Vanaf wanneer in bad?
- Pas vanaf 1 à 2 dagen na de geboorte: voor die tijd zit de witte beschermlaag nog op de huid van je baby en dan geef je beter nog geen badje. Prematuurtjes hou je zelfs liefst nog wat langer droog tot ze goed stabiel zijn.
- Je hoeft niet te wachten tot de navelstreng is afgevallen voor je je baby in bad stopt. Zorg er wel voor dat je de navelstreng altijd goed droog dept.
En hoe vaak?
- Twee tot drie keer per week voor pasgeborenen: hou tussendoor vooral het luiergebied, de handen en het gezicht goed schoon.
- Als je baby begint te kruipen en vaste voeding krijgt, mag een dagelijks bad.
- Peuters mogen vrijwel elke avond in bad. En niet alleen om schoon te zijn, maar ook om voor bedtijd rustig te worden.
Zeep of geen zeep?
- Als je baby nog erg klein is, hoef je geen zeep te gebruiken, water is voldoende. Hoogstens zeep gebruiken voor de haartjes en de billetjes.
- Bij een baby vanaf vier maanden mag je milde babyzeep gebruiken.
Ogen en oren verzorgen
Je kan de ogen van je kindje reinigen met een kompres dat bevochtigd is met een zoutoplossing (fysiologisch serum). Reinig van de zijkant van het oog naar de neus toe en gebruik een nieuw kompres voor elk oog. Veel vochtafscheiding wijst dikwijls op een verstopt traankanaal. Masseer lichtjes aan de binnenkant van het oogje. Dat opent het traankanaal en verwijdert het vuil.
Gebruik om de oren te reinigen geen wattenstaafje, maar een proper en vochtig doekje van katoen. Reinig de oorschelp, maar niet de gehoorgang. Oorsmeer heeft een zuiverende functie en verwijdert vuil uit de gehoorgangen. Het beschermt ook het trommelvlies.
Wat met tandverzorging?
Nog voor het eerste tandje doorbreekt, kan je beginnen met tandverzorging. Dat kan met een vingertandenborstel: makkelijk te gebruiken en minder angstaanjagend voor je baby!