meisje
GEWICHT 8,7 kg
GROOTTE 73,8 cm
jongen
GEWICHT 9,4 kg
GROOTTE 75,3 cm
Ontwikkeling van je baby
Je baby is bijna één jaar oud, wat een ongelooflijke evolutie heeft je kleintje al doorgemaakt! Op de leeftijd van 11 maanden ervaart je baby vaak een groeisprong, wat invloed kan hebben op zowel zijn motorische als cognitieve ontwikkeling. Je zult merken dat hij steeds beter speelgoed kan vastgrijpen en wellicht zelfs zijn eerste woordjes, zoals 'mama' of 'dada', begint te zeggen. In deze periode zal je kindje op vlak van mobiliteit enorme stappen zetten. Veel baby’s kunnen rond deze tijd al kruipen, staan en zelfs lopen aan de hand van mama of papa. Nog eventjes geduld en je kleine avonturier is vertrokken voor zijn eerste stapjes alleen!
Daarnaast wordt je baby’s eigen willetje ook steeds duidelijker. Dat betekent dat hij vaker probeert om zijn eigen keuzes te maken, wat soms tot frustratie kan leiden als dingen niet gaan zoals hij het wil. Bijgevolg durft hij weleens luid te schreeuwen om zijn frustratie te uiten. Het is belangrijk om geduldig te blijven en je baby te ondersteunen bij deze nieuwe ontdekkingen.
Slaapritme van je baby
PER DAG
14 tot 15 uur
2 dutjes
Het slaapritme van een 11 maanden oude baby kan variëren, maar de meeste baby's slapen nog steeds circa 14 tot 15 uur per dag, inclusief twee dutjes overdag. Het kan echter voorkomen dat je baby ineens veel huilt of schreeuwt tijdens het slapengaan. Dat kan te maken hebben met de hierboven genoemde groeisprong of met de ontwikkeling van hun cognitieve vaardigheden, zoals het bewustzijn van scheiding van zijn ouders.
Zorg ervoor dat je een consistent slaapritueel hebt om je baby te kalmeren en hem gerust te stellen voor het slapengaan. Een warm bad, een verhaaltje of een rustig slaapliedje kunnen hierbij helpen.
Voedingsschema van je baby
BORST- OF POEDERMELK
300 tot 400 ml per dag
VASTE HAPJES
3 keer per dag een vaste maaltijd (boterham, fruit, warme maaltijd) en tussendoor een gezonde snack
Een gezond voedingsschema is cruciaal voor de groei en ontwikkeling van je baby. Op de leeftijd van 11 maanden kan je baby een breed scala aan vaste voedingsmiddelen eten, inclusief groenten en fruit. Het is belangrijk om een gevarieerd voedingsschema aan te houden om ervoor te zorgen dat je baby alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Tussendoor kan je hem een gezonde snack geven, zoals een rijstwafeltje of soepstengel. Hij krijgt ook nog steeds twee keer per dag borstvoeding of een flesje poedermelk (150 tot 200 ml per keer).
Vermijd honing tot de leeftijd van 1 jaar en noten tot de leeftijd van 4 jaar, want dat kan nog steeds risico’s met zich meebrengen op deze leeftijd. Honing kan botulisme veroorzaken bij baby's en bij noten is het risico op verstikking groot.
Vitamine D blijft een essentiële voedingsstof, vooral in de wintermaanden. Zorg ervoor dat je baby extra vitamine D binnenkrijgt via voeding of supplementen (bijvoorbeeld druppeltjes in zijn melk) zoals aanbevolen door je arts.
Welzijn van je baby
Het welzijn van je baby omvat meer dan alleen zijn fysieke gezondheid. Het gaat ook om zijn emotionele en mentale toestand. Baby's op deze leeftijd kunnen soms tekenen van verveling vertonen, vooral als ze niet voldoende gestimuleerd worden. Zorg ervoor dat je een verscheidenheid aan speelgoed aanbiedt dat past bij je baby’s ontwikkelingsniveau om zijn nieuwsgierigheid te prikkelen en hem bezig te houden.
Let op signalen zoals vaker huilen of schreeuwen, wat kan wijzen op frustratie of ongenoegen. Het kan een uiting zijn van hun groeiende eigen willetje en het verlangen om meer onafhankelijkheid te tonen. Probeer kalm te blijven en bied troost en begeleiding waar nodig.
Je baby is bijna klaar om zijn eerste kaarsje uit te blazen. Wat een ongelooflijk parcours op het gebied van ontwikkeling heeft je kleintje al afgelegd. Niet alleen voor je kindje, maar ook voor jou is het een hele rollercoaster geweest. Wees trots op de weg die jullie samen hebben afgelegd en geniet van iedere nieuwe levensfase van je kapoen!
> Ga voor open-ended play met je baby
> Buiten spelen met je baby