Waarom afkolven?
Kolven lijkt misschien veel werk, maar heeft heel wat voordelen. Dit zijn enkele redenen waarom afkolven een goed idee is:
- Om de melkproductie te stimuleren, bijvoorbeeld als je baby na de bevalling nog niet krachtig genoeg kan zuigen. Om een goede melkproductie te krijgen en in stand te houden kolf je gemiddeld 8 keer per dag.
- Om iemand anders een flesje te laten geven als jij eens wil doorslapen, bijvoorbeeld. Voor je partner is dit ook een heel fijne manier om jullie baby te voeden.
- Om je baby te leren drinken uit de fles, om later de overstap naar flesvoeding te vergemakkelijken.
- Om je baby borstvoeding te geven op momenten wanneer jij er niet bent, bijvoorbeeld tijdens de opvang.
- Om je tepels te ontlasten bij pijnlijke tepelkloven.
- Om een voorraad in de diepvries aan te leggen als je net te veel melk produceert.
Wanneer en hoe afkolven?
Ongeveer 4 weken na de bevalling is een goed moment om te starten met afkolven. Dan is de melkproductie al goed op gang gekomen en ben jij het voeden al gewoon.
Toch kan je eigenlijk op elk moment beginnen kolven, zelfs meteen na de bevalling. Na de geboorte kan je baby nog te zwak zijn om krachtig te zuigen. Dan wordt kolven soms aangeraden om de toeschietreflex te stimuleren en de moedermelkproductie op gang te brengen. Zorg dat je tijdens het kolven kan ontspannen en steriliseer na gebruik alle onderdelen van de kolf.
Manuele of automatische borstkolf?
Of je kiest voor een manuele borstkolf of elektrische borstkolf hangt volledig van jouw persoonlijke voorkeur af. Met een handmatige kolf maak je de pompbewegingen met je hand. Een elektrische kolf werkt op elektriciteit of op batterijen en kan dubbelzijdig zijn om beide borsten tegelijk af te kolven. Welk apparaat je ook kiest, lees altijd eerst goed de handleiding en oefen op een rustig moment.
ELVIE
Ziekenhuiswaardige
prestaties, nu handsfree
Hoe vaak en hoe lang kolven?
Hoe vaak je kolft, is afhankelijk van hoeveel moedermelk je baby nog drinkt. Kolf in het begin kleine porties af na elke voeding en voeg die samen tot een volledige voeding. In het algemeen is zo’n 10 à 15 minuten kolven ideaal, maar neem er vooral rustig de tijd voor. Als je gehaast bent, kan kolven moeilijker verlopen.
Als je merkt dat er bij het kolven altijd minder melk uit je borsten komt, kan je hulp inschakelen van een lactatiekundige. Samen kunnen jullie bekijken wat voor jou de beste oplossing is. Eet je baby minder na een groeispurt? Laat je melkproductie dan niet teruglopen, maar kolf eens tussen twee voedingen in.
Op het werk afkolven
Wil je graag borstvoeding blijven geven als je weer gaat werken? Dat kan! Bespreek vooraf met je werkgever wat mogelijk is en zoek een rustige plek op het werk waar je in alle comfort kan kolven. Heb je vaste werktijden? Dan kan je ’s morgens en ’s avonds nog zelf voeden. Wisselen je uren vaak? Voed je baby dan naar behoefte wanneer je thuis bent.
Hoe vaak kolven op het werk?
Tot 9 maanden na de geboorte heb je recht op 1 à 2 borstvoedingspauzes per dag. Het aantal pauzes waarop je recht hebt, hangt af van het aantal uren dat je die dag presteert (2 pauzes van 30 minuten op een werkdag van min. 7u30, 1 pauze van 30 minuten op een werkdag die 4 tot 7u30 duurt).
Er bestaan draagbare, handsfree kolven die je niet ziet zitten onder je kledij waarmee je kan kolven tijdens het werk (afhankelijk van welke job je uitvoert, natuurlijk).
Hoe lang moedermelk bewaren?
Je kan moedermelk bewaren in de koelkast (max. 3 dagen) of in de diepvries (max. 6 maanden) om zo weinig mogelijk vitamines te verliezen. Bij het invriezen verlies je wel wat voedingswaarde. Bewaar de melk achteraan in de koelkast (niet in de deur) om ze goed koud te houden.
In welke verpakking moedermelk bewaren?
Bewaar moedermelk in speciale flesjes, potjes of bewaarzakjes voor moedermelk, per portie van 60 of 120 ml om zo weinig mogelijk te verspillen. Schrijf er ook de datum op waarop je hebt afgekolfd.
Er bestaan ook handige invriesschaaltjes waarin je nog kleinere porties moedermelk kan invriezen. Zo kan je enkel de melk ontdooien die je denkt dat je kindje zal drinken, in plaats van de volledige gekolfde hoeveelheid.
Moedermelk ontdooien
Moedermelk die net uit de diepvries komt laat je langzaam ontdooien in de koelkast. Heb je toch snel melk nodig? Ontdooi dan een portie onder stromend lauw (niet kokend) water. Hoe warmer het water, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan.
Moedermelk opwarmen
Moedermelk opwarmen doe je in een flessenwarmer of au bain-marie, nooit in de microgolfoven. Dan wordt de melk te warm en verliest ze haar voedingswaarde. En je kindje kan zich verbranden.
Manuele of elektrische kolven, moedermelkbewaarzakjes en andere accessoires vind je allemaal in ons assortiment borstvoeding.