Je baby bij 14 weken zwanger
De weken lijken voorbij te vliegen! Je bent inmiddels 14 weken zwanger en je baby is al zo groot als een citroen. Hoewel jij er nog niet veel van zal voelen, wordt je baby steeds actiever. Hij beweegt al vlot met zijn armen en beentjes en kan zelfs al een duim in zijn mond stoppen. Er komt steeds meer vruchtwater in de baarmoeder waardoor hij momenteel nog alle ruimte heeft om vlot te bewegen. Waar je baby in week 13 urine begon aan te maken, slikt hij die nu ook terug in. Dat klinkt misschien niet zo smakelijk, maar zo leert je kindje slikken en dat is belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling. Ook de tong en het gehemelte ontwikkelen zich.
Je baby's gezicht begint steeds meer op dat van een echt mensje te lijken. De oren zijn bijna gevormd en zitten bijna op de juiste plaats. De neusgaten zijn ook al zichtbaar aan het puntje van de neus. Tot vorige week volgden alle baby's ongeveer dezelfde groeicurve, maar vanaf deze week volgt je kindje zijn eigen groeiritme.
WIST JE DAT
De hartslag van een foetus ongeveer dubbel zo snel gaat als die van ons? Gemiddeld tussen de 110 en 160 slagen per minuut. Je kan het hartje van je baby ook thuis horen met een babyhartslagmeter of doppler. Dit compacte apparaatje heeft meestal een scherm waarop je de hartslag kan aflezen en is voorzien van een aansluiting voor headset zodat je het hart van je ongeboren kindje effectief kan horen. Dit zou moeten lukken vanaf ongeveer week 14, omdat het schaambeen dan niet meer in de weg zit. Maak je geen zorgen als je niets hoort, het blijft soms een zoektocht om de hartslag effectief te vinden.
Zo groot als een citroen
GEWICHT
60 gr
LENGTE
8,5 cm
Wat gebeurt er bij jou in week 14 van je zwangerschap?
Week 14 is nog steeds het begin van het tweede trimester. De zwangerschapsklachten nemen normaal verder af en de kans op een miskraam wordt kleiner. Je hebt nu ook een pak meer energie. Tijd om te genieten van je zwangerschap!
WIST JE DAT
De capaciteit van je hart nu ongeveer 20 % groter is? En nee, dat is niet enkel door de liefde voor je kindje. ? Maar wel omdat je hart nu extra bloed moet rondpompen en de zuurstofbehoefte van je baby moet aankunnen. Hierdoor is je hartslag gemiddeld ook hoger dan voor je zwangerschap. Voordeel? Doordat je hart nu meer aankan, voel jij je ook veel energieker.
14 weken zwanger: wat voel je in je buik?
Je baby heeft voorlopig nog veel bewegingsruimte in je buik en maakt daar ook gretig gebruik van. Is dit je tweede zwangerschap, dan kan je misschien al kleine 'plopjes' voelen. Dit gevoel wordt ook vaak omschreven als belletjes of vlinders voelen. Bij een eerste zwangerschap wordt dit nog vaak verward met gerommel in de darmen. Elke week zal dat gevoel sterker worden, tot je dagelijks schopjes of hikken zal beginnen voelen. Het zal echter nog ongeveer tot week 24 duren voor je ook langs de buitenkant iets zal voelen, daarvoor moet je kindje nog wat groter zijn en harder stampen.
Zwangerschapssymptomen
Je bent nu 3 maanden zwanger en de meeste symptomen die je tot nu toe ervaren hebt, gaan langzaam over. Toch kan het nog lastig zijn om te weten of wat je voelt normaal is of niet. Er gebeurt immers heel veel met je lichaam op korte tijd. De eerste weken van je zwangerschap kan je veel last hebben van misselijkheid. Dit is vooral 's ochtends het geval, maar kan ook op andere momenten optreden. Misselijkheid is een normaal verschijnsel. Het wordt veroorzaakt door de veranderingen in je hormoonhuishouding en neemt meestal gedurende de zwangerschap af. Je kan er helaas niet veel aan doen om misselijkheid helemaal te voorkomen, maar er zijn wel wat trucjes die je kan toepassen om het minder erg te maken. Neem bijvoorbeeld regelmatig kleine hapjes gedurende de dag, vermijd sterke geuren of smaken die je misselijk maken, drink voldoende, vermijd koffie en andere dranken met cafeïne en las regelmatig een rustmoment in.
Je kan ook last beginnen krijgen van harde buiken. Dit zijn aanvallen van een spierkramp in de baarmoeder, waardoor deze soms hard aanvoelt. Deze spierkramp is onschuldig en duurt meestal slechts een paar minuten. Harde buiken kunnen ongemakkelijk zijn, dus het kan helpen om te weten hoe je ermee moet omgaan. Rust en een warm bad of warme douche kunnen wonderen doen. Na een rustmoment gaan de harde buiken vanzelf weer over.
Tijdens je zwangerschap heb je doorgaans ook vaker vaginale afscheiding. Normaal is deze wit van kleur, maar je kan ook bruine afscheiding hebben. Dit is niet abnormaal, maar komt doordat er een kleine hoeveelheid bloed mee wordt afgevoerd. Als je er niet gerust in bent of de bruine afscheiding houdt al enkele dagen aan, neem dan contact op met je vroedvrouw of gynaecoloog.
Groeiende buik
Je baarmoeder blijft nu verder uitzetten om plaats te maken zodat je kindje kan groeien. Is dit je eerste zwangerschap, dan is de kans groot dat je daar aan de buitenkant nog niet veel van merkt. Bij een 2de kindje zie je je buikje doorgaans al iets sneller dan bij een 1ste kindje. Hoe snel je buik groeit, hangt af van meerdere factoren, zoals jouw lichaamsbouw, de ligging van je kindje, de ligging van de placenta, etc. Als je niet veel bijkomt, wil dat niet automatisch zeggen dat je kindje niet goed groeit. En ook een dikke buik wil niet per se zeggen dat je een zwaar kindje hebt.
WIST JE DAT
Je uitgerekende bevallingsdatum nog kan wijzigen? Wanneer je uitgerekend bent, kom je te weten tijdens je termijnecho, meestal tussen de 9 en 12 weken zwangerschap. Als je eerste echo al vroeg in je zwangerschap plaatsvindt, kan het dus zijn dat je uitgerekende datum nog een beetje verschuift.
Zwangerschapsstreep
Bij sommige vrouwen verschijnt in de loop van het 2de trimester een zwangerschapsstreep op hun buik, ook wel linea nigra genoemd. Soms kan je de streep al vanaf het 1ste trimester of het begin van de zwangerschap zien, of zie je ze helemaal niet gedurende de zwangerschap. De zwangerschapsstreep is een donkere streep die van de navel tot aan de schaamstreek loopt. Ze is meestal donkerder dan de rest van de huid. Door een verandering in de hormoonhuishouding krijg je een verhoogde pigmentproductie, waardoor sommige plekken op je huid donkerder worden. De linea alba is zo'n plaats. Als deze donkerder wordt, wordt ze de linea negra genoemd. De zwangerschapsstreep is helemaal normaal en komt voor bij ongeveer drie kwart van alle zwangere vrouwen. Meestal verdwijnt de streep na de bevalling geleidelijk vanzelf.
Gezond zwanger sporten
Je bent nu 14 weken zwanger en je lichaam begint langzaamaan te veranderen. Je buik groeit en je voelt je misschien wat sneller moe. Dat is normaal! Maar dat betekent niet dat je niet meer kan sporten. Blijven bewegen is juist goed, zolang je maar rekening houdt met een aantal dingen. Als je voor de zwangerschap al veel sportte, is het verstandig om hetzelfde ritme aan te houden. Let wel op je hartslag en luister naar je lichaam. Als je nog niet zo vaak sportte, kan je het beter rustig aan doen. Begin bijvoorbeeld met een wandeling van 30 minuten per dag. Je kan ook een cursus zwangerschapsyoga volgen. Die is speciaal gericht op zwangere vrouwen, en zo kom je ook in contact met andere mama's (to be)!
Gender reveal
Wat een spannende tijd! Jullie zijn zwanger en weten misschien al of jullie een meisje of jongen verwachten. Tijd om het geslacht te delen met vrienden en familie met een gender reveal party. Er zijn allerlei manieren om het geheim te onthullen. Welke methode kies jij?
Bij Dreambaby delen we graag die speciale momenten! Gebruik #lovedreambaby, tag @dreambaby_be en deel je mooiste herinneringen met ons.