Glas of kunststof?
Beide hebben voor- en nadelen. De keuze hangt ook af van de leeftijd van je baby. Glazen flessen zijn hygiënisch, makkelijk te steriliseren en geschikt voor zuigelingen. Wil je kindje het flesje zelf vasthouden? Dan schakel je beter over naar plastic, dat lichter en onbreekbaar is. Blijf wel alert voor barsten en krassen in kunststof. Die zijn echte broeihaarden voor bacteriën. Is je fles beschadigd? Koop dan meteen een nieuwe.
Antirefluxfles
Heeft je baby last van reflux? Dan bestaat er de ‘gebogen’ fles, met een knik van 30 °. Zo hapt je kleintje minder lucht naar binnen. Niet iedereen is overtuigd van het nut van zo’n fles. Ze is ook iets moeilijker af te wassen. We laten het aan jou over om het uit te proberen. De antirefluxfles wordt meestal gebruikt vanaf de geboorte tot 1 jaar.
Welk formaat en welke vorm?
In het begin zijn de kleinste flesjes (90 – 120 ml) voldoende. Stap daarna over op flessen voor de tweede leeftijd (240 -340 ml). De miniflesjes kan je achteraf nog gebruiken voor water of een vruchtensapje.
Wat de vorm betreft, heeft elk model zijn specifieke kenmerken:
- Rond: de meest klassieke versie, is geschikt voor alle soorten gebruik.
- Driehoekig: een stabiele fles die makkelijk vast te houden en te reinigen is.
- Breed: dankzij de opening giet je melk moeiteloos over en de fles is ook makkelijk te reinigen.
- Ergonomisch: dankzij de speelse vorm grijpt je baby de fles gemakkelijker.
- Gebogen: antireflux
Hoeveel flesjes moet ik kopen?
Het is handig als je 2 of 3 flesjes in huis hebt. Meer is niet nodig. Vervang je flesjes als de kunststof of het glas beschadigd of gebarsten is.
Op elk flesje past een speentje
Bij de juiste fles hoort natuurlijk de juiste speen. Gebruik liefst flesjes en speentjes van hetzelfde merk. Zo ben je zeker dat alles bij elkaar past en optimaal werkt. Kies verder het speentje dat het meest geschikt is voor jouw baby.
- Kort of lang: een te lange speen doet je kindje braken, een te korte speen maakt het hem moeilijk om te zuigen.
- Silicone (wit) of natuurlijk rubber (bruin): spenen in silicone zijn steviger en gaan langer mee. Natuurlijk rubber is soepeler en volgt goed de mondbewegingen van je baby.
- Eén gaatje of meerdere kleine gaatjes: dat hangt af van de manier waarop je baby drinkt, zijn zuigkracht en de dikte van de melk. Speentjes met één gat gebruik je vanaf de geboorte tot één maand. Twee, drie en vier gaatjes (laag, gemiddeld en hoog debiet) worden aangeraden vanaf de derde of vierde maand. Daarna is het de beurt aan spenen met een gleuf (en drie snelheden). Probeer uit waar je baby zich goed bij voelt. Voor refluxkindjes kies je best aangepaste speentjes met kleine opening.
- Kers, dental of zoals mama’s borst: een speen met dentalvorm (schuin met platte kop) is een oplossing voor baby’s die te snel drinken. Het kersmodel is een rechte speen met ronde top. Er bestaan ook spenen die de borst van mama nabootsen, ideaal voor de overstap van borst naar fles.
Hygiënisch, praktisch én op maat van jou en je baby! Ontdek ons assortiment Flessen en Spenen in de webshop.
Vraag van mama Eva (26): “Mijn dochtertje Silke is nu tien maanden. Nog elke dag steriliseer ik haar flesjes en spenen. Maar is dat nog nodig? Of mag ik het steriliseren al eens overslaan?”
Hygiëne is heel belangrijk als je je kindje een flesje geeft. Baby’s zijn namelijk minder bestand tegen infecties. Maar elke dag de flessen en spenen steriliseren hoeft maar tot de leeftijd van zes maanden. Nadien is wekelijks steriliseren voldoende. Maak wel elke dag de flessen en spenen grondig schoon onder warm stromend water. Haal de ring en het speentje van de fles zodat er op geen enkele plaats melkresten achterblijven. Melk vormt namelijk een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Reinig de fles en speen met heet water en afwasmiddel. Spoel uitgebreid na met schoon water.