Do’s
- Zie erop toe dat je je baby steeds in de ergonomische M-houding draagt. Vind meer informatie over dit onderwerp terug in ons artikel “ergonomisch dragen”.
- Kleed je baby volgens het weer. Als het warm is, vergeet dan zeker niet dat een draagdoek of draagzak een extra laag vormt voor je baby. Daarbovenop zal jouw lichaamswarmte je kind ook verwarmen. Vergeet bij uitstapjes tijdens de winter zeker geen muts en handschoenen. In de zomer zijn een hoedje en zonnecrème essentieel.
- Verzeker je ervan dat je baby altijd vrij kan ademen. In een draagzak of draagdoek mogen de mond en neus van je baby nooit bedekt zijn door de stof.
- Draag je baby zo vaak als je wil! Dragen is niet enkel bestemd voor wandelingen of andere verplaatsingen. Je mag je baby ook dragen om hem te kalmeren en gerust te stellen terwijl jij je dagelijkse taken uitvoert.
- Luister naar je baby. Zo kan je controleren of hij comfortabel zit in zijn draagdoek, of hij vrij kan ademen en of hij het niet te warm of te koud heeft.
Don’ts
- Een stuk stof nemen en gebruiken als draagdoek. Zelfgemaakte draagdoeken zijn ten zeerste af te raden. In tegenstelling tot geteste draagdoeken, heb je bij zelfgemaakte draagdoeken geen garantie dat ze getest zijn op giftige stoffen, bovendien ben je ook niet zeker dat deze draagdoeken even stevig zijn als geteste draagdoeken.
- Je baby dragen wanneer hij ziek is of koorts heeft. Dragen is immers niet ideaal voor de warmteregeling van een kind dat koorts heeft of voor kinderen die een infectie op de luchtwegen hebben. Als je twijfelt, vraag je kinderarts dan om advies.
- Je baby dragen zonder medisch advies wanneer hij een bepaalde aandoening heeft zoals dysplasie, klompvoet…
- Met de auto of fiets rijden terwijl je je baby draagt. Om je kleintje mee te nemen, dien je een autostoel of fietsstoeltje te installeren zodat het voldoet aan de veiligheidsnormen.
- Je baby dragen terwijl je fysieke of gevaarlijke activiteiten doet zoals koken, sporten, tuinieren met scherp gereedschap…