Sommige infectieziekten zoals bijvoorbeeld CMV (cytomegalovirus) kunnen via de placenta worden overgedragen aan je ongeboren kindje. Van RSV is echter nog niet geweten of het ook schadelijk is tijdens de zwangerschap. Daarom wordt aangeraden om toch extra voorzichtig te zijn tijdens je zwangerschap.
Wat is RSV?
RS Virus is een (verkoudheids)virus dat een infectie van de neus en keel veroorzaakt. Het is vergelijkbaar met een gewone verkoudheid, maar vaak kan het ook leiden tot een ontsteking van de kleine luchtwegen. Vandaar dat artsen het vaak bronchiolitis noemen. De infectie kan ook de longen aantasten en dan is in de meeste gevallen een ziekenhuisopname vereist. RSV komt het meest voor tijdens de herfst- en wintermaanden en wordt overgedragen via druppeltjes in lucht tijdens bijvoorbeeld praten, niezen of hoesten en door contact met de handen. RSV is moeilijk te voorkomen omdat het zo hard lijkt op een gewone verkoudheid. Je kan alleen met zekerheid zeggen dat je kindje RSV heeft wanneer hij is getest door een dokter. Bij lichte symptomen gaat de ziekte na 3 à 7 dagen vanzelf over, een ernstige infectie kan zeker 2 weken duren.
Symptomen RS Virus
De symptomen van RSV lijken in eerste instantie op die van een verkoudheid: hoesten, een snotneus en soms is ook lichte koorts mogelijk. Bij kinderen jonger dan 2 jaar, kinderen met een long- of hartkwaal of met een verminderde weerstand kan de infectie ernstiger zijn. Er kan dan een RSV-bronchiolitis of longontsteking ontstaan waarbij je kindje het benauwd krijgt. Je kan dan volgende symptomen herkennen:
- Versnelde, piepende of moeilijke ademhaling
- Hoestbuien of een zware hoest
- Je kindje is onrustig of juist heel suf
Bovenstaande symptomen kunnen heel lastig zijn voor je kindje, daarom zal je ook vaak zien dat eten en/of drinken moeilijker gaat. Raadpleeg steeds een arts als je kindje deze symptomen vertoont.
Als je baby RSV heeft, kan hij niet naar de opvang. Zo vermijd je dat hij andere kindjes besmet en dat jouw kindje nog zieker wordt.
Heb je de indruk dat je baby zieker wordt? Wordt de koorts hoger, lijkt hij minder alert of lukt eten of drinken moeilijker? Raadpleeg dan zeker een arts. Is je baby jonger dan 3 maanden en heeft hij ernstige klachten en hoge koorts, dan bel je meteen de spoeddienst.
Wat te doen als je baby RSV heeft?
RSV is een virus en is daarom niet te behandelen met antibiotica. Wanneer je baby milde klachten heeft, volstaat het om hem te laten uitzieken en zijn neusje goed proper te houden. Blijf daarom het neusje van je baby dagelijks meerdere keren goed spoelen. Na overleg met de dokter kan je eventueel ook starten met aerosol. Een neusreiniger kan ook helpen om de meest vervelende slijmpjes weg te halen. Tijdens het slapen kan een luchtbevochtiger, eventueel met pads, je kindje helpen om makkelijker te ademen. Neem ook regelmatig de koorts om te zien of de infectie niet verergert.
Hoe voorkom je RS virus bij je baby?
Helemaal voorkomen is misschien onmogelijk, maar je kan wel enkele voorzorgen nemen waardoor de kans op besmetting aanzienlijk kleiner wordt:
- Vermijd contact tussen je baby en iedereen die verkouden is.
- Vraag aan bezoek om de handen te wassen voor ze je baby aanraken of vasthouden. Was je handen zelf ook regelmatig, jij komt doorgaans met meer mensen in aanraking dan je kindje.
- Draai je weg van je kindje als je moet hoesten of niezen en gebruik een zakdoek.
- Was en ontsmet het speelgoed regelmatig.