33 weken zwanger: last van vergeetachtigheid?

Een kindje krijgen is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 33? Dit kan je verwachten.
33 weken zwanger: last van vergeetachtigheid? 2024-03-19 15:34:37.242182

Je baby bij 33 weken zwanger

33 weken zwanger

Je baby is al zo groot als een ananas! Zijn zintuigen zijn nog volop in ontwikkeling, maar vanaf nu kan hij al het verschil zien tussen dag en nacht, doordat je baarmoederwand en huid steeds dunner beginnen te worden. Hierdoor kan je kleintje al zijn eigen slaapritme beginnen te ontwikkelen. Hij gaat ook je stem en die van je partner beginnen te herkennen. Babbel daarom zo vaak mogelijk tegen je buikje, jouw stem zal hem ook na de bevalling een vertrouwd en rustgevend gevoel geven.

Vanaf nu gaat je baby ook dubbel zo snel toenemen in gewicht. Zo bouwt hij alvast een reserve op voor zijn leven buiten de baarmoeder.

Zo groot als een ananas

GEWICHT
2000 gr

LENGTE
41 cm

Wat gebeurt er bij jou in week 33 van je zwangerschap

33 weken zwanger

33 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Doordat je baby nu meer plaats inneemt in de baarmoeder dan het vruchtwater, voelen zijn schopjes steeds heviger aan. Je kan soms het gevoel hebben dat je een kleine ninja in je buik hebt. 😉 Je baby blijft namelijk verder groeien, waardoor de ruimte tussen je baby en de baarmoederwand steeds kleiner wordt en hierdoor kan het vruchtwater minder schokken opvangen. Met andere woorden, je airbags beginnen minder goed te werken en je kleintje laat zich steeds meer voelen. 😉


Zwangerschapssymptomen

Zwangerschapsincontinentie

Urineverlies of incontinentie is een typisch zwangerschapskwaaltje waar helaas heel wat mama’s last van krijgen. Je verliest voornamelijk urine wanneer je moet hoesten, lachen, niezen of wanneer je bijvoorbeeld een ballon opblaast waarbij je veel druk in de buikholte creëert. De belangrijkste oorzaak hiervoor zijn verzwakte bekkenbodemspieren. Je bekkenbodem zorgt ervoor dat de organen onder in je buik, zoals je baarmoeder, eierstokken en blaas ondersteund worden. Hoe verder je komt in je zwangerschap, hoe meer druk er komt te staan op je bekkenbodem en blaas. Bovendien zorgt het hormoon relaxine ervoor dat de spieren van je bekkenbodem en rond de vagina soepeler worden, wat het je makkelijker zal maken tijdens de bevalling. Na de bevalling worden je bekkenbodemspieren geleidelijk aan weer steviger. Het volgen van postnatale kinesitherapie helpt je om je bekkenbodemspieren terug te verstevigen. Het kan ook zeker geen kwaad om tijdens de zwangerschap al je bekkenbodemspieren te trainen. Hier bestaan verschillende oefeningen voor die je zelfs tijdens je werk of in de auto kan doen.

Wanneer je twijfelt of het om urineverlies gaat of het verlies van vruchtwater, neem dan zeker contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen met een eenvoudige test uitsluiten of het over urine of vruchtwater gaat. Vruchtwater is meestal helder en heeft een zoete geur.

Zwangerschapsdementie

Veel mama’s hebben tijdens de zwangerschap last van zwangerschapsdementie of vergeetachtigheid. Deze vergeetachtigheid wordt grotendeels veroorzaakt doordat je gedachten nu voornamelijk naar de baby en de aankomende bevalling gaan. Dit gaat ook gepaard met de nodige zorgen en stress. Daarnaast wordt het ook gelinkt aan een toename van het hormoon progesteron. Dit heeft een remmende werking op het hersengedeelte dat zorgt voor het geheugen. Daarnaast speelt slaapgebrek ook een grote rol bij vergeetachtigheid. Zorg er daarom voor dat je voldoende slaapt. Als het ’s nachts niet lukt, probeer dan overdag een dutje te doen. Daarnaast zou ook het eten van vette vis en noten bevorderlijk zijn voor het geheugen. Laat die ijsjes met nootjes maar komen! 😜 Vergeet ten slotte niet dat deze vergeetachtigheid ook maar tijdelijk is en enkele maanden na de bevalling verdwenen is. Al kan het ook een handig excuus zijn voor als je weer eens je autosleutels kwijt bent! 😅

Babyshower

Nu dat de bevalling nog eventjes op zich laat wachten, is het misschien een goed idee om je nog eens flink in de watten te laten leggen, door jezelf, je partner, maar ook door je vrienden en vriendinnen. Je kan bijvoorbeeld op voorhand al eens vragen aan een goede vriend of vriendin of deze een babyshower voor jou wil organiseren. Je kan een babyshower een beetje vergelijken met een vrijgezellenfeestje, alleen zal het er wel een pak rustiger aan toe gaan. 😉 Je kan er een leuke dag van maken met allerlei activiteiten, bijvoorbeeld spelletjes om het geslacht, de naam, de geboortedatum en het geboortetijdstip van de baby te raden, zelf rompertjes pimpen of woorden uitbeelden die te maken hebben met zwanger zijn en de bevalling. Natuurlijk kunnen er ook geen lekkere hapjes en drankjes ontbreken en originele cadeautjes voor de baby en mama. Laat jezelf maar eens goed verwennen!

Wat steek je in de verzorgingstas?

Als je kleintje straks geboren is en je eenmaal gewend bent aan het nieuwe leven in huis, zal je ernaar uitkijken om uitstapjes te maken met je baby. Ze zeggen wel eens dat op stap gaan met een baby gelijk staat aan een kleine verhuis. 😉 Om je voorbereid op pad te laten vertrekken, sommen we de belangrijkste zaken op die zeker niet mogen ontbreken in de verzorgingstas:

  • Voldoende luiers en billendoekjes
  • Billenzalf: handig om de billetjes te verzorgen bij luieruitslag.
  • Verzorgingsmatje: zo ligt je baby altijd comfortabel tijdens het verversen.
  • Tetradoek: altijd handig om mee te hebben, want een tetradoek is multifunctioneel en kan gebruikt worden als dekentje, spuugdoekje of als borstvoedingsdoek, wanneer je borstvoeding geeft aan je kleintje.
  • Een zuigfles: wanneer je flesvoeding of gekolfde borstmelk aan je baby geeft.
  • Een poedermelkdoosje: als je flesvoeding aan je baby geeft, kan een poedermelkdoosje zeker niet ontbreken in de verzorgingstas. Vergeet in dit geval ook zeker niet om een flesje bronwater mee te nemen dat geschikt is voor flessenvoeding.
  • Enkele slabbetjes: zo houd je de kleertjes van je baby ook op verplaatsing proper.
  • Een fopspeen: als je baby een tutje heeft, neem je best ook altijd een reserve tutje mee voor onderweg. Je weet namelijk nooit of je kapoen onderweg zijn tutje kwijtspeelt. 😊 Als je op safe wilt spelen, kan je natuurlijk ook altijd een fopspeenketting gebruiken.
  • Reserve kleertjes: het kan altijd gebeuren dat je baby onderweg een klein ongelukje heeft. Daarom is het altijd praktisch om enkele reserve kleertjes, zoals body’s, een kledingsetje en kousen, in de verzorgingstas te steken.
  • Speelgoed: als je in de wachtzaal bij de dokter zit of je baby wilt entertainen tijdens een supermarktbezoek, voorzie je best ook een speelgoedje in je tas, zoals bijvoorbeeld een rammelaar of knuffelboekje.
  • Een food jar: als je baby groter is en start met vaste voeding, is een food jar ook heel praktisch. Hierin kan je de fruit- of groentepap voor je baby warm of koel houden en makkelijk meenemen onderweg.

Hopelijk hebben we je hiermee een goede leidraad gegeven om de verzorgingstas te vullen en kan je steeds met een gerust hart op stap met je kleine kapoen. 😊

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance