Black Deals! Tot 25 % korting op kinderwagens, borstkolven en nog veel meer!

Kruipen: belangrijk, maar niet onmisbaar

Grote vreugde bij je baby! Hij ontdekt dat hij op zijn handen en knieën overal kan geraken. Hij weet niet waar eerst kijken, want in zijn ontdekkingstochten valt er heel wat te beleven. (Dit is voor jou trouwens het ideale moment om het eetbakje van de hond ergens te zetten waar baby er niet aan kan.) Eva D’Hondt, VUB-professor gespecialiseerd in motoriek en psychomotorische ontwikkeling, geeft vier tips over de kruipfase.
Kruipen: belangrijk, maar niet onmisbaar 2024-03-19 14:25:10.044379

1. Kruipen, een belangrijke fase

Door tegelijk linkerhand en rechterknie te bewegen (en omgekeerd), oefent je baby de asymmetrische coördinatie van zijn linker- en rechterkant. Hij stimuleert ook de verbinding tussen de twee hersenhelften en dat is cruciaal voor zijn ontwikkeling. Bovendien krijgt hij al kruipend meer bewegingsvrijheid, oefent hij op ruimtelijk inzicht en verbetert hij zijn oog-handcoördinatie.

2. Kruipfase is niet verplicht

Op handen en knieën rondkruipen is geen verplicht stadium in de psychomotorische ontwikkeling. Als je kindje deze fase overslaat, wil dat niet zeggen dat hij motorische vaardigheden moet missen die andere baby’s wel leerden. Een kind dat liever voortschuift op zijn achterste of zijn buik begint gewoon wat later te lopen.

3. Ieder op zijn tempo

Over het algemeen ontwikkelt elk kind zich op zijn eigen tempo. De overgang van de ene psychomotorische ontwikkelingsfase naar de andere hangt af van individuele factoren en van omgevingsfactoren. Zo moeten het centraal zenuwstelsel en de spieren al genoeg ontwikkeld zijn. Sommige speeltjes kunnen de ontwikkeling ook bevorderen, net zoals de aanmoedigingen van de ouders.

Gewoonlijk begint een baby’tje tussen 6 en 8 maanden op zijn buik voort te schuiven. Twee maand later schakelt hij over op handen en knieën. Daarvoor moet hij al een zekere psychomotorische ontwikkeling bereikt hebben. Drie dingen moet hij kunnen:

  • Zijn  hoofd opheffen als zij op zijn buik ligt.
  • Zijn bovenlichaam verplaatsen door de armen op te drukken.
  • Van buik naar rug rollen en omgekeerd.

Je kan je baby aanmoedigen om zich vooruit te bewegen door zijn beentjes te ondersteunen en in de juiste houding te zetten.

4. Vijf tips om te leren kruipen

  1. Laat je kindje niet de hele tijd in zijn park. Geef hem ruimte en de mogelijkheid om te bewegen.
  2. Beveilig de stopcontacten.
  3. Let op niveauverschillen in huis, zoals trappen of hoge drempels.
  4. Leg eventueel een antisliptapijt als de vloer te glad is.
  5. Trek je baby soepele en makkelijke kledij aan.

Veiligheidshekjes, beschermkapjes voor stopcontacten, bescherming tegen geknelde vingertjes tussen deuren en kasten … Je vindt alle artikelen van ons assortiment Veilig in huis in onze webshop.

Ook te verkrijgen in ons assortiment Spelen: Speeltapijten en Puzzeltegels.

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.



Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Dreambee, ons eigen merk