor je baby: 6 handige tips van onze babyslaapcoach 2024-03-15 14:31:04.149661

Hallo, ik ben Lise! Als gepassioneerde vroedvrouw merkte ik dat niet alle baby’s even vlot slapen als gehoopt. Daarom verdiep ik me al enkele jaren in alles wat er te weten is over de slaap, ontwikkeling, en opvoeding van baby’s en jonge kinderen. Ik combineer mijn research en vakkennis in mijn aanpak voor baby’s met slaapproblemen. Je kindjes slaapomgeving speelt daarbij een grote rol. Voor Dreambaby selecteerde ik daarom 6 tips voor een droomkamer. Succes!

Lise Dullaerts • Babyslaapcoach

Niet te warm, niet te koud

De ideale temperatuur in de kamer waar je baby slaapt, ligt tussen 18 °C en 20 °C. Als de babykamer te koud of te warm is, kan dat de slaap van je baby verstoren. Maar soms lukt het niet om de juiste temperatuur te verkrijgen. Zorg dan voor beddengoed en slaapkleding met de gepaste TOG-waarde. Die waarde geeft aan hoe warm de stof is. Hoe hoger ze is, hoe hoger de warmte- en isolatiegraad van de stof is.

Voldoende verduistering

Een baby slaapt veel en is heel gevoelig voor licht. De eerste weken kent hij het verschil niet tussen dag en nacht. Om je baby sneller een goed dag-nachtritme te helpen ontwikkelen, is het belangrijk dat je de kamer ’s nachts goed verduistert. Maar als je dan naar je kleintje toe gaat om hem te voeden of troosten kan een nachtlampje met zacht licht wel handig zijn. Wanneer je kindje ouder is dan 1,5 jaar kan het ook helpen bij rusteloze nachten of na een nachtmerrie.

Rustgevende omgeving

Zorg voor een rustgevende inrichting van de slaapkamer. Een drukke kamer met veel decoratiespulletjes, felle kleuren of prints kan het slaapproces verstoren. Hoe rustiger de inrichting van de kamer, hoe rustiger je kleintje zal slapen.

Geborgenheid troef!

Een gewoon babybedje is voor de meeste baby’s ongezellig en groot. Om je kleintje een geborgen gevoel te geven, kan je een babynestje gebruiken. Dat is een (mobiele) slaap- en rustplek met openstaande randen. Ook een positioneringskussen kan handig zijn om het bed iets kleiner en dus gezelliger te maken. (Onrustige) baby’s jonger dan 4 maanden kan je ook inbakeren. Zo creëer je een geborgen cocon rond je kindje, met de armen strakker naast het lichaam en genoeg bewegingsruimte voor de beentjes. Uit onderzoek blijkt dat ingebakerde baby’s minder makkelijk gewekt worden door externe prikkels en daardoor rustiger en langer slapen. Als je kindje meer en meer begint te bewegen, is een slaapzak een veiligere optie, want het zorgt ervoor dat zijn hoofdje niet onder het beddengoed terechtkomt. Hij kan zich ook niet blootwoelen en het daardoor koud krijgen. Warmte en geborgenheid, check! En probeert je kleintje uit bed te klimmen? Dan maakt een slaapzak dat heel wat minder makkelijk.

Make some (white) noise

White noise is een minder bekend hulpmiddel om onrustige baby’s te kalmeren en de slaap te stimuleren. Het is een constant, monotoon geluid zoals ruis, het geluid van een stofzuiger of een kabbelend beekje. Dankzij white noise kan je baby omgevingsgeluid negeren en makkelijker in- en doorslapen.

Troost en veiligheid

Vanaf zo’n 7 maanden wordt je baby eenkennig: afscheid nemen van papa en mama wordt dan moeilijker. Een knuffel(doekje) met de vertrouwde geur van thuis biedt dan een gevoel van troost en veiligheid. Het is een vriendje dat overal mee naartoe gaat. Naast een knuffel kan ook een fopspeen troost brengen. Kleine baby’s hebben een flinke zuigreflex en een fopspeen kan rustgevend werken.


Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Dreambee, ons eigen merk