Een kwestie van instinct
Je wist het altijd al: jouw kindje zou Arthur of Lily heten! Een voornaam kan om zoveel redenen je hart veroveren: hij klinkt goed, is kort, herinnert je aan iemand die je lief is, of hij past gewoon perfect bij je baby’s familienaam. Maar daarom is je partner het natuurlijk nog niet met je eens. Hier een paar praktische tips!
Klinkers, medeklinkers en lettergrepen
Sommige klinken zachter, vrouwelijker of net mannelijker dan andere … Doe daarom de test!
- Een naam met de klinkers A, E of I in de tweede of laatste lettergreep zijn vaak vrouwelijker: Emma, Clara, Lily, Celine …
- De O is dan weer een mannelijke letter: Matteo, Anthony, Otto.
- Een voornaam moet je zeker makkelijk kunnen uitspreken, ook in combinatie met je baby’s familienaam.
- Kies je een voornaam uit een andere taal, denk dan na over hoe die naam hier uitgesproken wordt. Zijn Rachel, Luís of Hope even mooi als je ze “op z’n Vlaams” uitspreekt?
- Snoezige babynamen zullen perfect bij je pasgeboren ukje passen. Maar zal je kind je even dankbaar zijn als stoere puber of solliciterende twintiger?
- Kim, Kylian en Robin weten waarover we het hebben: voornamen die voor jongens én meisjes gebruikt worden, zorgen voor verwarring.
- Korte voornamen zijn populair. Ze hebben dan ook 3 grote troeven: makkelijk te onthouden, in 1-2-3 juist te schrijven en vlot uit te spreken!
- Langere voornamen lijken soms klassiek of zelfs oubollig. Hou er rekening mee dat je baby’s omgeving, ook jij misschien, een koosnaampje kan gebruiken. Suzanne wordt al gauw Suzie. En vind je dat even mooi? Probeer je te beperken tot een paar lettergrepen.
- Heb je 2 namen en wil je niet kiezen? Voeg ze dan samen! Kies je voor 2 langere voornamen, dan zit de kans erin dat in de praktijk maar eentje gebruikt wordt. Marie-Hélène wordt dan misschien gewoon Marie of Hélène.
Niet te vergeten!
Kort, lang of dubbel
Juist geschreven?
Om bij een korte naam origineel uit de hoek te komen, kan je z’n spelling personaliseren. Mattis kan je ook schrijven als Maphis, Matphis of zelfs Mattiz. Maak het niet té ingewikkeld en vermijd dat je kind altijd z’n naam moet spellen of verbeteren.
Bedenk zelf een voornaam
Vind je je gading niet in de voornaam-bijbels? Wees creatief en creëer zelf een voornaam. Zoveel celebrity’s deden je het al voor: Blue Ivy, Lily-Rose, Suri, North … Met dubbele voornamen kan je helemaal doen wat je wil. Maar vergeet niet dat je kind z’n voornaam voor altijd heeft.
Raak je het niet eens?
Zijn jij en je partner het niet eens en kan je geen voornaam kiezen? Maak dan elk een lijstje met voornamen die je bevallen, en een “zwarte lijst” met voornamen die je echt niet wil. Vergelijk jullie lijstjes om een compromis-naam te vinden. Je kan desnoods ook jullie opties testen bij je omgeving … Maar laat je niet te veel beïnvloeden! Want het moet jullie keuze blijven.
Voornaam-bijbels
Inspiratie vind je overal. Op internet zijn heuse voornamen-websites te vinden, en voornamenboeken bieden je bladzijden vol inspiratie. Neem hier eens een kijkje: