Black Deals! Tot 25 % korting op kinderwagens, borstkolven en nog veel meer!

Baby 8 maanden oud: groeiende nieuwsgierigheid en verlatingsangst

Het eerste levensjaar van je baby is een bijzondere tijd vol mijlpalen op het gebied van groei en ontwikkeling. In ons artikel nemen we je mee op reis doorheen de belangrijkste aspecten van je baby’s achtste levensmaand, waarbij we speciale aandacht besteden aan zijn ontwikkeling, slaapritme, voedingsschema en welzijn.
Baby 8 maanden oud: groeiende nieuwsgierigheid en verlatingsangst 2024-10-28 08:46:12.444442

meisje

GEWICHT 7,9 kg

GROOTTE 69,7 cm

jongen

GEWICHT 8,6 kg

GROOTTE 71,2 cm

Ontwikkeling van je baby

Op 8 maanden ontwikkelt je baby verder zijn grove motoriek door te kruipen en zo zijn omgeving te verkennen. De spieren in zijn nek en rug zijn al sterk genoeg om alleen rechtop te zitten met een rechte rug in evenwicht. Dit betekent dat je je kleine avonturier vanaf nu mee kunt nemen voor fietstochtjes in een fietskar of fietsstoeltje!

Misschien kan je kleintje ook al op zijn benen staan terwijl hij zich aan je vasthoudt? Het is nog te vroeg om zelfstandig te lopen, maar het is wel al aan te raden om veiligheidshekjes in huis te plaatsen om hem uit de gevarenzone te houden en voor je eigen gemoedsrust.

Een baby van 8 maanden begint gezichten te onthouden en beseft dat voorwerpen en mensen blijven bestaan, zelfs als hij ze niet ziet. Dat wordt objectpermanentie genoemd. Er komt met andere woorden heel wat nieuwe informatie in dat kleine hoofdje terecht, wat zijn intelligentie en geheugen stimuleert. Hij herkent de andere familieleden en weet precies wie zijn papa en mama zijn. Je kleintje zal zich meer op zijn gemak voelen bij mensen die hij kent en zal eerder verlegen zijn bij onbekende mensen.

Deze ontwikkeling gaat ook gepaard met het plotselinge besef dat papa en mama de kamer zonder hem kunnen verlaten... help! Dit wordt 'scheidingsangst' of 'acht-maanden-angst’ genoemd. Weet dat deze scheidingsangst een volkomen normale fase is in de emotionele ontwikkeling van je baby en dat die ook vanzelf weer zal verdwijnen. Stel je baby gerust door hem te leren dat je altijd terugkomt, bijvoorbeeld door verstoppertje te spelen.

Slaapritme van je baby

PER DAG
14 tot 15 uur
2 tot 3 dutjes


Je baby slaapt waarschijnlijk al de hele nacht door, maar je merkt dat hij 's nachts steeds vaker wakker wordt of dat zijn dutjes minder lang duren. Deze slaapregressie komt vaak voor op 8 maanden. Het is vaak te wijten aan verlatingsangst die de slaap van je kleintje tijdelijk verstoort.

Om je baby te troosten kun je een muzikaal nachtlampje in zijn slaapkamer zetten. Zo help je hem rustig in slaap te vallen. Knuffels, slaapknuffels met licht en geluid of projectors  kunnen ook handig zijn!


Voedingsschema van je baby

BORST- OF POEDERMELK
450 tot 600 ml per dag

VASTE HAPJES 
fruit, groenten, zetmeel, vlees, peulvruchten


Groente- en fruitpap zijn populair bij baby's van 8 maanden, maar je kunt hun maaltijden ook gevarieerder maken door andere vaste voeding te introduceren, zoals pasta, rijst, vlees en peulvruchten. Je baby leert kauwen en zijn tongetje onder controle te houden. Zelfs zonder tanden kan je baby al stukjes brood of gestoomde worteltjes fijnmalen met zijn tong. Wissel af met texturen en smaken om zijn smaakpapillen te stimuleren en zijn voeding gevarieerd te houden. Laat hem zelf vast voedsel ontdekken. Zo wordt hij later een flinke eter!

Je baby van 8 maanden heeft nog steeds borst- of flesvoeding nodig, maar de beste manier om zijn dorst te lessen, is met water. Hij kan zelfs al proberen om zelf te drinken met behulp van een oefenbeker! Vermijd zuivelproducten (koemelk, yoghurt, kaas, enz.) voor de leeftijd van 12 tot 18 maanden, want het proteïnegehalte kan slecht zijn voor de nieren van je baby.

Welzijn van je baby

Je kan de fijne motoriek van een baby van 8 maanden stimuleren door zijn nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Je kleintje wilt immers als geen ander de wereld om hem heen leren begrijpen. Stapelspeelgoed, ballen, activiteitentafels en speelgoed met geluid zullen hem gelukkig maken. Hij kan ook het plezier van water ontdekken in het bad of in een zwembad.

Je kleintje merkt nu ook dat zijn acties geluiden maken. Laat hem het verband tussen oorzaak en gevolg ontdekken wanneer hij met een houten lepel op een pan slaat of wanneer hij een muziekinstrument bespeelt. Wees geduldig, hij zal stoppen met lawaai maken zodra hij de informatie heeft verwerkt. Dit stimuleert zijn cognitieve ontwikkeling en zijn fijne motoriek!

Op 8 maanden begint je kleintje zelfstandig te zitten, wordt hij steeds nieuwsgieriger en herkent hij bekende gezichten. Scheidingsangst is een tijdelijke fase in zijn ontwikkeling die weggaat met veel geduld, troost en liefde. Je baby ontdekt ook het plezier van vast voedsel en leert alleen drinken! Koester deze prachtige herinneringen die je met hem deelt tijdens deze nieuwe spannende levensmaand.

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Dreambee, ons eigen merk