Water, een basisbehoefte van kleins af
Bij de geboorte bestaat het lichaam van je baby voor 78 % uit water. Dat is in verhouding meer water dan in het lichaam van een volwassene. Daarom is het ook zo belangrijk dat je baby voldoende water opneemt. Want dat water heeft heel wat voordelen:
- het compenseert vochtverlies via de huid, het ademhalings- en spijsverteringsstelsel.
- het is nodig om metabole stoffen af te scheiden via de nierfunctie. Die stoffen zorgen voor de omzetting van voedsel.
- het zorgt ervoor dat je baby kan groeien. De dagelijkse waterinname van een baby moet 10 tot 15 % van het lichaamsgewicht bedragen. Bij een volwassene is dat 2 tot 4 %.
Hoeveel vocht heeft je baby nodig?
Pasgeborenen en zuigelingen verwerken opgenomen vocht erg snel. Daarom zijn ze erg gevoelig voor dehydratie. De hoeveelheid vocht die een baby nodig heeft, is afhankelijk van het lichaamsgewicht en de leeftijd van je baby:
- De eerste week: dagelijks 100-120 ml per kg.
- Tussen 0 en 4 maanden: dagelijks 130-150 ml per kg.
- Tussen 4 en 8 maanden: dagelijks 120-130 ml per kg.
- Tussen 8 en 12 maanden: dagelijks 100-110 ml per kg.
Vanaf 6 maanden is het belangrijk om je kindje op vaste tijdstippen water te laten drinken. Als het warm is, je baby koorts heeft of vocht heeft verloren na overgeven of diarree, moet je zeker extra alert zijn. Je kleintje heeft dan nog meer water nodig dan anders. Baby's die borstvoeding krijgen, hebben geen extra water nodig.
Het juiste water kiezen
Er bestaan heel wat soorten mineraalwater. Sommige soorten hebben een samenstelling die de nieren en darmen van zwangere vrouwen en baby’s belast. Daarom is het belangrijk om het juiste water te kiezen, zowel voor borstvoeding als voor de bereiding van een flesje.
Hoe weet je in de supermarkt welk water te kiezen? Om geschikt te zijn voor je baby moet mineraalwater aan deze voorwaarden voldoen:
- De droogrest is minder dan 500 mg/l. Droogrest geeft de graad van mineralisatie aan. Het verwijst naar de kleine hoeveelheid vaste stoffen die overblijft na verdamping bij 180° C.
- De hoeveelheid nitraten is minder dan 25 mg/l.
- De hoeveelheid nitrieten is minder dan 1 mg/l.
- De hoeveelheid natrium is minder dan 50 mg/l.
- De hoeveelheid fluor is minder dan 1 mg/l.
De mineralen die je baby nodig heeft, zijn al voldoende aanwezig in melkpoeder. Het water dat je eraan toevoegt, moet dus weinig gemineraliseerd en zuiver zijn. Maar ook als je borstvoeding geeft, is je keuze van water heel belangrijk. Want zowel de kwantiteit en kwaliteit van de moedermelk wordt in grote mate bepaald door wat de moeder eet en drinkt.
Met een droogrest van slechts 33 mg/l is Spa Reine een van de minst gemineraliseerde waters in Europa. Dat maakt het erg geschikt voor zowel mama als baby.