Black Deals! Tot 25 % korting op kinderwagens, borstkolven en nog veel meer!

20 weken zwanger, de spannende 20-wekenecho

Een kindje krijgen is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 20? Dit kan je verwachten.
20 weken zwanger, de spannende 20-wekenecho 2024-03-04 14:29:45.363273

Je baby bij 20 weken zwanger

Je baby zit nu ongeveer op de helft van de lengte die hij zal hebben bij zijn geboorte en zijn gewicht moet nog ongeveer vertienvoudigen! Op de vorige echo’s werd je kindje nog gemeten van stuit tot kruin. Vanaf de 20-wekenecho zal de gynaecoloog ook het bot van het bovenbeen meten. Daarnaast wordt natuurlijk ook de buik – en hoofdomtrek nog gemeten. Het maagdarmstelsel van je baby ontwikkelt intussen ook verder. Je kindje slikt vruchtwater in en plast een deel afvalstoffen nadien terug uit. Van de andere afvalstoffen zoals dode cellen, lanugo (het laagje dat je baby bedekt) en darmsappen wordt meconium gemaakt, de eerste ontlasting van je kindje.

Zo groot als een artisjok

GEWICHT
320 gr

LENGTE
25 cm

Wat gebeurt er bij jou in week 20 van je zwangerschap

Alweer een mijlpaal! Jullie zijn nu 5 maanden ver en halverwege de zwangerschap. Dat wil ook zeggen dat het laatste trimester stilaan in zicht komt. Tijd dus om nog eens extra te genieten.

Rond 20 weken wordt er ook een structurele echo gemaakt: de 20-wekenecho. De gynaecoloog kijkt na of je baby goed groeit, of er voldoende vruchtwater is en of de placenta er goed uitziet. Je baby wordt ook nog eens gecontroleerd op zichtbare afwijkingen die vanaf nu te zien kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld een open rug, afwijkingen aan de organen, waterhoofd, enz.



20 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Heb jij de vlinders in je onderbuik al gevoeld? Grote kans dat die kleine plopjes de eerst voelbare bewegingen van je baby zijn! Ondanks dat je kleintje wild tekeer kan gaan daarbinnen voel jij nog maar lichte bubbels. Dat komt omdat hij momenteel nog redelijk veel ruimte heeft en het vruchtwater nog veel van de bewegingen opvangt. Ook als je placenta vooraan ligt zal je de bewegingen van je kindje minder snel en minder intens voelen.

Zwangerschapssymptomen

De meeste mama’s zeggen dat je in het tweede trimester het meeste van je zwangerschap kan genieten. De kwaaltjes vallen op zich nog wel mee en fysiek ben je nog niet al te beperkt.

WIST JE DAT
je kleintje op 20 weken al kan zorgen voor harde buiken?


Harde buiken

Harde buiken op 20 weken zwangerschap zijn niet ongewoon. Het is wel zo dat, hoe verder je bent in je zwangerschap, hoe meer ze kunnen voorkomen. Vooral in het 3de trimester komen harde buiken frequenter voor. Een harde buik wordt veroorzaakt door het samentrekken van je baarmoeder, zoals ze zich als het ware klaarmaakt voor de bevalling. Die samentrekkingen kunnen diverse oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld je baby die schopt of beweegt, stress, een volle blaas, enz. Harde buiken gaan sneller over als je rust neemt en blijven zelden langer dan 1 minuut aanhouden. Ze kunnen oncomfortabel aanvoelen, maar horen geen pijn te doen. Als ze wel pijn doen, of ze blijven lang aanhouden en gaan niet over door te rusten, contacteer dan zeker je verloskundige.

Krampen in de kuiten

Vanaf het 2de trimester krijgen veel zwangere vrouwen last van kuitkrampen. Ze komen meestal ’s nachts voor, waardoor ze je nachtrust kunnen verstoren. Ze zijn vaak ook heel pijnlijk, soms zo erg dat je er de volgende dag spierpijn van hebt. Een eenduidige oorzaak voor de krampen is er niet. Er wordt vanuit gegaan dat het een combinatie is van factoren.
Ze zouden te wijten kunnen zijn aan vermoeidheid in de benen die tijdens je zwangerschap meer gewicht moeten dragen dan ze gewoon zijn. Daarnaast kan het ook zijn dat je een tekort hebt aan zouten en mineralen of aan vocht. Kuitkrampen kunnen ook te maken hebben met een verstoorde doorbloeding, dit door je groeiende baarmoeder die druk zet op de bloedvaten in je benen. Door op je linkerzij te gaan liggen of je benen omhoog te leggen kan je de bloedcirculatie bevorderen. Ook genoeg water drinken en beweging zouden kunnen helpen om kuitkrampen tegen te gaan.

Zorg voor jezelf

Je zwangerschap hoort een mooie tijd te zijn, maar we weten dat niet elke dag even vlot verloopt. Vergeet daarom zeker niet om voor jezelf te zorgen! Neem voldoende rust en plan zeker af en toe een momentje voor jezelf in, bijvoorbeeld door een ontspannend bad. Verzorg je zwangere buik regelmatig met een olie om de huid soepel en gehydrateerd te houden. Blijf zeker ook bewegen, bijvoorbeeld door niet te belastende sporten zoals wandelen, zwemmen of zwangerschapsyoga. Dat is niet alleen gezond, maar je kan ook even tot rust komen. Plan ook nog enkele leuke uitstapjes met je partner. Ideaal om nog eens met jullie tweetjes te genieten voor jullie kleintje er is!

TIP
Dankzij de verschillende workshops bij Colruyt Group Academy kan je je nog beter voorbereiden op de komst van je baby: zwangerschapsyoga, draagtechnieken, in topvorm blijven, ... . We bieden zowel online als fysieke workshops aan, hopelijk tot snel!

 

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Dreambee, ons eigen merk

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance