Black Deals! Tot 25 % korting op kinderwagens, borstkolven en nog veel meer!

Onder water bevallen: hoe doe je dat?

Denk je aan een onderwaterbevalling? In het ziekenhuis of thuis? Bereid je dan goed voor en lees zeker de tips van onze vroedvrouw, Karolien Willems. Zelf beviel ze onder water van haar twee kinderen, Vic (10) en Stan (7).
Onder water bevallen: hoe doe je dat? 2024-03-19 09:07:59.722014

Een lesje geschiedenis

In België is onder water bevallen vrij goed ingeburgerd: je kan het doen  in ± 20 materniteiten. In het begin van de jaren 90 ging in Oostende zelfs de 1ste kraamkliniek ter wereld open waar je alleen maar onder water kan bevallen.

Veel vroeger werd de onderwaterbevalling herontdekt in Rusland en verder ontwikkeld in Frankrijk. In 1963 beweerde Igor Tcharkovsky, verloskundige en zweminstructeur, als eerste dat de onderwaterbevalling het geboortetrauma bij baby’s vermindert. In de latere jaren zestig ontwikkelde de Franse verloskundige Frederick Leboyer een methode waarbij pasgeboren zuigelingen werden ondergedompeld in warm water om de overgang naar de buitenwereld te vergemakkelijken.

Vanaf de jaren 70 liet de gynaecoloog, Michel Odent, barende vrouwen in warm water baden om de pijn te verlichten, rustiger te worden en het geboorteproces natuurlijker te maken.

Goed voorbereid aan de start

Op de grote dag kom je liever niet voor verrassingen te staan. Bereid je dus goed voor op je bevalling en volg bijvoorbeeld ademhalingslessen in de materniteit of bij je vroedvrouw. Aarzel niet om al je vragen te stellen. Er bestaan ook speciale lessen om je voor te bereiden op een onderwaterbevalling.

Onder water bevallen kan je bevalling zeker verlichten. Maar zelfs als je liever gewoon bevalt, kan je in de meeste ziekenhuizen ook gebruik maken van relaxatiebaden om tussendoor te ontspannen en de weeën op te vangen. Vooral als de stress de kop op steekt, kan  dat heel welkom zijn.

Plonzen maar?

Vroedvrouw Karolien Willems zweert bij onder water bevallen. Volgens haar is het gewoon beter, zowel voor de mama als het kindje. En ze spreekt uit ervaring, want ze begeleidt onderwaterbevallingen en zelf beviel ze onder water van haar twee kinderen.

Karolien: “Als er sprake is van een ongecompliceerde en voldragen zwangerschap (+37 weken), is er zelden een medisch bezwaar tegen onder water bevallen. Alleen als er ontlasting van de baby in het vruchtwater is terechtgekomen en de harttonen van de baby continu bewaakt moeten worden, is een bevalling onder water moeilijk te realiseren. Ook als de baby verkeerd ligt of er sprake is van een meerlingenzwangerschap, bekkenvernauwing, placentaproblemen, zwangerschapsvergiftiging, koorts, diarree, diabetes of epilepsie, wordt een onderwaterbevalling niet aangeraden. Wens je een epidurale verdoving? Ook dan kan en mag je niet onder water bevallen.”

Daar zijn ze dan, de weeën!

Met dit stappenplan ben je klaar voor de strijd:

  • Neem eerst een douche van 20 à 30 minuten om je te ontspannen. 
  • Wanneer ga je in het bevallingsbad?
    • Pas als je 4 à 5 cm opening hebt: op dat moment in bad stappen kan de ontsluiting op een spectaculaire manier versnellen.
    • Je kan ook vroeger in bad gaan, maar rond het aanbreken van de actieve periode werkt een bad heel effectief als weeënversterker en pijnstiller.
  • Hoelang mag je in bad blijven?
    • Liefst niet langer dan 1,5 à 2 uur aan een stuk. Anders is de kans groot dat de weeën juist weer afnemen door een natuurlijke daling van de bloeddruk (door het warme water) en het effect daarvan op de aanmaak van oxytocine, het hormoon dat weeën veroorzaakt.
    • Tip: als het bad voor jou dé ideale plek is om te ontsluiten, ga dan na een tijdje uit het bad en keer na een paar uur weer terug. Dan treedt opnieuw het weeënversterkende en pijnstillende effect op.

Klaar voor le moment suprême?

  • Je kan ervoor kiezen om gewoon te bevallen of in het water (temperatuur van 37 °C). In het laatste geval zal je gynaecoloog of vroedvrouw de baby nog even onder water houden om de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld minder bruusk te maken.
  • Een onderwaterbevalling blijft in feite een gewone bevalling. Er komen geen speciale technieken aan te pas. Alle klassieke prenatale oefeningen die je gevolgd hebt, kan je dus toepassen.
  • Let op: alleen vroedvrouwen en gynaecologen die een speciale opleiding gevolgd hebben mogen een onderwaterbevalling begeleiden.

Thuis onder water bevallen?

Onderwaterbevallingen kunnen ook thuis. Bespreek dit gerust met je gynaecoloog of vroedvrouw. Karolien: “Het gewone bad is wel niet geschikt. We gebruiken een opblaasbaar bevallingsbad. Gebruik zuiver kraanwater, zonder badolie, mik op een watertemperatuur van 37 à 38°C en controleer om het half uur deze temperatuur.”

Voel je tijdens je onderwaterbevalling ook tussen het baden door comfortabel dankzij onze borstvoedingskussens en -hoezen.


Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Dreambee, ons eigen merk