Een druk leven
Vanaf zijn geboorte moet je baby zich voortdurend inspannen. Zijn hoofdje recht houden, voor de eerste keer lachen, zijn naam herkennen of nieuwe gezichten ontdekken. En hoe ouder hij wordt, hoe meer werk! Maar zijn ouders zijn in de wolken met elke nieuwe stap. En daarom proberen ze vaak de ontwikkeling hun kleintje zo veel mogelijk te stimuleren … En we gaan soms te ver. Want zelf merken we de meeste prikkels die het kind al moet verwerken, niet meer op.
De gevolgen van een teveel aan prikkels
Meer en meer pasgeborenen lijken extra gevoelig te zijn voor prikkels. Dat is een gevolg van de drukke levensstijl van de ouders. Maar in tegenstelling tot volwassenen, hebben baby’s nog geen filter. Je baby vangt alle prikkels op. En om hem gerust te stellen, praat je tegen hem, geef je hem een rammelaar, haal je hem uit zijn bedje… geef je hem met andere woorden nog meer prikkels. Zo raakt hij uitgeput en huilt hij nog meer omdat hij gewoon overweldigd is.
Na verloop van tijd kan een teveel aan prikkels deze gevolgen hebben:
- Slaapstoornissen
- Stress
- Faalangst
- Je baby kan veeleisend en onverdraaglijk worden. Hij eist meer en meer, zonder waardering te hebben voor de kleine dingen in het leven.
De juiste hoeveelheid prikkels
Het spreekt voor zich dat je je kind moet stimuleren zodat hij zich ontwikkelt en groeit. Maar je moet ook zijn behoeftes en capaciteiten respecteren, volgens zijn leeftijd. Tot 2 jaar oud bijvoorbeeld wil je baby zich vooral veilig voelen, en wil hij de wereld naar believen verkennen.
Je baby al spelend stimuleren, zonder hem te overweldigen? Kies het juiste speelgoed voor elke leeftijd in onze webshop.
Rust, veiligheid en routine
Zelfs al is het leven van zijn ouders nog zo druk, een baby – en zeker een pasgeborene – heeft nood aan momenten van rust.
- Zet radio en televisie uit en creëer een rustige omgeving voor je kleintje. Zo kan hij op zijn gemak de wereld rond hem ontdekken.
- Geef hem niet te veel speelgoed. Een paar stuks volstaan, en je kan van tijd tot tijd afwisselen.
- Als je zelf rustig bent, dan zal je baby zich ook meer op zijn gemak voelen. Kalmeer je kleintje door hem in je armen te houden, dicht tegen je aan.
- Probeer een vaste slaaproutine te introduceren nog voor hij 6 maand oud is. Wacht bijvoorbeeld niet tot hij in slaap valt in de zetel voor je hem naar bed brengt. Vanaf de eerste tekenen van vermoeidheid start je een ritueel voor het slapengaan dat enkele minuten duurt (knuffels, een liedje…).
- Blijft je kindje ontroostbaar? Misschien moet hij gewoon even al zijn emoties de vrije loop laten. Door te huilen laat hij heel wat spanning los. Stel hem gerust met je aanwezigheid, zonder te proberen hem af te leiden. Wees geduldig!
Huilerige nachten
Het is normaal dat je baby soms wakker wordt ‘s nachts. Een baby wordt na een cyclus van gemiddeld 50 minuten wakker, kreunt eventueel een beetje en valt dan meestal weer in slaap. Als je hem op zo’n moment uit zijn bed haalt, is de kans groot dat hij overstuur raakt en begint te huilen. En dan is het hek natuurlijk van de dam.
Daarom is het belangrijk dat je baby rustig blijft en zich veilig voelt in zijn wieg of bedje. Een paar kleine dingen kunnen daarbij helpen, zoals een inbakerslaapzakje of een gewoon slaapzakje (vanaf 6 maanden).
In samenwerking met:
Alle Puckababy® ontwerpen bieden extra geborgenheid.
Baby’s herkennen die vertrouwde warmte en geborgenheid. Dit stelt ze gerust en maakt dat ze gemakkelijk en goed slapen.