Ontwikkeling van je baby
Na rechtop zitten en de wereld op handen en voeten verkennen, leert je baby van 10 maanden nu de beginselen van lopen! Dit is een cruciale fase in de ontwikkeling van je kindje. Elke baby volgt echter zijn eigen tempo. Sommigen lopen al vanaf 9 maanden, anderen pas na 15 maanden. Maak je geen zorgen en begeleid je kleintje rustig doorheen het proces van leren lopen, met duw- en loopwagentjes of activiteitentafels.
De taal- en cognitieve ontwikkeling van je baby van 10 maanden gaat ook met sprongen vooruit! Hij wijst naar voorwerpen om zich verstaanbaar te maken, spreekt zijn eerste woordjes uit en begrijpt de betekenis van "nee". Lees hem boekjes voor om zijn taalontwikkeling verder te stimuleren. Je baby ontdekt ook zijn gevoel voor humor, wat essentieel is voor zijn emotionele ontwikkeling! Je kleine deugniet zal een show opvoeren en er alles aan doen om je aan het lachen te maken.
meisje
GEWICHT 8,5 kg
GROOTTE 72,5 cm
jongen
GEWICHT 9,2 kg
GROOTTE 74 cm
Slaapritme van je baby
PER DAG
14 tot 15 uur
2 dutjes
Slaap is essentieel voor de groei en ontwikkeling van je baby van 10 maanden. Een comfortabele, rustige en donkere slaapomgeving zorgt voor een goede nachtrust. Houd je aan een vaste slaaproutine, bijvoorbeeld een verhaaltje of een slaapliedje voordat je baby naar bed gaat. Vertrouwde routines stellen je kindje gerust.
Je kleintje slaapt ongeveer 11 uur per nacht en heeft overdag 2 dutjes nodig. Een slaapvriendje of comfortabel slaapzakje maken zijn dromen nog mooier.
Voedingsschema van je baby
BORST- OF POEDERMELK
300 tot 400 ml per dag
VASTE HAPJES
2 tot 3 keer per dag een vaste maaltijd met gezonde tussendoortjes (groenten, fruit, granen en eiwitten)
Na 10 maanden is je baby klaar om nieuwe voedingsmiddelen te ontdekken. Bied verschillende soorten voeding aan en introduceer meer vaste texturen om het kauwen te stimuleren. Je kleintje heeft minder melk nodig dan vroeger. Hij kan bijna hetzelfde menu eten als jij: een boterham, zacht fruit en zachte groenten, zoals bananen en avocado's. We raden je wel aan om alles in kleine stukjes te snijden. Zo wordt het risico op verstikkingsgevaar kleiner.
Zorg ervoor dat je kleintje een gebalanceerd dieet krijgt, zodat zijn maaltijden volledig bijdragen aan zijn groei en ontwikkeling. Geef hem geen rauw vlees, rauwe vis en zeevruchten, rauwe eieren en voedingsmiddelen die te veel suiker (zoals honing, cake, enz.) of zout bevatten. Wees geduldig en laat je kleintje op zijn eigen tempo zijn maaltijden ontdekken! Als hij erg enthousiast wordt van eten, zijn een leuke eetset en slabbetje zeker onmisbaar.
Omdat je kleintje minder melk drinkt, moet je ervoor zorgen dat hij op een andere manier voldoende vocht binnenkrijgt, bijvoorbeeld door water uit een oefenbeker te drinken.
Welzijn van je baby
Het welzijn van je baby komt op de eerste plaats! Plan regelmatig een bezoekje aan Kind & Gezin of je pediater om de groei en ontwikkeling van je kleintje op te volgen. Stimuleer zijn cognitieve, emotionele en motorische ontwikkeling met behulp van imitatiespeelgoed en leuke activiteiten samen.
Je kindje van 10 maanden houdt ervan om dingen vast te pakken! Stapelblokken, knuffels en stoffen boekjes zullen zijn nieuwsgierigheid zeker prikkelen en zijn fijne motoriek stimuleren.
Na 10 maanden zet je baby misschien al zijn eerste stapjes met steun en zal hij je versteld doen staan met zijn humoristische talenten! Hij is nieuwsgierig en ontdekt graag nieuwe gerechten. Zijn taalontwikkeling gaat vooruit en je kleintje begint de betekenis van je woorden te begrijpen en speelt graag met je! Geniet van deze prachtige momenten van samenzijn met je baby.