Black Deals! Tot 25 % korting op kinderwagens, borstkolven en nog veel meer!

16 weken zwanger, omgaan met bandenpijn

Een kindje krijgen is een van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 16? Dit kan je verwachten.
16 weken zwanger, omgaan met bandenpijn 2024-03-04 14:17:40.934522

Je baby bij 16 weken zwanger

Week 16: je baby is nu zo groot als een avocado! Ook al zijn de ogen van je kindje nog gesloten, vanaf nu merkt hij het verschil tussen licht en donker.

In week 15 begon hij donshaartjes of lanugo te krijgen op zijn hoofdje, nu zitten ze over zijn hele lichaam. Binnenkort worden de haartjes ook vermengd met een witte, vette substantie, de vernix caseosa. Die zal je baby beschermen tegen schadelijke stoffen die in het vruchtwater kunnen zitten. Je kindje heeft nu ook minuscule nagels op zijn vingertjes en teentjes en zijn eigen unieke vingerafdruk is in volle ontwikkeling.

Vanaf deze week ontwikkelt je kindje ook de zuigreflex die hij uitvoerig oefent op zijn duim. Die zuigreflex heeft hij na de geboorte meteen nodig om te kunnen drinken.

Jongen of meisje?

Misschien duurt het nog even voor jullie de resultaten van de NIP-test ontvangen en bijgevolg moeten jullie ook nog even in volle spanning wachten op het geslacht van jullie baby. Het moment om zelf een gokje te wagen aan de hand van fabeltjes! Er doen namelijk nogal wat fabeltjes de ronde over het geslacht van je baby. Ook al hecht je er misschien beter geen geloof aan, toch blijven ze leuk om te lezen.

Symptomen dat jullie een zoon verwachten:

  • Zin in hartige en zoute snacks
  • Je draagt je buik laag
  • Je buik groeit vooral naar voor
  • Je zit vol energie en voelt je elke dag fitter
  • Je nagels groeien veel sneller en zijn sterker dan ervoor

Symptomen dat jullie een dochter verwachten:

  • Zin in zoetigheden
  • Je draagt je buik hoog
  • Je hebt een ronde buik
  • Je haar wordt dunner en slapper
  • Je hebt last van een flink ochtendhumeur

Zo groot als een avocado

GEWICHT
120 gr

LENGTE
15 cm

Wat gebeurt er bij jou in week 16 van je zwangerschap

Je bent inmiddels al 16 weken ver, klaar om de 5de maand van je zwangerschap in te gaan. Je buik groeit langzaam maar zeker door. Symptomen zoals buikkrampen, bandenpijn of maagpijn zijn je wellicht niet meer onbekend. Misschien merk je ook wel een gloed op je huid of worden je bh’s te klein. Kortom, je voelt nu vast wel dat je zwanger bent!


16 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Je buik voelt nu soms hard aan en soms heb je last van je baarmoeder. Ook al doet je kleintje daarbinnen zijn uiterste best door wild te bewegen, merk je dit niet altijd. Het kan voelen als een knikje, geborrel of vlinder in je onderbuik of als iets dat tegen je aandrukt. Als je voor het eerst mama wordt herken je deze bewegingen meestal niet voor 18 à 20 weken zwangerschap. Dit is niet ongewoon, want je baby is nog vrij klein in vergelijking met de hoeveelheid vruchtwater en grootte van de baarmoeder. Hij mag dus flink schoppen, de meeste bewegingen worden gedempt door het vruchtwater. Als je al een kindje hebt gekregen, kan het zijn dat je de bewegingen wel al eerder herkent. Het is ook normaal dat je je kindje niet vanaf de eerste beweging elke dag voelt. Je moet de bewegingen goed leren herkennen en eens je ze herkent zal je ze vanzelf heel regelmatig beginnen voelen.

Zwangerschapssymptomen

Eén ding is vrijwel zeker, de kans dat je tijdens je volledige zwangerschap nooit last hebt van kwaaltjes is zo goed als onbestaande. We wensen je het natuurlijk wel van harte toe!
De zwangerschapskwaaltjes wisselen elkaar soms af, maar ze kunnen ook samen voorkomen.

Veel vrouwen krijgen vroeg of laat in de zwangerschap wel eens last van bandenpijn. Bij bandenpijn oefent de groeiende baarmoeder druk uit op de banden die haar ondersteunen. Dit kan erg pijnlijk zijn. Het komt vooral voor in de laatste drie maanden, maar sommige vrouwen krijgen er al eerder last van. Bandenpijn is niet gevaarlijk voor jou of je baby, maar het kan wel vervelend zijn. Je kan de kans op bandenpijn verminderen door ervoor te zorgen dat je voldoende blijft bewegen en door rustig aan te doen als je last krijgt van pijn. Een warm bad of een warmtekruik kan de pijn ook verminderen. Een buikband kan eveneens verlichting brengen. Bandenpijn is normaal gezien niet ernstig en gaat vanzelf weer over na de bevalling.

Buikpijn of buikkrampen tijdens week 16 van de zwangerschap kunnen veroorzaakt worden door Braxton-Hicks weeën of harde buiken. Dit zijn oefenweeën die het lichaam helpen zich voor te bereiden op de bevalling. Je voelt ze vooral in de onderbuik en deze kunnen uitstralen naar de rug, met lichte rugpijn als gevolg. Ze zijn meestal niet frequent en onregelmatig, maar kunnen soms sterk en ongemakkelijk zijn. Wanneer de pijn te erg is kan het hierbij ook helpen om te gaan liggen met een warmtekussen op je buik. Buikpijn tijdens de zwangerschap is niet abnormaal, maar als je onzeker bent, neem dan zeker contact op met je verloskundige.

Zeurende buikpijn kan ook worden veroorzaakt door obstipatie of verstopping. Dit wordt veroorzaakt door de toegenomen hormonen in het lichaam en de druk van de groeiende baarmoeder op de darmen. Dit kan harde ontlasting veroorzaken die moeilijk door te komen is, evenals een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikkrampen.

Waar sommige vrouwen enerzijds last hebben van obstipatie, kunnen andere dan weer last hebben van diarree. Dit is niet meteen iets om je zorgen over te maken, door alle hormonale veranderingen raken je darmen soms in de war. Het kan ook zijn dat je gewoon iets verkeerd gegeten hebt natuurlijk. Wanneer je als zwangere vrouw last hebt van diarree, eet je best meerdere kleine maaltijden per dag. Veel drinken is ook belangrijk om uitdroging te voorkomen. Blijft de diarree aanhouden of ben je er niet gerust in, contacteer dan zeker je gynaecoloog of huisarts.

Groeiende buik

In week 16 van je zwangerschap begint je buik wat dikker te worden, vooral rondom de navel. Bij iedere zwangere vrouw is het groeien van de buik anders. Sommige vrouwen merken weinig verschil, terwijl je er bij anderen niet meer naast kan kijken. Er is een grote kans dat je al wat extra kilo's hebt aangelegd, maar als dit je eerste zwangerschap is kan het evengoed zijn dat je buikje nu nog maar net zichtbaar is.

Gewoonlijk begint je buik ook meer te groeien naarmate je verder in je zwangerschap komt. In het 1ste trimester merk je hier doorgaans weinig van, maar in het 2de en zeker in het 3de trimester groeit je buik volop. Er zijn ook weken waarin je buik sneller groeit dan in andere weken. Deze groei wordt 'groeispurten' genoemd. Je buik voelt doorgaans meer gespannen aan tijdens deze groeispurten. In deze periodes groeit je kindje ineens heel hard en je buik bijgevolg dus ook.
Bij elke controle zal je verloskundige of gynaecoloog je wegen of wordt je buik gemeten. Je gewicht en groeiende buik zijn belangrijke indicatoren voor je eigen gezondheid en het welzijn van de baby, maar ze zeggen zeker ook niet alles! Daarom dat er bij een controle ook meestal een echo en onderzoek van je buik wordt uitgevoerd.

Naast je buik kunnen ook je borsten een groeispurt krijgen in het tweede trimester. Gedurende de zwangerschap bereiden je borsten er zich op voor om je kindje na de geboorte borstvoeding te kunnen geven. Daardoor veranderen je borsten. Bovendien groeien ze niet alleen, maar zijn ze ook gevoeliger. Enkele goede zwangerschapsbh’s aanschaffen is dus zeker geen overbodige luxe. Ze bieden veel meer ondersteuning voor je borsten dan een gewone bh. Doorgaans worden ze ook in een zachtere stof gemaakt, wat ook prettiger aanvoelt.

Geboortelijst

Wanneer je een kindje verwacht, komt er veel op je af. Zo moet je nadenken over de naam, het ontwerp van de babykamer en ga zo maar door. Eén van de dingen waar je ook best op tijd mee aan de slag gaat is het samenstellen van je babyuitzet. Niets is handiger daarvoor dan een geboortelijst.

Een geboortelijst is een lijst waarop je alle artikelen verzamelt die je nodig hebt voor de komst van je kindje. Je kan er jouw favoriete artikelen opzetten, delen met familie en vrienden, waarna je ze als geschenk kan krijgen of zelf kan aankopen. Een geboortelijst werkt ook een beetje als een checklist, het helpt je namelijk om te onthouden welke artikelen je zeker niet mag vergeten en het geeft je een duidelijk overzicht van je babyuitzet.

Start je geboortelijst makkelijk online of maak een afspraak in je dichtstbijzijnde Dreambaby-winkel.

De voordelen van je geboortelijst bij Dreambaby:

  • Een geschenkkaart t.w.v. 10 % van je volledige geboortelijst!
  • Persoonlijk advies op elk moment.
  • Beheer je lijst makkelijk online: voeg zelf artikelen toe, duid aan welke spullen je eerst nodig hebt, deel duurdere artikelen op in schijven of hou bepaalde artikelen die het geslacht van je kindje verraden (voorlopig) geheim.
  • Ruime keuze aan babyartikelen.
  • Geen aankoopverplichting (behalve voor babykleertjes of spullen die we speciaal reserveerden voor jou).

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Dreambee, ons eigen merk

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance