Black Deals! Tot 25 % korting op kinderwagens, borstkolven en nog veel meer!

15 weken zwanger, de eerste harde buiken

Een kindje krijgen is een van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 15? Dit kan je verwachten.
15 weken zwanger, de eerste harde buiken 2024-03-04 14:16:08.650711

Je baby bij 15 weken zwanger

15 weken alweer! Je baby is ongeveer zo groot als een appel. Zijn ogen zitten nu aan de voorkant van zijn gezichtje en zijn oren zijn verschoven naar de zijkanten van zijn voorhoofd. Op de hoofdhuid vormen zich kleine donshaartjes, ook lanugo genoemd, die hem moeten beschermen tegen koude. Geleidelijk aan zal heel het lichaam van je kindje bedekt zijn met deze donshaartjes. Zijn stembanden worden intussen ook gevormd, die zal je meteen kunnen horen wanneer je kindje straks geboren wordt.

Zo groot als een appel

GEWICHT
90 gr

LENGTE
11 cm

Wat gebeurt er bij jou in week 15 van je zwangerschap

Je bent inmiddels al 15 weken ver! Je lichaam maakt nu veel veranderingen door en dat begin je meer en meer te merken. Is je misselijkheid eindelijk onder controle, dan steekt misschien bandenpijn of rugpijn de kop op. Ook je buikje groeit hard door en misschien krijg je wel last van migraine. 1 ding is zeker; je lichaam doet er alles aan om je baby zo goed mogelijk te laten groeien.


15 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Je bent 15 weken zwanger en voelt je buikje steeds dikker worden. Sommige vrouwen voelen hun baby al bewegen in deze periode, terwijl anderen dit nog niet ervaren. Veel daarbij hangt af of het je 1ste of 2de zwangerschap is. Ben je al eens zwanger geweest, dan is de kans groter dat je je kindje al voelt bewegen in je buik. Dit is eerder een subtiel gevoel, ook al kan je baby al hard tekeergaan. Je kan het vergelijken met een vlinder die in je buik rondfladdert. Ben je nog niet eerder zwanger geweest, dan kan je de bewegingen nog verwarren met plopjes in je darmen.

Zwangerschapssymptomen

Hoe verder je bent in je zwangerschap, hoe groter de kans is dat je meer last krijgt van  zwangerschapskwaaltjes. Van sommige kwaaltjes blijf je gedurende je volledige zwangerschap last hebben, maar sommige kunnen ook geleidelijk aan verminderen of zelfs verdwijnen. Het is ook niet ongewoon dat er af en toe nieuwe symptomen opduiken. Zo kan je in week 15 rug- of bandenpijn ervaren, net als je eerste harde buiken, al dan niet gepaard met buikpijn. Soms steekt ook migraine de kop op.

Door de groei van je kindje en het toenemende gewicht dat je moet dragen, kan je in week 15 van je zwangerschap last krijgen van rug- en bandenpijn. Bandenpijn vroeg in de zwangerschap is vergelijkbaar met menstruatiepijn. De pijn ontstaat door een toenemende druk op de banden die de baarmoeder op haar plaats houden in het bekken.

Ook rugpijn kan heel vervelend zijn. Het kan zijn dat je hierdoor ’s nachts wakker wordt. Probeer een goede houding aan te nemen tijdens het slapen, bijvoorbeeld door een zwangerschapskussen tussen je knieën te leggen. Als je veel last hebt van rugpijn kan je overwegen om een steunende buikband te dragen. Zo’n band ondersteunt de rug en de buik, waardoor het risico op spierspanning in de rug verminderd wordt.

In week 15 van je zwangerschap kan je ook last krijgen van harde buiken. Harde buiken of oefenweeën zijn normaal en komen vaak voor vanaf de tweede helft van de zwangerschap. Ze ontstaan door de samentrekking van de baarmoederwand. Dit is een normale reactie van het lichaam op o.a. de groeiende baarmoeder, stress, je schoppende baby, inspanning, etc. Harde buiken voelen vaak als krampen in de onderbuik, die soms pijnlijk kunnen zijn. Als je vaak last hebt van harde buiken of ze houden lang aan, dan doe je het best wat rustiger aan.

Steekt de migraine de kop op? Ook dat is niet ongebruikelijk vanaf het 2de trimester. De hoofdpijn wordt veroorzaakt door de veranderingen in je hormoonhuishouding. Het kan helpen om een paar rustige dagen in te lassen. Probeer je vooral niet te druk te maken. Een warme douche of een warm bad kunnen wonderen doen om je te helpen ontspannen. Blijf je last hebben, dan neem je best contact op met je verloskundige, die kan je eventueel gepaste medicatie voorschrijven.

Groeiende buik

In week 15 van je zwangerschap begint je buik langzaam te groeien. Vanaf nu wordt hij steeds zichtbaarder en voel je hem ook steeds meer. Vanaf wanneer je zwangere buik duidelijk zichtbaar is, hangt af van verschillende factoren. Zoals hoeveel kilo je aankomt tijdens je zwangerschap, hoe je lichaam gebouwd is, maar ook of dit je eerste of tweede kindje is. Bij een eerste zwangerschap groeit je buik doorgaans iets minder snel dan bijvoorbeeld bij een tweede of derde zwangerschap.

Als je buik aan het groeien is, is het belangrijk om goed voor je huid te zorgen. Gebruik daarom een hydraterende bodylotion of -olie en masseer deze goed in. Zo voorkom je striae of striemen. Daarnaast kan het fijn zijn om speciale zwangerschapskleding te dragen, die wat meer rekening houdt met je groeiende buik.

Sommige alledaagse zaken kunnen wat lastiger worden als je buikje in de weg begint te zitten, zoals autorijden. Het dragen van een autogordel kan oncomfortabel worden als je zwanger bent. Je buik groeit namelijk door de zwangerschap en dat betekent dat de gordel steeds strakker kan aanvoelen. Let wel op, want het dragen van een autogordel blijft wettelijk verplicht, ook al ben je zwanger. Wanneer je de autogordel op een correcte manier draagt, zal hij je buik ook niet hinderen: zorg er steeds voor dat je het onderste deel van de gordel op je heupen draagt, dus onder je zwangere buik. Zo vang je mogelijke schokken op met je bekken en niet met je buik.

Alles onder controle

Wanneer je ontdekt dat je zwanger bent, en zeker eens je die 12 weken voorbij bent, gaat er veel door je hoofd. Er zijn dan ook zoveel zaken die moeten geregeld worden; van het aanvragen van het groeipakket over het kiezen van je doopsuiker en geboortekaartjes tot het samenstellen van je babyuitzet. Je hebt er ook baat bij om je werkgever zo snel mogelijk in te lichten over je zwangerschap. Zo ben je alvast beschermd tegen ontslag en kan er bekeken worden wanneer je, afhankelijk van de sector waarin je werkt, je zwangerschapsverlof zal opnemen. Wij hebben alles voor je samengevat in deze handige checklist, zo ben je zeker dat je niets vergeet.

Alles onder controle

Wanneer je ontdekt dat je zwanger bent, en zeker eens je die 12 weken voorbij bent, gaat er veel door je hoofd. Er zijn dan ook zoveel zaken die moeten geregeld worden; van het aanvragen van het groeipakket over het kiezen van je doopsuiker en geboortekaartjes tot het samenstellen van je babyuitzet. Je hebt er ook baat bij om je werkgever zo snel mogelijk in te lichten over je zwangerschap. Zo ben je alvast beschermd tegen ontslag en kan er bekeken worden wanneer je, afhankelijk van de sector waarin je werkt, je zwangerschapsverlof zal opnemen. Wij hebben alles voor je samengevat in deze handige checklist, zo ben je zeker dat je niets vergeet.

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Dreambee, ons eigen merk

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance