Black Deals! Tot 25 % korting op kinderwagens, borstkolven en nog veel meer!

19 weken zwanger, komaf maken met brandend maagzuur

Een kindje krijgen is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 19? Dit kan je verwachten.
19 weken zwanger, komaf maken met brandend maagzuur 2024-03-04 14:28:19.756055

Je baby bij 19 weken zwanger

Je bent alweer 19 weken zwanger en, ondanks dat je kindje al redelijk volledig gevormd is, blijft hij zich verder ontwikkelen. Vanaf deze week zitten zijn oortjes op de juiste plaats en zijn het kraakbeen en de gehoorbotjes gevormd. Dat wil zeggen dat het gehoor van je baby nu ontwikkeld is! Geluiden van buiten jouw lichaam zijn nog moeilijk, maar momenteel luistert je kindje graag naar jouw hartslag en ander gesuis van binnen je lichaam. Dat geluid (wat we na de geboorte proberen simuleren met white noise) geeft hem een veilig gevoel. Binnen enkele weken zal hij ook jouw stem en die van je partner kunnen horen!

De armen en benen van je kindje zijn in verhouding met zijn lichaam gegroeid. De zenuwen tussen de hersenen en de spieren werken beter en sneller, waardoor de bewegingen die je kindje maakt steeds meer gecontroleerd zijn.

Zo groot als een mango

GEWICHT
250 gr

LENGTE
22 cm 

Wat gebeurt er bij jou in week 19 van je zwangerschap

Je lichaam werkt hard om je kindje goed te laten groeien, je groeiende buik is daar het grootste zichtbare bewijs van. Natuurlijk gebeurt er binnenin je lichaam nog veel meer, waardoor je je niet elke dag even goed of fit voelt. Dat is volledig normaal. Als het even wat minder gaat, wees dan zeker niet bang om hulp te vragen in je omgeving, want door dat harde werk heeft je lichaam ook voldoende rust nodig.


19 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Als je je kindje nog niet hebt gevoeld, wordt de kans steeds groter dat je één van de komende dagen of weken plots kleine plopjes zal voelen in je onderbuik. Zeker als het je eerste zwangerschap is, kan het even duren vooraleer je de bubbels of vlinders herkent als bewegingen van je kindje. Binnen enkele weken zal je baby minimum zo’n 2 à 3 ‘beweegmomenten’ per dag hebben. Dat zijn dan de momenten dat je kindje heel beweeglijk is. De meeste zwangere vrouwen geven aan dat ze hun kindje het beste voelen wanneer zij zelf ‘in rust’ zijn, bijvoorbeeld als je pas in bed ligt. Als je het idee hebt dat je je kindje al even niet gevoeld hebt, kan je rustig eens proberen te porren in je buik, meestal krijg je je baby daarmee wakker. Ben je echt ongerust? Bel dan zeker naar de materniteit of naar je verloskundige.

Zwangerschapssymptomen

Nu alles krapper wordt binnenin je buik, vergroot ook de kans op maagzuur. Langs buiten wordt de kans dan weer groter dat er een zwangerschapsstreep op je buik verschijnt.

Zwangerschapsstreep

De linea nigra of zwangerschapsstreep is een lijn die tijdens je zwangerschap zichtbaar wordt op je buik. Ze loopt van je schaambeen tot je navel. Doordat je tijdens je zwangerschap meer pigment aanmaakt, wordt de lijn nu donkerder. Bij ongeveer driekwart van de zwangere vrouwen wordt de zwangerschapsstreep zichtbaar tijdens het 2de trimester. De streep verdwijnt meestal weer vanzelf na de bevalling.

Maagzuur

Hoe verder je bent in je zwangerschap, hoe groter de kans op brandend maagzuur. Dat komt doordat de baarmoeder tegen je maag begint te drukken en dat daardoor zuur terugloopt naar de slokdarm. Er zijn wel enkele dingen waar je rekening mee kan houden om maagzuur te beperken:

  • Eet rustig en kauw voldoende.
  • Vermijd dranken met prik en koffie.
  • Vermijd scherp gekruid en/of zuur eten, dat kan de maag extra prikkelen.
  • Neem kleinere porties en spreid ze meer doorheen de dag i.p.v. 3 grote maaltijden.
  • Vermijd vetrijke maaltijden. Vet zorgt ervoor dat het voedsel langer in de maag blijft.
  • Probeer niets meer te eten in de laatste drie uur voor je naar bed gaat.

Gezond zwanger

Tijdens het tweede trimester kom je gemiddeld zo’n halve kilo per week bij in gewicht, dat is perfect normaal. Blijf wel goed voor jezelf zorgen en probeer niet te veel te snacken of toe te geven aan cravings of vreetbuien, zo hou je je gewichtstoename onder controle. Wist je dat er heel wat lekkere alternatieven bestaan voor ongezonde snacks:

  • Zelf popcorn maken. Gebruik niet te veel zout of suiker bij de afwerking.
  • Een nog gezonder alternatief zijn lichtgekruide kikkererwten of zonnebloempitten uit de oven.
  • Een handjevol ongezouten noten of pinda’s per dag.
  • Een volkoren toast of soepstengel met humus.
  • Een hardgekookt ei: een bron van vitaminen en mineralen. Een ei vult ook goed, waardoor je minder snel terug zin zal krijgen in iets anders. Zorg er wel zeker voor dat je het ei lang genoeg bakt of kookt.
  • Vers fruit of snackgroenten.
  • Yoghurt, eventueel aangevuld met stukjes vers fruit.
  • Zelfgemaakte waterijsjes: neem enkele stukken fruit, snij in stukjes, mix en verdeel over vormpjes voor waterijs. Dit is ook een goede voorbereiding op het maken van fruitpap 😋.

De kinderwagen kiezen

Een kinderwagen of wandelwagen is zo goed als onmisbaar als je op stap wilt met je kleintje. Er zijn zoveel verschillende modellen en we weten dat het niet altijd makkelijk is om de juiste keuze te maken voor jou en je kindje.
Als je op zoek gaat naar een wandelwagen, vraag je je best eerst af waarvoor je de wandelwagen wilt gaan gebruiken. Onze keuzehulp kan je hierbij op weg helpen! Aan de hand van drie eenvoudige vragen heb je meteen een beter idee welke wandelwagen bij jou past.

Waarmee moet ik rekening houden bij de keuze van een kinderwagen?

Ga je hem vooral in de stad gebruiken of in het bos of misschien beide? En ben je op zoek naar een model dat compact is en dat je makkelijk kan meenemen in de wagen? Door deze vragen te beantwoorden kan je al een mooie selectie maken. Bij de kinderwagens die overblijven zijn er nog enkele criteria die je keuze makkelijker kunnen maken: wil je een verstelbare duwstang, zodat de kinderwagen kan aangepast worden aan de lengte van degene die hem duwt?

Veel mama’s vinden een verstelbare rugleuning een grote plus. Jonge kindjes kunnen nog niet zolang rechtop zitten en dan is het fijn als je de rugleuning vlakker kan leggen. Sommige rugleuningen kunnen zelfs naar een volledig vlakke slaapstand, handig als je kindje moe wordt, zodat hij comfortabel een dutje kan doen onderweg.
Kijk ook of het zitje draaibaar is. Jonge kindjes zien graag een vertrouwd gezicht, terwijl oudere kindjes liever rond zich heen kijken.
Heeft je kindje gemorst, dan is een wasbare bekleding heel praktisch.
Schelen je kindjes niet zoveel in leeftijd? Dan kan het misschien handig zijn als de wandelwagen uitbreidbaar is met een tweede zitje.

Als je een keuze hebt gemaakt, neem dan je tijd om de kinderwagen goed uit te proberen. In onze Dreambaby-winkels hebben we een testparcours met verschillende ondergronden waarop je de kinderwagen kan uittesten. Kijk ook of alles makkelijk open- en dichtgaat en of hij prettig aanvoelt om mee te stappen. Neem ook even de tijd om alle functies van de kinderwagen uit te proberen, zoals bijvoorbeeld het opklappen van het zitje.


TIP
Bij de meeste wandelwagens heb je adapters die je apart kan aankopen, zodat je er ook je draagbare autostoel op kan bevestigen.
Een draagmand zit niet altijd standaard in een kinderwagenset. Deze is echter wel handig als je graag al op stap wilt met je pasgeboren baby’tje. Je kan hem gebruiken tot de leeftijd van 5 à 6 maanden, naargelang hoe groot en beweeglijk je kleintje is.

Je hebt ook tal van accessoires om je wandelwagen uit te breiden volgens de noden van je kindje, bijvoorbeeld een regenhoes, voetzak, meerijdplankje, verkleinkussen, parasol, enz.

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Dreambee, ons eigen merk

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance