Ontwikkeling van je baby
Tijdens deze maand maakt je baby enorme vooruitgang in zowel de motorische als cognitieve ontwikkeling. Je zult merken dat je kleintje steeds sterker wordt en nieuwe vaardigheden begint te tonen. Je baby kan rond deze leeftijd beginnen te rollen en draaien van zijn buik naar zijn rug. Je baby ontwikkelt ook verder zijn hand-oogcoördinatie en kan objecten vastgrijpen en ermee spelen. Vergeet niet om speelgoed aan te bieden dat zijn zintuigen prikkelt en zijn motorische en cognitieve ontwikkeling stimuleert. Hij vindt het ook heerlijk om zijn eigen spiegelbeeld en dat van jou te ontdekken in de spiegel. Daarnaast kan hij ook al met steun rechtzitten, doordat zijn nekspieren steviger zijn geworden. Bovendien kan hij vanaf deze leeftijd ook beginnen met schaterlachen. Die eerste lachjes met geluid zullen je helemaal doen smelten.meisje
GEWICHT 6,9 kg
GROOTTE 64,4 cm
jongen
GEWICHT 7,5 kg
GROOTTE 66,1 cm
Slaapritme van je baby
PER DAG
14 tot 15 uur
2 à 3 dutjes
Het slaappatroon van je baby kan variëren, maar vanaf deze leeftijd kan je kleintje al wat meer regelmaat in zijn slaapritme hebben ontwikkeld. De meeste baby's van deze leeftijd slapen nog steeds 14 à 15 uur per dag en hebben overdag nog steeds 2 à 3 dutjes nodig, maar de slaaptijd ‘s nachts wordt steeds langer (tot 11 uur aan een stuk).
De wakkertijd overdag wordt dus ook steeds langer. Een dutje duurt gemiddeld 2 à 3 uur. Het is belangrijk om een rustige en comfortabele slaapomgeving te blijven creëren, met een consistent bedtijdritueel dat je baby helpt te ontspannen en te wennen aan het idee van slapen.
Voedingsschema van je baby
BORST- OF POEDERMELK
VASTE HAPJES
groente- of fruitpap
Als je flesvoeding geeft, heeft je kindje misschien vanaf de leeftijd van 4 maanden al kennis gemaakt met zijn eerste vaste hapjes. Bij borstvoeding wordt aangeraden om pas vanaf 6 maanden met vaste voeding te starten. Als je baby al gestart is met vaste voeding, is er een spannende tijd aangebroken voor hem om nieuwe smaken en texturen te ontdekken! Introduceer geleidelijk aan gepureerde groenten en fruit in het voedingsschema van je baby.
Het maakt niet uit of je met groente- of fruitpap start. Begin met één nieuwe smaak per keer en observeer hoe je baby erop reageert. Bied voedingsmiddelen aan die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen, zoals ijzer, om zijn groei en ontwikkeling te ondersteunen.
Op de website van Kind & Gezin vind je een overzichtelijk voedingsschema van groenten en fruit. Zo weet je vanaf welke leeftijd je baby welke soorten groenten en fruit mag eten.
Welzijn van je baby
Tandjes krijgen is een belangrijke mijlpaal in het leven van je baby en kan vaak voor ongemak zorgen. Tussen 4 en 7 maanden kunnen de eerste tandjes doorbreken, wat symptomen zoals kwijlen, geïrriteerd tandvlees, rode billetjes, koorts en prikkelbaarheid kan veroorzaken.
Zorg voor verlichting door een bijtring aan te bieden of het tandvlees zachtjes te masseren met een vingertandenborstel. Vanaf de doorbraak van het eerste tandje moet je ook beginnen met tandenpoetsen, ook hiervoor is een vingertandenborstel ideaal! Daarnaast kunnen sommige baby's in deze fase plotse huilbuien krijgen, mogelijk als gevolg van doorkomende tandjes of een groeisprong. Geef je baby voldoende troost en aandacht, en wees vooral geduldig tijdens deze emotionele momenten.
De vijfde levensmaand van je baby brengt dus een heleboel opwindende ontwikkelingen met zich mee. Van het verkennen van nieuwe smaken tot het ontwikkelen van verbeterde motorische vaardigheden, elk moment is kostbaar. Houd rekening met een groeispurt, bied een gevarieerd voedingsschema van groenten en fruit aan, en wees alert voor symptomen van doorkomende tandjes. Geniet van dit prachtige avontuur samen en creëer bovenal waardevolle herinneringen met je kleintje!